UNICEF a világban

Közép-afrikai Köztársaság

„A Közép-afrikai Köztársaságban már egy éve megszületett a békemegállapodás a helyi kormányerők és a lázadó csoportok között, gyermekek milliói azonban továbbra is olyan veszélyeknek vannak kitéve, mint a fegyveres erőszak, az élelmiszerhez, a tiszta ivóvízhez, az egészségügyi-, valamint az oktatási és a közegészségügyi rendszerhez való hozzáférés hiánya” – osztja meg tapasztalatait Christine Muhigana, az UNICEF regionális képviselője.

Krízishelyzet: Mi történik a Közép-afrikai Köztársaságban?

2013 decemberében Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában kegyetlen vérfürdő tört ki, még jobban gyengítve ezt a törékeny térséget. A zavargások oda vezettek, hogy a felfegyverzett csapatok nem csak egymást, hanem a polgárokat is elkezdték folyamatosan támadni.

Habár 2019 februárjában a kormány és 14 felfegyverzett csoport aláírtak egy békeszerződést, az ország biztonsági szempontból még mindig veszélyes. A 2020-as decemberi választások előtt és után mintegy 168 000 gyermeknek és családnak kellett elhagynia lakhelyét, a kormány és fegyveres csoportok koalíciója közti összeütközések miatt. 2021 áprilisára körülbelül 370 000 gyermek kényszerült elhagyni lakhelyét a folyamatos erőszak és veszélyhelyzet fennállása miatt.

Az erőszakos cselekedetek hatásai, a COVID-19, a hosszú ideje tartó szociológiai és politikai bizonytalanság, a kormányzás struktúrájának hiányosságai és a különböző közösségek közötti mélyen gyökerező ellentétek oda vezettek, hogy már 2,8 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra. A sürgős segítségnyújtás szükségessége ellenére, a nemzetközi figyelem egyre csökken, és a humanitárius cselekvések rendkívül alulfinanszírozottak. A sürgős segítségnyújtás most fontosabb, mint bármikor, mert ha nem történik meg, akkor egy egész generáció kerülhet veszélybe.

Hogyan hat mindez a gyerekekre?

A Közép-afrikai Köztársaság a gyermekekre nézve a világ egyik legveszélyesebb helye. A gazdaság lelassulása és a növekvő élelmiszerárak jelentős hatással vannak a családok jóllétére. 2021 júliusára legalább 80 000 5 év alatti gyermek szenved súlyos alultápláltságtól.

Az itt élő gyermekeknek a COVID-19 vírushelyzet előtt is meg kellett küzdeniük az olyan járványokkal, mint a kanyaró vagy a gyermekbénulás. De koronavírus-járvány kitörése óta, jelentősen csökkent a gyermekek immunrendszerének ellenálló képessége, mert nem kapják meg az alapvető immunizációhoz szükséges védőoltásokat.

A Közép-afrikai Köztársaságban a gyermekeknek a leginkább olyan helyekre van szükségük, ahol védelmet és támogatást kaphatnak; ilyenek például az iskolák és a kórházak. Iskolák százai működésképtelenek a harcok miatt, ezzel az ország gyermekeinek a fele kiesett az oktatásból, ezáltal pedig még inkább ki van téve az erőszaknak és a kizsákmányolásnak.

Mit tesz az UNICEF?

A biztonság hiánya és a kihívást jelentő állapotok ellenére az UNICEF és partnerei a helyszínen dolgoznak. Az UNICEF segíti a gyermekek kiszabadulását a katonai milíciákból; az elszeparált vagy egyedül lévő gyermekeket egyesíti családjaikkal; pszichoszociális kezelést biztosít a traumát átélt gyerekeknek; segít a COVID-19 megelőzésben; a különböző gyermekbetegségek elleni küzdelemben, mint malária, a HIV vagy az alultápláltság; a tiszta víz előteremtésében; a higiéniai szolgáltatások infrastruktúrájának kialakításában; és segít a gyermekeknek biztonságos helyet, valamint megfelelő oktatást biztosítani.

Az UNICEF 2017-ben a Közép-afrikai Köztársaságban

  • Több mint 152 000 öt év alatti gyermeknek lett hozzáférése alapvető gyógyszerekhez és egészségügyi ellátáshoz.
  • Megközelítőleg 102 000 menekült gyermek részesült pszichoszociális segítségben.
  • Már 1900 gyermekkatonát felmentettek a fegyveres erők. Ők mind átmeneti gondozásba kerültek.
  • A súlyos alultápláltsággal kezelt gyermekek már több mint 90%-a felgyógyult.
  • 56 000 gyermek került vissza az oktatásba, hála az UNICEF átmeneti iskoláinak.
  • Több mint 272 000 krízistől sújtott személynek van hozzáférése ivóvízhez.

Az UNICEF folytatja az életmentő segítségnyújtást a gyermekek, nők és az otthonaikat elhagyni kényszerülő családok számára. A megfelelő források azonban szükségesek a belső harcok okozta kritikus állapotok helyreállítására.

 

Friss híreink a témában

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek