4200 menekült gyermek veszítette el otthonát a görögországi tűzvészben

Egyszer már az életükért menekültek, most a pusztító tűz martalékává vált mindenük

 

Segíts, hogy mielőbb biztonságot és védelmet adhassunk a tábor legkiszolgáltatottabb lakóinak!

SEGÍTEK

2020. szeptember 9-én a kora hajnali órákban több helyen is tűz ütött ki a görögországi Leszbosz szigetén található Moria Fogadóközpont és Menekülttáborban. Az ott élő körülbelül 12.000 menekült, ebből 4200 gyermek, közülük 400 gyám nélküli vagy szüleitől elválasztott kiskorú, az álmából felriadva kényszerült újra biztonságba menekülni. A szigetre jellemző erős szél és magas hőmérséklet miatt a lángok rendkívül gyorsan terjedtek, a tábor teljes lakossága szinte azonnal hajléktalanná vált.

A görög Migrációs és Menekültügyi Minisztérium jelentése szerint a tábor központi része, amely 4000 főnek adott otthont, teljesen leégett. A központ körül még körülbelül 8000 fő élt sátrakban és átmeneti menedékhelyeken, amelyek szintén lakhatatlanná váltak. Ugyan halálos áldozata nincs a tűznek, de többen megsérültek, főként füst okozta légzőszervrendszeri károsodást szenvedtek.

Az UNICEF már meg is tette az első lépéseket a leszboszi Gyermek- és Családsegítő Központ, az úgynevezett Tapuat Központ, vészhelyzeti menedékhellyé alakítása érdekében. Ez átmeneti menedéket nyújt majd a legkiszolgáltatottabb személyeknek, tehát a kísérő nélküli gyermekek, a várandós és egyedülálló anyák, és a kritikus szükségletekkel rendelkező gyermekek részére mindaddig, amíg megfelelő, tartós szálláslehetőséget találnak számukra.

Támogatásoddal vészhelyzeti segítségnyújtást biztosítasz átmeneti szállás, ruházat, takaró, víz és higiéniás eszközök, valamint egészségügyi alapszükségletek formájában!

 

Az UNICEF a kezdetektől fogva a helyszínen segít – a 4200 menekült gyerekből 400 gyám nélküli vagy szüleitől elválasztott kiskorú

Szervezetünk részt vesz a szükségletek feltérképezésében, a segítségnyújtás megszervezésében, valamint sürgősségi ellátmányok kiosztásában. Az UNICEF részéről egy 5 fős személyzet monitorozza a helyszíni segélymunkálatokat, amelyet a helyi hatóságok és más civil szervezetek együttesen a válság elhárítása érdekében végeznek.

Az UNICEF 2016 óta kulcsfontosságú szolgáltatásokat nyújt az országba érkező menekült nőknek és gyermekeknek, amelynek része a gyermekvédelem, az oktatáshoz való hozzáférés elősegítése, a nemi alapú erőszak megelőzése és az érintett áldozatok pszichoszociális támogatása.

SEGÍTEK

Azonnali és középtávú prioritások – otthon, higiénia, biztonság, oktatáshoz való hozzáférés

Az UNICEF biztosítja a moriai táborból menekülni kényszerülő 4200 gyermek számára – beleértve a 400 kísérő nélküli, Thesszalonikibe menekített gyermeket – az alapvető gyermekvédelmi és oktatási szolgáltatásokat rövid és hosszú távon is, mindaddig, amíg tartós megoldás születik érdekükben. Ez magában foglalja a szakemberek által nyújtott mentális és pszichoszociális  tanácsadást és egyéni esetkezelést is. Szervezetünk kiemelt figyelemmel kezeli a 3-17 év közötti gyermekek oktatáshoz való folyamatos hozzáférését, ami összhangban van az országos, szeptember 14-i tanévkezdéssel. Az ideiglenes szálláson elhelyezett kísérő nélküli gyermekeknek szociális támogatásra van szükségük és az UNICEF folyamatosan azon dolgozik a helyi civil szervezetekkel és kormányzati partnereivel együttműködve, hogy ezen szükségletek kielégítésre kerüljenek, beleértve az élvonalban dolgozó önkéntesek mentális és pszichoszociális egészségének megőrzését célzó intézkedéseket is.

Segélyszállítmányok eljuttatása

Mint minden vészhelyzet esetén, rövid és hosszú távon is szükség van olyan speciális eszközök biztosítására, mint sátrak, higiéniai cikkek, téli ruházat a közelgő hideg időre tekintettel, ágyneműk, játékok, tananyagok és a helyszínen dolgozók védőfelszerelései. Bár az UNICEF mindig előnyben részesíti a helyi beszerzéseket, kész mozgósítani a régióban előkészített sürgősségi segélykészleteket is a koppenhágai logisztikai és ellátó központján keresztül.

Tájékoztatás és figyelemfelhívás

Az információáramlás kulcsfontosságú szerepet fog betölteni a következő hónapokban. Az UNICEF a menekültek szálláshelyeinél információs pontok felállításával, illetve digitális platformokon megtalálható információkkal kívánja növelni a tájékozottságot. A folyamat felgyorsítása érdekében az UNICEF felhasznál minden meglévő platformot és partneri segítséget e cél eléréshez.

COVID-19

Minden sürgősségi intézkedés a koronavírus miatti járványügyi szabályokkal szoros összhangban kerül bevezetésre, különös tekintettel a tűzvészt közvetlenül megelőző, a fogadóközpontban megjelenő járványra. Az UNICEF Görögországban már hónapokkal ezelőtt –  a helyzethez alkalmazkodva – módosította gyermekvédelmi és oktatási programját a távmegoldások előnyben részesítésével. A gyermekek és családjaik sajátos tartózkodási helyétől függően szervezetünk készen áll arra, hogy biztosítsa a táv-gyermekvédelmi és egyéni esetkezelési szolgáltatásait, valamint rendelkezésre bocsássa a meglévő digitális oktatási eszközeit és felületeit.

 

Segíts te is a tűzvészben otthonukat vesztett menekült gyermekeken!

Adományod reményt jelent

SEGÍTEK