GYIK

Hogyan segít az UNICEF?

Valóban ott hasznosul az adomány, ahova én szánom?

Igen, az UNICEF Magyarország minden beérkezett adományt arra a célterületre továbbít, amire a kampányt indította, és erről jelentést is tesz. Ha az adott programra már elegendő támogatás érkezett, vagy ha egy év alatt egy másik programra kevesebb, mint 10 000 dollár gyűlik össze, akkor a hatékony költségkezelés miatt nem tudjuk garantálni, hogy az adott területen kerül felhasználásra az összeg. Ekkor ugyanis az adományokat egy hasonló helyzetben lévő („tematikusan rokon”) országnak vagy programnak küldi el.
Az egyes területek finanszírozásáról az alábbi linken tájékozódhat.

Bővebben

Küldhetek-e magyar gyerekeknek pénzt?

Az UNICEF Magyar Bizottsága az UNICEF globális küldetésével összhangban a világ legrosszabb helyzetben lévő gyerekeinek megsegítésére gyűjt. Azokba az alacsony GNP-jű (alacsony gazdasági fejlettségű) országokba, ahol a gyermekhalandóság több tízszerese a hazainak, és magas a gyerekek aránya a társadalomban. Magyarországon gyermekjogi oktató, figyelemfelhívó és érdekérvényesítő programjaink vannak. Vagyis az Ön adományából a magyar gyerekek jóllétéért és erőszakmentes gyermekkoráért is dolgozunk, de az adományból vásárolt élelmiszert, oltást, takarót és gyermekek védelmére fordított eszközöket a világ legkiszolgáltatottabb gyermekei között, a fejlődő országokban osszuk szét.

Elfogad-e természetbeni adományokat az UNICEF?

Az UNICEF számára a pénzbeli adományok adják meg azt a rugalmasságot, hogy ott, akkor és azzal tudjon reagálni, amire a világ összes gyerekét nézve legnagyobb szükség van. Az UNICEF humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását központilag szervezi, és a természetbeni adományok tárolása, logisztikai és szállítási költsége túl magas szervezési és adminisztratív költséget róna a szervezetünkre. Magyarországról nagyon drága lenne elküldeni például egy csomag ruhát Afrikába. Az élelmiszereknél is nagyon körültekintően kell eljárnunk, ugyanis nem biztos, hogy egy afrikai kisgyermek meg tudja emészteni azt, amit mi küldeni tudnánk neki. Ezek miatt nem gyűjtünk ruhát, játékokat és élelmiszert.
Az UNICEF Magyar Bizottságának munkáját ugyanakkor segítheti bizonyos természetbeni adományokkal, hiszen így kevesebbet kell fenntartási költségekre fordítanunk és több juthat a gyermekprogramok támogatására.
Szívesen fogadunk jó állapotú irodai gépeket (számítógép, fénymásoló, nyomtató, szkenner, stb.), irodaszereket, szolgáltatásokat (pl. hirdetési lehetőség, szállítás, stb.), teremhasználat lehetőségét sajtótájékoztatók, rendezvények számára. Ha bármelyikben a segítségünkre tud lenni, jelentkezzen a 201-4923-as telefonszámon vagy az unicef@unicef.hu e-mail címen.

Az UNICEF Magyar Bizottsága tud-e konkrét gyerekjogi ügyekben közvetlen segítséget nyújtani?

Az UNICEF az ENSZ Gyermekalapja és a gyermekek fő támogatója a világon. Az UNICEF humanitárius és fejlesztési programjaival széles régeteket céloz meg, és érdekvédelmi programjai során is hosszú távú, strukturális változásokért, egy gyerekközpontúbb szemléletváltozásért küzd. Az UNICEF ezért nem tud különleges, egyedi esetekre szólóan segítséget nyújtani.

Tud-e segíteni az UNICEF gyermekek örökbefogadásában?

Az UNICEF nem foglalkozik és a magyar jogszabályok szerint nem is foglalkozhat örökbefogadással. Az UNICEF felhívja a figyelmet a nemzetközi örökbefogadás során a gyermekek legfőbb érdekének figyelembe vételére, melyről szóló kiadvány magyar nyelvű összefoglalója az alábbi linken érhető el.
A nemzetközi örökbefogadási ügyekben az Emberi Erőforrások Minisztériumának Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályán belül működő Központi Hatóság felelős a külföldi örökbe fogadni szándékozó szülők kérelmeinek intézésében.

Jelentkezhetek-e az UNICEF Magyarországnál a programjaim finanszírozására?

Az UNICEF Magyarország nemzeti bizottság, nem programiroda. Ezért az összes ide befolyó pénzt a több mint 150 országban létrehozott humanitárius és fejlesztési programokra kell fordítani. Nincs lehetőségünk arra, hogy más civil szervezeteket vagy magánszemélyeket támogassunk.
Amennyiben szakmai együttműködés érdekli, írjon nekünk az unicef@unicef.hu email-címre.