Segíts megállítani a gyermekéhezést Afrika szarván!

SEGÍTEK

Az elmúlt 40 év egyik legsúlyosabb aszálya pusztít a kontinens keleti részén. Etiópiában, Kenyában és Szomáliában jelenleg 2 millió gyerek szenved akut alultápláltságban: azonnali kórházi kezelésre van szükségük! Két év leforgása alatt négy esős évszak maradt ki, ami elapasztotta a vízforrásokat, elpusztította a terményeket és az állatokat. A klímaváltozás okozta vészhelyzet miatt százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására. Az UNICEF évtizedek óta dolgozik a válságövezetekben: ismerjük a megoldást és képesek lehetünk hosszú távon segítséget nyújtani. A probléma azonban sürgetőbb, mint valaha! Mi készen állunk, tapasztalattal, helyi szakmai háttérrel rendelkezünk, cselekedni azonban csak akkor tudunk, ha biztosítottak az erőforrások.

Salman Issak egy 12 hónapos kisfiú, aki súlyos akut alultápláltságban szenved. A szomáliai Doolow városában lévő belső menekülteknek fenntartott táborban kap egészségügyi ellátást az UNICEF egyik munkatársától.

Sürgősen vízre, élelemre és egészségügyi ellátásra van szükség!

Támogatóink nélkül nem tudunk eleget tenni.

Rád is szükségünk van!

 

SEGÍTEK

HOGYAN SEGÍT AZ UNICEF A HELYSZÍNEN?

A fenntarthatóság jegyében 3 területre fókuszálunk:

 

ÉLELMEZÉS

Terápiás élelemmel és egészségügyi kezeléssel látjuk el a rászoruló gyerekeket.

Az alultáplált gyerekeknek terápiás tejet, terápiás kekszet és egy Plumpy’Nut nevű magas kalóriatartalmú mogyorópasztát adunk, hogy kezeljük őket az akut alultápláltság ellen. Az édesanyákat táplálkozási tanácsadásban részesítjük, és nyomon követjük a gyerekek sorsát a kórházi ellátás után is. A családok indokolt esetben élelem beszerzéséhez anyagi segítséget is kapnak, hogy az extrém időjárási körülmények között is biztosított legyen a gyerekek alapellátása.

 

KÖZÉPPONTBAN A VÍZELLÁTÁS

Fúrt kutakat és napelemmel működő vízellátó rendszereket építünk ki, hogy minél több ember férjen hozzá a tiszta ivóvízhez.

A fúrt kutak 400 méter mélységűek, a kiépített víztartályok pedig 50.000 liter vizet tárolnak. A tiszta víz nemcsak a szomjoltás, hanem a higiénia alapvető feltétele is. A nomád közösségek esetében pedig az állatállomány vízhez jutásával a családok is nagyobb eséllyel vészelik át a pusztító aszályt. A biztonságos vízhez való hozzáféréssel lehetővé válik a betegségek megelőzése, a gyerekek pedig vízszerzés helyett iskolába járhatnak. Az élhetőbb körülmények megteremtésével a közösségek nagyobb eséllyel tudnak megmaradni eredeti lakóhelyükön. A gazdaság működésére is jótékony hatással van, hiszen hamarabb lehetséges egy iskola vagy egészségügyi intézmény fenntartása, ha rendelkezik a település kúttal.

OKTATÁS

Hozzáférhetővé tesszük az oktatást a gyerekek számára tanfelszerelés és tanárok biztosításával.

Az UNICEF kiemelt hangsúlyt fektet a gyerekek taníttatására. Az oktatás lehetőséget ad a szegénységből való kiemelkedésre. Az iskolázott gyerekek felnőve nagyobb eséllyel találnak olyan jövedelmező munkát, amellyel képesek lesznek saját maguk és családjuk fenntartására. Hisszük, hogy a gyerekekbe fektetett energia megtérül, és hogy a társadalomvédelmi programok összehangolásával megvédhetjük azokat, akik a leginkább érintettek a környezeti hatások által. Ennek részét képezik az olyan pénzügyi segélyek, amelyek kifejezetten a gyerekek iskoláztatását teszik lehetővé.

Helyszíni beszámolók

SEGÍTEK

Mindhárom országban lényegesen több súlyosan alultáplált gyermek került kórházba 2022 első negyedévében, mint 2021 hasonló időszakában:

 

  • Etiópiában 27%-kal több gyerek szorult ellátásra.
  • Szomáliában 48%-kal nőtt az akut alultápláltsággal küzdő gyerekek száma.
  • Kenyában pedig 71%-kal több gyerek került kórházba az éhezés következtében.

 

,,A halálozási arányok is rendkívül aggasztóak. Az Afrika szarván leginkább érintett országokban idén már háromszor annyi gyermek veszítette életét kórházban az akut alultápláltsággal járó egészségügyi szövődmények miatt, mint a tavalyi évben” – mondta Rania Dagash, az UNICEF munkatársa.

Az UNICEF által világszerte használt életmentő terápiás élelmiszerek ára várhatóan 16%-kal fog emelkedni a következő 6 hónapban.

 

Az Afrika szarván elhelyezkedő országok gyerekeinek életére az Ukrajnában zajló háború is komoly kihatással van. Szomália búzaimportjának 92%-a Ukrajnából és Oroszországból érkezik, de ezek az ellátási útvonalak jelenleg le vannak zárva. A háború tovább növeli a globális üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedését, ebből adódóan Etiópiában, Kenyában és Szomáliában egyre többen nem engedhetik meg maguknak a túléléshez szükséges alapvető élelmiszerek beszerzését.

Kérjük, segítsd Te is az afrikai gyerekek túlélését! A legkisebb adomány is lehetővé teszi úgy a sürgősségi segítségnyújtást, mint a hosszú távú programok működtetését!

 

SEGÍTEK

Eredmények

Február és május között csaknem megkétszereződött – 5,6 millióról 10,5 millióra  nőtt – azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek nem jutnak hozzá biztonságos és tiszta ivóvízhez.

 

A víz élet!

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

SEGÍTEK