Kilátó Élményprogram

2018 őszétől hazai rászoruló gyerekeknek indít új programot az UNICEF Magyarország. A Kilátó Élményprogram az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával valósul meg, célja pedig az, hogy, hátrányos helyzetű fiatalok kulturális- és sportélmények segítségével pszichológiailag megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben.

 

 

A Kilátó Élményprogram első fázisának keretében állami intézményekben élő, kislétszámú gyermekcsoportok vehetnek részt tudatosan kiválasztott, rendszeresen szervezett programokon. Legyen szó múzeumról, színházi előadásról, koncertről, vagy sportversenyről, olyan eseményeket látogatnak meg, amelyek a gyerekek érdeklődésének, hátterének és fejlesztésének a lehető legjobban megfelelnek.

A gyerekeket pszichológusok, szociális szakemberek és drámapedagógusok segítik az élmények feldolgozásában és értékelésében egy előre kidogozott terv alapján. Az EMMI támogatásának köszönhetően esetenként lehetőség nyílik a fiatalok utaztatására, étkeztetésére is.  Egy szakember egy csoportot több hónapon át végigkísér, és nyomon követi a fejlődésüket. A fiatalok találkozhatnak művészekkel, sportolókkal és olyan példaképekkel is, akik szintén mélyszegénységből, vagy reménytelennek tűnő helyzetből valósították meg álmaikat. Számos kulturális- és sportintézmény jelezte együttműködési szándékát az Élményprogram megvalósításában.

 

 

A tudás, az élmény és a személyes tapasztalat minden helyzetben segít, a nehéz körülmények közül érkező gyermekek számára pedig különösen fontos, hogy megismerjék a tágabb világot, lássák a saját lehetőségeiket, képességeiket és motivációt kapjanak a későbbi produktív, teljes élethez.

 Támogatni szeretném a programot

Az első program: Ricky Martin koncert

Ricky Martin fogadta elsőként az UNICEF Magyarország új, Kilátó Élményprogramjában résztvevő gyerekeket. A világsztár – aki egyben az UNICEF jószolgálati nagykövete is – a budapesti koncertje előtt találkozott hátrányos helyzetű fiatalokkal. A koncertet a Concert Europe és a Broadway Jegyiroda jóvoltából a gyerekek közvetlenül színpad előtt, a legjobb helyekről nézhették végig.

„Nyugodjatok meg, felejtsetek el mindent, táncoljatok, akkor is, ha nincs meg a ritmus és énekeljetek, akkor is, ha nem tudtok spanyolul” – mondta a fiataloknak Ricky Martin, aki aziránt is érdeklődött, hogy a gyerekek közül ki mivel szeretne foglalkozni a jövőben.

„Szerintem fontos, hogy legyen egy terv, amit akár tízszer is megváltoztathatsz, de segít összpontosítani a lényegre” – tanácsolta az énekes. A gyerekek kérdésére azt is elmondta, hogyan lett az UNICEF nagykövete.

„Tizenkét éves voltam, amikor elkezdtem a zeneiparban dolgozni. Csatlakoztam egy együtteshez, ami elég híres volt akkoriban Latin-Amerikában. Az első turnénk Brazíliába vezetett, az UNICEF pedig megtett bennünket ifjúsági nagykövetének. Az volt az első turném, az első találkozásom a közönséggel, és az első alkalom arra, hogy a zenén keresztül beszélhessek azokról a dolgokról, amelyek igazán foglalkoztatnak. A fiatalság nemcsak a jövő, hanem a jelen. A zene egy tökéletes eszköz, hogy azoknak a nevében beszéljünk, akiket amúgy nem hallgatnak meg” – magyarázta Ricky Martin, aki már rengeteg fiatalnak adta át a zene és úgy általában a művészetek szeretetét, akik aztán maguk is zenészekké váltak és ők is továbbadták tudásukat.

Amikor Ricky Martin meghallotta, hogy milyen sokan táncolnak a csoportból, felajánlotta, hogy két fiatal követheti őt a színpadra. A jelentkezők felírták a nevüket egy-egy papírra, ő pedig kisorsolta a szerencséseket, akik a teli Aréna előtt bizonyíthatták tudásukat. A Kilátó Élményprogram az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával valósul meg, célja pedig az, hogy hátrányos helyzetű fiatalok kulturális- és sportélmények segítségével pszichológiailag megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek