Monszun a rohingya menekülttáborokban

 

 

A rohingya gyerekek az ébredés utáni első pillanatokban aggódva kémlelik az eget: vajon elég erős lesz a sátrunk ahhoz, hogy ne vigye el a szél és az eső?

 

Az elmúlt hónapokban több százezer menekült gyerek lelt ideiglenesen nyugalomra a bangladesi táborokban. A mianmari erőszakot túlélt rohingyáknak most azonban egy újabb veszélyforrással, a közelgő monszunnal kell szembenézniük. A régióban a heves esőzések májusban kezdődnek és augusztusig tartanak. Ilyenkor egy hónap alatt több eső esik, mint Magyarországon egész évben. Ez nemcsak a családok otthonait teheti tönkre, hanem a meglévő higiéniás körülményeket is teljesen ellehetetleníti, ami járványok kialakulásához és betegségek elterjedéséhez vezet.

Az előrejelzések szerint június elejétől olyan erős ciklonok várhatóak a térségben, amelyek során a csapadék nemcsak a földutakat áraszthatja el, hanem az egészségügyi és oktatási létesítményeket is, valamint felduzzaszthatja a patakokat és egybemoshatja a szennyvíztározókat az ivóvíztározókkal. A veszélyes fertőzések elkerülése érdekében azonnali beavatkozásra és előzetes felkészülésre van szükség gyógyszerek, védőoltások, higiéniás eszközök, vízhatlan sátrak és hálózsákok hozzáférhetővé tételével. Ezen felül a túlélést segítő élelmiszer és ivóvíz biztosítása is létfontosságú.

A Te segítségedre is szükség van!

 Segítek

Az erőszak és brutalitás célzottan a nők és a gyerekek ellen irányul

A rohingyák egy olyan kisebbség, akik nemcsak hontalan státusszal rendelkeznek, hanem évtizedek óta hátrányos megkülönböztetés és üldöztetés is sújtja őket Mianmarban. A 2017 augusztusában kitört erőszakhullám következtében 1.2 millió ember indult útnak, ebből 720.000 gyerek. A mianmari katonák falvakat égették fel, brutális tömeggyilkosságokat hajtottak végre, és nemi erőszakot követtek el nőkkel és kislányokkal szemben. A menekülés során rengetegen vesztették életüket, számtalan gyerek a folyókon való átkelés közben fulladt vízbe.

Bár a táborokba érkezésüket követően a kiskorúak azonnali vészhelyzeti ellátásban részesültek, fedett sátorhelyet biztosítottak nekik, vizet és élelmet, valamint szükség szerint gyógyszeres ellátást kaptak, sajnos a jövőjüket most a közelgő természeti katasztrófa teszi kiszámíthatatlanná. A  monszun, amely heves esőzésekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal fenyeget, teljesen tönkre teheti a családoknak ideiglenesen menedéket nyújtó sátortáborokat. A bambuszból és földből tákolt kunyhókat a viharos szél és az eső pillanatok alatt elmoshatja.

 Segítek

Olyan az élet a menekülttáborokban, mint a nyomornegyedekben

A monszuntól eltekintve is rendkívül szerény körülmények között élnek a rohingyák. Az ideiglenes menekülttáborokat nagyon rövid idő alatt építették fel, szinte a semmiből.

„Ha a sáros földre fektetjük a gyerekeket, akkor könnyen megfáznak és megbetegszenek. Azért készítettem a kisfiamnak ezt a függőágyat bambuszból és műanyagzsákból, hogy ha jön a monszun, akkor is biztonságban legyen. Az én lelkemben béke lakik, mert lett egy kisbabánk. Annyira aranyos, hálát érzek érte” – meséli Bodiuzzaman, akinek első gyermekét menekülés közben ölték meg a fegyveresek.

"Az én lelkemben béke lakik, mert lett egy kisbabánk"- mondja Boduizzaman, Bodi Amin apukája.

„Mianmarban mindenre és mindenkire lőttek. Miután itt 2 nap alatt felépítettem az új otthonunkat, megnyugodtam. Ha most visszamennénk, végünk lenne. Itt békében élhetünk, és ha a kicsi Bodi Amint fel tudjuk nevelni, én már boldog leszek. A világon mindennél jobban szeretem őt, és azt szeretném, ha tanulhatna!” – teszi hozzá mosolyogva az apuka.

Segítségnyújtás 5 pontban

  • Járványok megelőzése: az elmúlt időszakban több százezer adag kolera, kanyaró, rubeola és gyermekbénulás elleni védőoltást juttatott az UNICEF a térségbe.
  • Egészségügyi létesítmények: a kolerajárvány megelőzésére egy speciális létesítményt állítottak fel, ahol a szakemberek képesek arra, hogy korán felismerjék a betegségek első jeleit. Az intézmény képzett egészségügyi dolgozói készen állnak arra, hogy egy esetleges járvány kitörésekor a táborban lakó minden gyerek megkapja az életmentő gyógyszereket.
  • Higiénia és szanitáció: a szennyvíztározó latrinákat és WC-ket áttelepítik a magasabban fekvő pontokra, valamint biztonsági intézkedéseket vezetnek be a víztározók védelmére. A fertőzések megakadályozására tömeges klóros fertőtlenítési program megvalósítását tervezik.
  • Élelmezés: munkatársaink jelenleg kb. 50.000 súlyosan alultáplált gyereket kezelnek, valamint eljutnak a terhes és szoptató anyákhoz. Mivel az utakat már így is sok helyütt teljesen elmosta az eső, nem ritka, hogy a szállítmányokat gyalogosan viszik el a családokhoz.
  • Lakhatás: az áradások által leginkább érintett területeken élő gyerekeket biztonságos szálláshelyekre próbálják áttelepíteni.

 

Támogasd Te is a munkánkat!

 Segítek

1.1 millió kolera elleni védőoltást fogunk beadni

Mire elég az adományod? A legkisebb segítség is életeket ment!

2.000 Ft Tisztálkodásra: Egy szappan csupán 100 Ft-ba kerül, míg egy csomag víztisztító tabletta ára 300 Ft. Az alapvető higiéniás feltételek biztosításával, valamint a tiszta ivóvíz hozzáférhetővé tételével még több kisgyereket védhetünk meg a hasmenéses megbetegedésektől.

3.000 Ft Élelemre az alultápláltság ellen: Rögtön fogyasztható terápiás élelmiszerkészítménnyel és terápiás tejjel erősítjük meg a legyengült gyerekeket. Segítségeddel 30 gyerek egy napi élelme biztosítható.

5.000 Ft Védőoltásokra: A kolera akár néhány óra leforgása alatt végezhet egy gyerekkel. Adományoddal 50 gyerek számára biztosíthatunk koleraellenes, valamint 10 gyerek számára kanyaró és rubeola elleni védőoltásokat.

 Segítek

SEGÍTS A VESZÉLYBEN LÉVŐ ROHINGYA GYEREKEKNEK!

Adományoddal életeket mentesz!

Segítek