Kilátó Élményprogram

Kilátó Élményprogram online

Az UNICEF Magyarország 2018 óta működő Kilátó Élményprogramja gyermekvédelmi gondoskodásban élő magyar fiataloknak nyújt segítséget. Célja, hogy a gyerekek kulturális- és sportélmények segítségével lelkileg megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben. Bár a járványhelyzet miatt a külső helyszínre tervezett élményprogramok nem valósulhattak meg, fontos volt, hogy a program a nehézségek ellenére se álljon le, hiszen ez a bizonytalansággal teli időszak, a bezártság és a külső társas kapcsolatok hiánya mind-mind felerősítette a fiatalok meglévő mentális problémáit.

Az UNICEF mentorai ezért havonta húsz digitális órát töltöttek a gyerekekkel és tematikus beszélgetésekkel, online csapatépítő játékokkal tartották bennük a lelket, és folytatták a csoportra szabott foglalkozásokat. A külső élményeket ismert emberek online bejelentkezése helyettesítette, akik személyre szabott üzenetekkel és online közös programokkal színesítették a bezártság szürke és mentálisan megterhelő időszakát. A nevelők munkáját online játéktárral és gyermekvédelmi szempontból hasznos filmeket listájával segítették, amelyhez kérdéssort is javasoltak, hogy ezzel is támogassák a gyerekeket a látottak feldolgozásában. A leginkább traumatizált gyerekeknek pszichológus tartott online terápiás beszélgetéseket az UNICEF Magyarország támogatóinak jóvoltából.

A gyerekekkel folytatott közös munkán túl a gyermekotthonokban, nevelőszülői családokban dolgozó szakembereket is támogatta a szervezet – rendszeres szakmai szupervízióval. A szupervíziós beszélgetések a megnövekedett terhelés, a bezártság okozta stressz kezelésében segítették a szakembereket, illetve abban, hogy milyen eszközökkel támogassák a gyerekeket ebben a különösen nehéz időszakban. A programban résztvevő gyermekotthonoknak a fentieken túl védőfelszerelések, tisztítószerek, játékok és számítástechnikai eszközök eljuttatásával is segített az UNICEF Magyarország a járványhelyzetben.

A pandémiás időszakban beszűkültek a lehetőségek, a gyerekek sok időt töltöttek zárt terekben és az online világban, ezért is különösen fontos, hogy szívesen menjenek a szabad levegőre és ott minőségi időt tölthessenek. Ebben segít, ha az udvaron jól felszerelt játszóterek várják őket, így nagy öröm, hogy nemsokára új játszótéri elemekhez jut egy budapesti gyermekotthon, amely részt vesz az UNICEF Magyarország Kilátó Élményprogramjában. Nem is akármilyen módon! A VIASAT6 Antikhősök című televíziós reality műsorának szereplői műtárgyak adásvételéből származó összeggel támogatnak jótékony célokat, többek között az UNICEF-et is, így hamarosan új játékok szórakoztathatják a gyerekeket.

 

Tovább a főoldalra

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek