Kilátó Élményprogram

Kalandterápiás táborok

Az UNICEF Magyarország Kilátó Élményprogramja nyáron sem állt le, a gyermekvédelmi gondoskodásban élők idén is számos változatos, az érdeklődési körüknek, hátterüknek és fejlesztésüknek leginkább megfelelő programon vehettek részt.

A nyár folyamán négynapos kalandterápiás táborokat szerveztünk a Kilátó Élményprogram szakmai partnerével, az Élményakadémiával együttműködésben. A táborok lehetőséget teremtettek arra, hogy a fiatalok és a nevelők hosszabb időt töltsenek együtt a gyerekotthonokon kívül, és a megszokottól eltérő környezetben gyakorolják a közös munkát. A foglalkozások során megismerhették egymás erősségeit és gyengeségeit, szorosabb kapcsolat alakult ki közöttük, mindez pedig hosszútávon is elősegíti a csoporttagok közötti együttműködést. A sok kis- és nagycsoportos játék és kihívás között lehetőség volt személyes segítő- és coaching beszélgetések folytatására is, ahol a fiatalok egyéni figyelmet kaphattak. Olyan hagyományos tábori élmények mellett, mint a strandolás, vagy beszélgetés a tábortűznél, egyes táborokban színházi improvizációs foglalkozások, és egy, a helyszínen felállított szabadulószoba is tovább növelte a kalandok diverzitását. A táborok célja az volt, hogy a résztvevők egy biztonságos környezetben minél több pozitív megerősítést kapjanak, gondtalanul játszhassanak, töltődhessenek, fejlődhessenek, illetve arra tanítsuk őket, hogyan tudnak felelős döntéseket hozni, együttműködni másokkal, segítéget adni és kérni.

„A gyerekek igazi csapathangulatban, sok új barátsággal, élménnyel, kapcsolódással, feltöltve mentek haza. Sokáig búcsúztunk, sírtunk a kapuban, mindenki megkönnyezte a tábor végét.”

Kilátó Élményprogram mentor

A gyerekek ezen kívül részt vettek egy dunai hajókázáson, megjártak több koncertet is a Budapest Park jóvoltából, valamint egy múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött kiállítást is megtekinthettek a Várkert Bazárban. Különleges élményben lehetett részük, amikor Jancsa Jani meghívta őket a Donna Mamma Pizzériába, és megmutatta nekik a nápolyi pizzakészítés műhelytitkait.

Minden program lényege a minőségi együtt töltött idő volt, amely lehetőséget kínált arra, hogy a fiatalok megéljék a feltétel nélküli elfogadást, bizalmat és szeretetet. Az élmények során szerzett tudás és személyes tapasztalat minden helyzetben segít, a nehéz körülmények közül érkező gyermekek számára pedig különösen fontos, hogy megismerjék a tágabb világot, lássák a saját lehetőségeiket, képességeiket és motivációt kapjanak a későbbi produktív, teljes élethez. A gyerekeket minden egyes alkalommal pszichológusok, szociális szakemberek és drámapedagógusok segítették az élmények előkészítésben, feldolgozásában és értékelésében is.

 

Az UNICEF Magyarország 2018-ban indított programja hazai, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek nyújt lehetőséget arra, hogy kulturális és sportélmények segítségével lelkileg megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben. A Kilátó Élményprogram olyan gyerekeket céloz, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, többnyire bántalmazás, elhanyagolás miatt, vagy azért, mert olyan rossz életkörülmények között éltek, hogy az veszélyeztette a normális fejlődésüket. Ezekről a gyerekekről nevelők, nevelőszülők gondoskodnak intézményekben, jobb esetben nevelőszülői családokban. Maga a családban elszenvedett veszélyeztetettség, az elhanyagolás, a fizikai, érzelmi, vagy szexuális bántalmazás, majd a családból való kiemelés, és a bekerülés egy teljesen idegen környezetbe, mind traumatizálja a gyerekeket.

Többet szeretnék tudni a Kilátó Élményprogramról

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek