Az év “Szívünk rajta” könyve

Segíts kiválasztani, hogy melyik legyen “Az év Szívünk rajta könyve”!

A Libri-Bookline és az UNICEF Magyarország közösen arra kér, hogy szavazz a szerinted legjobb könyvre.

 

Mi a “Szívünk rajta”? 

A Szívünk rajta 2014-ben indult a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság közös könyvajánló programjaként, amelyhez a Libri 2017-ben csatlakozott harmadik tagként. A kezdeményezés célja megkönnyíteni a szülők könyvválasztását, hogy a gyerekeiknek az életkorukhoz és érdeklődésükhöz legmegfelelőbb könyveket választhassák.

A programba a kiadók által felterjesztett, friss megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi. Többek között Jónásné Bánfi Csilla – könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária – gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta – író, újságíró, az UNICEF Magyarország nagykövete, Gyurkó Szilvia – gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva – szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya – újságíró, Bényei Judit – a MOME egyetemi docense, Farkasházi Réka – színésznő, Szinetár Dóra – színésznő, az UNICEF Magyarország nagykövete, Szél Dávid – író, blogger, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek. A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban. A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők,  Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.

 

 

A hónap könyve

A Szívünk Rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

 

Most pedig következzenek az elmúlt év legjobb Szívünk rajta könyvei:

 

Varró Dániel: A szomjas troll – 2018. december

Jó kézbe venni, a borító anyaga, a vastag (strapabíró, a valószínűsíthetően sokszor hajtogatást és gyűrődést is jól tűrő) papírlapok, meg persze a végtelenül helyes és szerethető illusztrációk miatt is igazi, jó értelemben vett régimódi mesekönyv. Többször hangosan felnevettem miközben olvastam. A gyerekkel együtt olvasva pedig ugyanolyan csoda, mint a Túl a maszat hegyen volt.

Gyurkó Szilvi – gyerekjogi szakértő

Bővebben

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból – 2019. január

Nehéz szavakat találni a könyv olvasása után. Noha pont az a célja, hogy kimondja a sokszor ki nem mondott, elhallgatott történeteket. Nagyszerű, hogy megszületett Igaz Dóra regénye a Holokausztról. Gondolatébresztő, nagy beszélgetésre invitál. Tabukat döntöget. Fontos könyv.

Farkasházi Réka – színésznő

Bővebben

Molnár T. Eszter: A Kóbor szálló – 2019. február

A könyv segítséget nyújt abban, hogyan lehet őszintén, de közben a mese varázslatos nyelvén érzékenyiteni a kiskamaszokat a hajléktalanság témájában. Alapelvem, hogy az empátia tanítható. Fontos, hogy őszintén beszéljünk “kényes” kérdésekről, hogy érzékenyítsük és társadalmi felelősség vállalásra neveljük őket.

Kádár Annamária – gyerekpszichológus

Bővebben

Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái – 2019. március

Hősök, félistenek, rettenthetetlen harcosok és titokzatos tündérek váltogatják egymást a kötet lapjain, akik harcolnak, szeretnek, ármánykodnak és mindig valami nagyobb és örökbecsűbb felé törekednek. Bölecz Lilla rajzai nemcsak kiegészítik és illusztrálják a szöveget, de sajátos hangulatot is adnak a kötetnek, ez pedig még az olvasás után is sokáig velünk marad.

Ruff Orsolya – újságíró

Bővebben

Libby Deutsch: Hogyan működik a világ? – 2019. április

A gyerekeknek épp úgy izgalmas lehet, mint a felnőtteknek, akiknek bőven tud újat mutatni ez a kreatívan és okosan felépített, gazdagon illusztrált mű. Az már csak hab a tortán, hogy a burkoltan környezettudatosságra is nevelő könyvben az édesen megrajzolt figurák között van ám mindenféle szemszínű, szemformájú, frizurájú, bőrszínű és nemű is.

Szél Dávid – író, blogger

Bővebben

Dóka Péter: Szupermalac és Űrpatkány – 2019. május

Csocsó malac és Pati patkány barátok lesznek. Mi minden történik velük a tanyáról elkerülve, laboratóriumból a világűrbe kerülve? Szuperhősök lesznek.
A könyv fontos mondanivalója: “Nem lehetsz más, mint aki vagy.” Vállaljuk fel magunkat, belőlünk is, bárkiből lehet szuperhős. Csak higgyünk, merjünk! A szöveget kiegészítik, tovább lendítik a szenzációs rajzok.

Bánfi Csilla – könyvtárpedagógia-tanár

Bővebben

Junot Díaz: Szigetlakó – 2019. június

Felvillanyozó, nagyon bátor gyerekkönyv. Fontos és kényes témát jár körül nagyon finoman, ugyanakkor rendkívül érzékletesen. Ez az a könyv, aminek minden család könyvespolcán, minden iskola könyvtárában ott kell, hogy legyen. A szerző és az illusztrátor remek alkotópárosának köszönhetően igazán igényes gyerekkönyv született.

Farkasházi Réka – színésznő

Bővebben

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv – 2019. július

Igazán aktuális, hiánypótló könyv, amit minden kiskamasz számára kötelezővé tennék! Olvasmányos, szórakoztató nyelvezete lehetővé teszi, hogy a helyenként tudományos mélységű leírások érdekesek maradjanak, és akár egy tizenéves gyermek se veszítse el irántuk az érdeklődését. Egyszerre ismeretet terjeszt, és nevel is, magyarázva, válaszokat adva, pozitív megoldásokat felmutatva.

Szinetár Dóra – színésznő, az UNICEF Magyarország nagykövete

Bővebben

Marie-Aude Murail: A lélekdoki – 2019. augusztus

Gigantikus meglepetést okozott ez a könyv. A nekem picit idegen hörcsögös borítón belül ugyanis igazi kincset találtam; érzékenységet, relevanciát, valódi témákat, egészen finom humorral átszőtt nyelvezetet és kidolgozott, szeretnivaló karaktereket.  Nagyon mai történet ez, benne olyan fontos, sokszor tabusított témákkal, mint internalizált rasszizmus, transzneműség, egyedülálló apák élete, vagy épp maga a kamaszkori pszichoterápia. De mindez mégsem nehéz vagy sok – ellenkezőleg: természetes.

D. Tóth Kriszta – író, újságíró, az UNICEF Magyarország nagykövete

Bővebben

Nagy Diána: Babageometria – 2019. szeptember

A kontrasztos, fekete-fehér egyszerű, bájos, mégis izgalmas képek lekötik a kiscsecsemők figyelmét.  Az egyszerű geometriai formák absztrahált lényekké változnak és meseszerű természeti környezetté, tengerré majd kerti világgá alakulnak. Közben a színek inverzzé válnak, a sötét tengermélyi háttér átfolyik nappali fehérségbe. Az igényes és szép könyvtárgy nemcsak a nulla évesek számára lehet örömteli felfedezés, kortalan élmény bárki számára.

Bényei Judit – a MOME egyetemi docense

Bővebben

Matthew Syed: Szuper vagy! – 2019. október

Emlékszem, amikor gyerekként a mesék világából egyre inkább az olyan kötetek felé kezdtem fordulni, amelyek a mindennapi életre nyújtanak jól használható ötleteket. Belegondolok, milyen jó lett volna, ha már akkor olvasom ezt a művet!
Nagyon jól használható módszereket lehet benne találni arra, hogy miként váljunk azzá, akik lenni szeretnénk. Nem hiteget, elárulja, hogy ez az út sokszor nehéz is lehet.

Magyarósi Éva – szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor

Bővebben

Jean-Claude Mourlevat: Jakabak – 2019. november

Szerintem ez a könyv a kamaszkor határán egy olyan tökéletes olvasnivaló, ami izgulásra, szomorkodásra, drukkolásra és önkéntelen hangos felnevetésekre egyaránt alkalmas. Végre megtudtam belőle, hogy miért büdösek a zoknijaim a nap végére (mert nem beszélgetek velük), és hogy egy szerelmi csalódás után néha tényleg világgá kell menni. Minden ízében szerethető könyv, tele humánummal, életkedvvel, reménnyel és azzal az érzéssel, hogy az író nagyon komolyan veszi a gyerekeket.

Gyurkó Szilvi – gyerekjogi szakértő

Bővebben

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek