Kékbe borul a világ

A gyermekek világnapja alkalmából immár ötödik éve csatlakoztunk az UNICEF globális kezdeményezéséhez, és kékbe borítottuk az országot.

November 20-án a gyermekjogokat ünnepeljük az egész világon. 1989. november 20-án lépett életbe a Gyermekjogi Egyezmény, amelyet Magyarország az elsők között ratifikált. Az egyezmény biztosítja azokat az alapjogokat, amelyek minden gyermeket megilletnek szerte a földkerekségen. Az UNICEF Magyarország különleges kampányokat szervez ezen a napon az egyezmény aláírására emlékezve azért, hogy felhívjuk a figyelmet az alapjogokra, és jobban figyeljünk a gyerekek véleményére.

Érdekel a 2021-es kampány

Az UNICEF színe a kék, így a gyermekjogokra emlékeztetve az elmúlt négy évben a fél világ kékbe borult a sydney-i Operaháztól, az isztambuli Boszporusz-hídon át a New Yorki Empire State Buildingig. Kéken világítottak a legkülönbözőbb épületek Európa legtöbb országában, Közel- és Távol-Keleten, Észak- és Dél-Amerikában. A díszkivilágítással 2021-ben Magyarországon arra is szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a járványhelyzet kapcsán különösen fontos törődnünk a gyerekek és a fiatalok mentális egészségével, hiszen hétből egy tizenéves mentális betegségben szenved és az elmúlt időszakban sokan mások is megszenvedték a bizonytalanságot, a korlátozásokat és lezárásokat. Az UNICEF Magyarország a világnapon indította el a Nézz szembe a problémával! című kampányát, hogy ezzel is hangsúlyozza: csak akkor tudunk segíteni a lelki nehézségekkel küzdő fiataloknak, ha a probléma nem tabu, segítséget kérni pedig nem szégyen.

Budapesten 2021. november 20-án az E.ON Hungária Csoport támogatásával az UNICEF kék színében tündökölt a Szabadság-szobor. Díszkivilágítást kapott még a Puskás Ferenc Aréna és a Budapest Duna Aréna, a Művészetek Palotája, a Magyar Művészeti Akadémia kutatóintézete, a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómja és főkapuja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Corvinus Egyetem egy-egy épülete, a Hard Rock Café, a Haris Park, a 110 éves Margitszigeti Víztorony, az Akvárium Klub és a Hotel Clark Budapest.

Kaposváron a Csiky Gergely Színház és az Aréna, Miskolcon az Avasi Kilátó, Egerben a Polgármesteri hivatal épülete, Szegeden az Art Hotel Szeged, Székesfehérváron a MOL Aréna Sóstó,  Tatabányán a Turul Szobor, Tatán a Fellner Jakab kilátó, Biatorbágyon a Tópark Iroda- és Lakópark, Pécsett a TV-torony világít kéken a Gyermekek Világnapján. Gyula, Orosháza, Győr, Szolnok, Hatvan, Szentes, Ózd, Jászboldogháza és Szentendre települések is a gyermekjogok fontosságára hívják fel a figyelmet azzal, hogy díszkivilágítással csatlakoztak az UNICEF kampányához.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek