Gyermekkereskedelem elleni küzdelem

Az UNICEF Magyarország 2018-tól kiemelten foglalkozik a gyermekkereskedelem problémájával és a veszélyeztetett magyar gyerekek védelmével.

Emberkereskedelem áldozata bárki lehet, ám kutatásokból tudjuk, hogy bizonyos társadalmi csoportok  – nők, gyermekek, etnikai kisebbségek tagjai, fogyatékkal élők, úton lévő (migráns) gyermekek, különböző abúzusok túlélői – sérülékenyebbek az áldozattá válás szempontjából. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek különösen veszélyeztetettek, az engedélyezett eltávozások és a szökések alkalmával a prostituálódás veszélye fokozott.

Kezdeményezésünk célja a gyermekkereskedelem megelőzése, a veszélyeztetett gyermekekkel, illetve az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek célzott felkészítése és a szemléletformálás. Hiszünk abban, hogy a küzdelem fontos része a jogok tudatosítása is, gyermekkortól kezdve.

 

 

A probléma kezelése a szakemberek képzésével kezdődik, így 2019. januárjában a gyerekkereskedelem felismerését, az áldozatok védelmét bemutató választható tantárgyat hirdettünk az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociális munka szakos hallgatói számára. A hallgatók interaktív órákon, a témában dolgozó szakemberek segítségével mélyíthetik el gyerekjogi ismereteiket, valamint az ember- és gyermekkereskedelem hazai és nemzetközi jogi keretrendszerével, az áldozattá válás – és traumatizáció ismérveivel és a terepen dolgozó szervezetek munkájával kapcsolatos ismereteiket.

Gyerekkereskedelem Magyarországon kurzus

Kilátó Élményprogramunk drámapedagógiai módszerét, valamint az úgynevezett Photo Voice módszert használva, hazai gyermekotthonokkal együttműködésben erősítjük a veszélyeztetett gyerekek  önképét, önbizalmát, megküzdési képességét és kommunikációs készségeit. A foglalkozásokon a gyerekek élményeinek és érzelmeinek feldolgozását képzett mentorok biztosítják.

A gyerekek fotóiból rendezett kiállítást Korniss Péter fotóművész nyitotta meg a Magvető Café-ban.

Életrevaló Képeink

A gyermekjogi oktatómunkához kapcsolódik az Ébresztő-óra projektünk képzési anyagának célzott bővítése, melyet gyerekkereskedelemmel kapcsolatos tudásanyaggal és interaktív érzékenyítő aktivitásokkal egészítünk ki.

Ébresztő-óra

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek