Belváros-Lipótváros

Belváros-Lipótváros méltatása

Az V. kerület Gyermekbarát Település pályázatra beadott programja, nem egy program csupán, hanem egy jól átgondolt, pontosan kidolgozott stratégia, melynek középpontjában a családok egységének megőrzése áll, mely gondolat valóban végig kísérhető a program elemeken. Az V. kerület a kerület adottságaihoz méltóan sokat fordít a gyermekek, a családok támogatására, teszi mindezt azért, hogy támogassa a kerületben élőket, valamint azért, hogy más gyermekes családok számára is vonzóvá tegye a kerületben való letelepedést

De nézzük mit is nyújt a kerület:

Születéskor babacsomagot, helyi életkezdési támogatást, fontos eseményekhez Erzsébet utalványt ad, az ajánlott védőoltások költségét megtéríti a családoknak, de ad tankönyvtámogatást, közösségi közlekedési bérlet költségeinek megtérítését, tanulmányi ösztöndíjat. Emellett a közterületek megfelelő kialakítása, felújítása is prioritást élvez. Cél, hogy minél több zöld terület legyen, gondozott parkok, játszóterek álljanak a családok, a kerületben élők rendelkezésére illetve számtalan színes program is várja az itt élőket.

Mindez azonban nem lett volna elegendő a Gyermekbarát Település cím elnyeréséhez. Az V. kerületben működik a Belvárosi Közösségi tér, mely 2014-ben azzal a céllal indult, hogy a családok számára biztosítson csoportos foglalkozásokat. Ezek a foglakozások nagyon népszerűek lettek és ezért az önkormányzat ezt látva egy nagyobb, korszerűbb helyszínre költöztette a Közösségi teret. Itt már közel 30 féle foglalkozással várják a családokat, a gyermekeket. Szakmai programjuk gerincét a Metamorphosis Meseterápia és pszichdráma módszere adja. Ez az az egyik pont, mely miatt nagyon örülök, hogy engem ért az a megtiszteltetés, hogy bemutathatom önöknek az V. kerület programját. A mese a gyermekkor egyik legfontosabb eleme, melynek segítségével sok minden érthetővé, megnyugtatóvá tehetünk a gyermekek számára. A mesét, mint eszközt használjuk mi is az Integrált Jogvédelmi szolgálatnál a gyermekekkel való kommunikáció egyik eszközeként, elsősorban a jogtudatosítási tevékenységünk során. De a mese, mint kommunikációs és terápiás eszköz, a felnőtteknél is jól használható. Így a közösségi tér is használja ezt például az apai szerep fontosságának hangsúlyozásakor illetve a generációk közötti hídépítés folyamatában, bevonva az időseket a gyermekek közösségi életébe. A Közösségi tér mindezek mellett számtalan más programot is kínál a gyermekek számára: nyári táborokat, napközis tábort, időszakos gyermekfelügyeletet, családi játszóházat, családbarát kávézót. Emellett figyeltek arra, hogy akadálymenetesített legyen a Közösségi tér, így a mozgássérültek számára is teljességgel igény bevehető.

Másik kiemelkedő eleme a gyermekek érdekében folytatott tevékenységnek a Segítő kezek Kft., mint az Önkormányzat sajátos gyermekjogi szervezete, melynek kiemelt célja a gyermekek jogtudatosítása. Az IJSZ egyik gondolata, hogy a jogtudatosítást nem lehet elég korán kezdeni, így nagy örömmel tapasztaltuk, hogy ezt az V. kerület is felismerte. A jogtudatosítás, a jogok elismerése és tiszteletben tartása egy jobb társadalom megteremtését teszi lehetővé.  A Segítő Kezek a családok számára közvetlenül elérhető szervezet, illetve pályázatok során olyan civil szervezeteket támogatnak, melyek a gyermekek jogait és érdekeit képviselik, valamint ezek a szervezetek a szakmaközi egyeztetésekben is közreműködnek.

A mai korban komoly veszélyt jelentő kábítószer használattal összefüggésben is jelentős lépések történtek, történnek a kerületben, együttműködve a rendőrséggel, a helyi vállalkozókkal a kábítószer fogyasztás visszaszorítása érdekében. Egy brand létrehozásán dolgoznak, melyet a kerületi szórakozóhelyek kaphatnak meg, ezzel a biztonságos szórakozás lehetőségét teremtve meg a fiatalok számára.

A kerület tervei között szerepel a Belvárosi Diákönkormányzat létrehozása, ezzel segítve a gyermekek közvetlen részvételét az őket érintő ügyekben való véleménynyilvánítást. Ebben a tervükben csak bátorítani tudom Önöket. Tapasztalatból tudom mondani, hogy a  gyermekek nagyon jó partnerek, nagyon komoly gondolatokkal és valós felelősség tudattal.

A korábban nyert települések között többen is rendelkeznek komoly eredményekkel a gyermekönkormányzatok működtetése, a gyermekek döntéshozatalban való részvétele területén, így érdemes jó gyakorlatért hozzájuk fordulni ennek a célkitűzésnek a megvalósítása során.

Kiemelkedő színvonalú pályázatukhoz, elhivatott munkájukhoz és az elnyert címhez őszintén gratulálok.

Belváros-Lipótvárost Dr. Herczeg Rita, az EMMI Integrált Jogvédelmi Szolgálatának főosztály-vezető helyettese méltatta.

 

További információ a díjátadásról

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek