Venezuela

A gazdasági összeomlás és a belső konfliktusok következtében több millióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból, amelyből sok százezer védtelen gyermek. Kisfiúk és kislányok vannak nap mint nap kitéve halálos betegségeknek, alultápláltságnak és érzelmi traumának.

Segítek

A elhúzódó gazdasági és politikai instabilitás számos területen évtizedekkel vetette vissza a fejlődést Venezuelában. „A gyermekek egyharmada nem jut hozzá alapvető egészségügyi ellátáshoz” számolt be Paloma Escudero, az UNICEF kommunikációs igazgatója. Az orvosi ellátáshoz való hozzáférést nehezíti, hogy a dolgozók jelentős része külföldre vándorolt, a még működő létesítmények pedig állandó felszerelés-és gyógyszerhiánnyal küzdenek. Az alapvető működéshez szükséges áramellátás szintén folyamatosan akadozik.

Drámai adat, hogy az elmúlt években a gyermekhalandóság mértéke 50%-kal nőtt az öt éves kor alatti gyermekek körében. Az év eleje óta 190 diftéria és 558 kanyaró megbetegedést jelentettek. A magas üzemanyag árak miatt a terhes kismamák önerőből nem tudnak eljutni a kórházakba, és ha sikerül is bekerülniük a legközelebbi gyógyintézménybe, saját maguknak kell gondoskodniuk a szüléshez szükséges eszközökről.

Segítek

Venezuelában a kórházak, közintézmények, lakóházak áramellátása is hónapok óta akadozik. Az áramkimaradások korlátozzák az ivóvízellátást, amely fokozza a koszos vízzel terjedő betegségek előfordulásának kockázatát. Az UNICEF a családok támogatására 12 000 háztartást látott el villamosenergia-generátorral és víztisztító berendezéssel. Szervezetünk a Venezuelai Vízügyi Minisztériummal együttműködésben segítséget nyújt a vízminőség ellenőrzésében is, valamint vízgazdálkodási ismeretekkel látja el a helyi lakosságot.

Segítek

Az UNICEF 2019-ban 200 tonna élelmiszert, oktatási eszközöket, valamint gyógyszereket tartalmazó segélyszállítmányt küldött Venezuelába. Az alapvető egészségügyi ellátás biztosítása céljából 22 tonna gyógyászati eszközt juttattunk el 25 fővárosi és vidéki kórházba. Szervezetünk segítségével számos gyógyintézményben víztartályok is elhelyezésre kerültek, amelyek biztosítják a gyermekgyógyászati és terhesgondozási szolgáltatások működését és a vakcinák hűtőláncának üzemeltetését.

Az UNICEF számára kiemelten fontos, hogy megerősítse a legyengült gyermekeket, ezért 76 000 öt év alatti gyermeknek biztosított mikrotápanyagokban gazdag terápiás élelmiszer-készítményeket, és 3500 gyermeket kezelt alultápláltsággal. A nehezen megközelíthető családokat mobil egészségügyi csapatainkkal értük el. Bár számos kisgyermeket sikerült segítségnyújtásban részesíteni, „még sok millió gyermeknek van szüksége oltásra, oktatásra, biztonságos ivóvízre és védelemre (..) Vannak terveink a problémák megoldására, de a megvalósításhoz további támogatásra lesz szükségünk” – mondta az UNICEF helyi képviselője.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek