World Children’s Day a világban

Az UNICEF világszerte november 20-án ünnepli a gyermekek világnapját. 1989-ben ezen a napon írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely kimondja, hogy a földkerekség minden gyerekének joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz. Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, elmondhassák a véleményüket, mi felnőttek pedig figyeljünk rájuk. Erre hívja fel a figyelmet az UNICEF  minden évben egy globális kampánnyal. Az üzenet: halljuk meg és erősítsük fel a gyerekek hangját, figyeljünk a véleményükre és avassuk be őket az életüket érintő fontos döntésekbe – az ünnepnapon és a hétköznapokban egyaránt.

2021-ben az UNICEF és a Gallup több mint 21 ezer gyermek és felnőtt bevonásával készített kutatást, hogy megtudjuk, milyen ma gyereknek lenni és mennyiben látják a fiatalok másképp a világot, mint az idősebb generáció. A Changing Childhood Project (Változó Gyermekkor Projekt) legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy:

  • A mai fiatalok derűlátóbbak a szüleiknél, ugyanakkor hatékonyabb válságkezelést várnak a döntéshozóktól.
  • A fiatalok túlnyomó többsége szerint az egészségügy, az oktatás és a fizikai biztonság javulása miatt jobb most gyereknek lenni, mint régen, a szüleik idejében.
  • A fiatal generációban gyakori a depresszió és a szorongás, erősen nyugtalanítja ezt a korosztályt az éghajlatváltozás és annak elégtelen kezelése, és szkeptikusak a közösségi média információival szemben is.

Többet szeretnék tudni a kutatás eredményeiről

2021-ben is kékbe borult a világ

Megnézem, mi történt a világban a gyermekek világnapján

 

Ilyen volt a gyermekek világnapja 2019-ben

Afganisztántól Zambiáig, így Magyarországon is gyerekek vették át az irányítást az a közélet, a média, az üzleti világ, a kultúra és a szórakoztatóipar számos területén és kinyíltak számukra olyan ajtók, amelyeken normális esetben csak kiválasztott felnőttek léphetnek át. Emellett ikonikus épületek világítottak kéken felhívva a figyelmet a gyerekek speciális jogaira a Gyermekjogi Egyezmény 30 éves évfordulóján.

Ilyen volt a gyermekek világnapja 2020-ban

Az UNICEF 2020-ban nemzetközi rajzpályázatot rendezett, hogy megtudja, hogyan képzelik el a jövőt a gyerekek, a változásokkal és megpróbáltatásokkal teli jelen időszakról pedig online interjúkban kérdeztük őket.

Sebabatso, egy 18 éves dél-afrikai diák és David Beckham, az UNICEF jószolgálati nagykövete a tudományról, a nemek közötti egyenlőségről és a COVID-19 oktatásra gyakorolt hatásáról beszélgetett.

Orlando Bloom, az UNICEF jószolgálati nagykövete a 11 éves Máriát kérdezte arról, mit tesznek Barbadoson a környezetének védelme érdekében.

A 13 éves Areej a One Direction sztárjával, Liam Payne-nel osztotta meg azokat a kihívásokat, amelyekkel a konfliktus és a koronavírus-járvány közepette élő jemeni lányoknak nap mint nap szembesülniük kell.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek