Youth Challenge

Magyarországon indult az UNICEF új globális programja. A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely  hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra. Magyarország az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez.

Tovább a Rajtad áll a jövőd! aloldalra

A programban hátrányos helyzetű fiatalok közösségei szakértők segítségével maguk keresnek megoldást a saját  problémáikra, majd ezen tervek megvalósításával világszerte jó példát mutathatnak kortársaiknak. A sikeres pályázók meghívást kapnak egy országos workshopra, ahol kiválasztják az öt legígéretesebb kezdeményezést – ezek pénzügyi és szakmai támogatást kapnak a megvalósításhoz. A legjobb projektek ezt követően egy globális zsűri elé kerülnek, ahol további 20 000 dolláros támogatást, valamint mentori segítséget nyerhetnek.

A Youth Challenge először 16 országban mutatkozott be 2018-ban. Az UNICEF Magyarország az első az UNICEF nemzeti bizottságai közül, amelyik lehetőséget és finanszírozást kapott arra, hogy lebonyolítsa a Youth Challenge idei fordulóját – ezzel mintát is teremtve  a következő évekre a másik 36 olyan fejlett ország számára, ahol működik UNICEF szervezet. Ennek köszönhetően 15-20 kiválasztott, magyar fiatalokból álló csoport dolgozhat a következő hónapokban az általuk megálmodott „megoldásokon” és indulhat el a fődíjért. A többi résztvevő úgynevezett „programország”: Brazília, Jordánia, Kenya, Koszovó, Libanon, Macedónia, Montenegró, Nicaragua, Pakisztán, Szudán, Tádzsikisztán, Tanzánia, Thaiföld, Vietnám és Zimbabwe.

„A kezdeményezés egyik legfontosabb vonása, hogy nem fölülről akarjuk megmondani, hogy melyek a rászoruló fiatalok problémái és mi segítene nekik, hanem az érintetteknek maguknak adjuk meg a lehetőséget, hogy megoldásokat találjanak” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az elsők között, a fejlett országokban működő nemzeti bizottságok sorában pedig egyedüliként kapott lehetőséget ennek a különleges programnak a megszervezésére. Az UNICEF ezzel kifejezetten a magyar kamaszok és fiatal felnőttek mellé állt, hogy olyan témákban segíthessük előremutató új helyi kezdeményezések létrejöttét, mint például a képzés vagy a munkaerőpiaci integráció. A legjobb elképzelések pedig esélyt kapnak arra, hogy különlegesen komoly nemzetközi támogatásban részesüljenek és világszerte is bizonyíthassanak” – mondta Mészáros Antónia.

A Youth Challange egy új nemzetközi, világszervezetek közötti együttműködés része, ami a Generation Unlimited címet viseli és az ENSZ Közgyűlésének 73. ülésszakán indítottak útjára, 2018 szeptember 24.-én.  A program célja, hogy 2030-ra minden fiatalnak lehetősége legyen tanulni vagy munkát vállalni.  A Generation Unlimited egy dinamikus globális partnerség, amely kiemelten épít a világon élő 1,8 milliárd fiatal véleményére, és arra ösztönzi a kormányokat, a multilaterális szervezeteket, a magánszektort és a civil társadalmat, hogy sürgős befektetéseket tegyenek az oktatás, a készségfejlesztés és a felelősségvállalás területén a fiatalok egyre növekvő 10-24 év közötti korosztálya számára.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek