GYIK

Hogyan működik az UNICEF?

Mi a célja az UNICEF-nek?

Az UNICEF a veszélyben lévő gyerekekért küzd. Több mint 190 országban dolgozik a gyermekek jogaiért, testi-lelki jóllétéért, és hosszú távú humanitárius és fejlesztési programokat nyújt a fejlődő országokban élő gyermekeknek. Azért küzd, hogy minden gyerek megkaphassa a túléléséhez és fejlődéséhez szükséges élelmiszert, tiszta ivóvizet, oltást, oktatást és védelmet. Célja, hogy minden gyermeknek olyan gyermekkora legyen, ahol kibontakozhatja képességeit és a benne rejlő tehetséget. Az UNICEF fontos érdekvédelmi munkát is végez. A kormányokkal, helyi civil szervezetekkel együttműködve küzd a társadalmi kirekesztés ellen és a káros hagyományok átalakulásáért, és olyan hosszú távú programokat kínál, amelyek segítik a gyerekeket a túlélésben és fejlődésben.

Melyek az UNICEF kiemelt munkaterületei?

Az UNICEF küldetésének és a 2014-2017-es Stratégiai Terv központjában az alábbi területek állnak: egészség, HIV/AIDS megelőzése, táplálkozás, víz, higiénia, oktatás, gyermekvédelem és társadalmi integráció.

Hol van jelen az UNICEF?

Az UNICEF több mint 190 országban van jelen, különböző minőségben. 156 országban folytat humanitárius és fejlesztési programokat (ezek az ún. programországok), melyekben az UNICEF központja alá tartozó helyi irodák működnek (country office). A fejlett országokban nemzeti bizottságok segítik a Gyermekalap munkáját, mint amilyen az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány is. A nemzeti bizottságok az UNICEF központjától független, nemzeti civil szervezetként működnek, melyeknek fő célja az adományszervezés és a gyerekjogok érvényesítése.
Az UNICEF székhelye New York-ban található. Nyolc regionális irodája van, egy kutatóközpontja Firenzében, egy beszerzési részlege Koppenhágában és irodái Tokióban és Brüsszelben.

Mit csinál az UNICEF Magyarországon?

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány az UNICEF hivatalos hazai képviselőjeként adományokat gyűjt az UNICEF gyermekvédő programjaihoz, és küzd a gyermekjogok hazai érvényesüléséért.
Az UNICEF Globális Szolgáltató Központ az UNICEF New York-i központja alá tartozik. Feladata, hogy azon országok programirodái számára, ahol az UNICEF helyi humanitárius és fejlesztési programokat működtet, pénzügyi, adatkezelési, HR és IT segítséget nyújtson. A Szolgáltató Központ egésze tehát, ideértve szervezeti működését és céljait, a Magyar Bizottságtól teljesen külön működő szervezet.

Az UNICEF az ENSZ része?

Az UNICEF az ENSZ Gyermekalapja, melyet az ENSZ Közgyűlése hozott létre. Az UNICEF az ENSZ egyik legfontosabb segédszervezete, az ENSZ Fejlesztési Csoportjának vezetőségi tagja. Az UNICEF ennek ellenére nem kap semmilyen támogatást az ENSZ-től, programjait és működését önkéntes felajánlásokból fedezi.
Fontos látni, hogy a fejlett országokban lévő nemzeti bizottságok, mint például az UNICEF Magyarország, nem része az ENSZ-nek. Formális kapcsolatuk az UNICEF-fel egy együttműködési megállapodáson alapszik, amelyet – önálló civil szervezet révén- a saját vezetősége irányít.

Kap az UNICEF kormányzati támogatást?

Az UNICEF költségvetésének fontos része származik kormányzati befizetésekből- a 2014-ben befolyt összes támogatásnak például több mint kétharmadát teszik ki. A kormányok közvetlenül az UNICEF-et támogathatják, a nemzetközi fejlesztésre szánt keretükből.
Az UNICEF pénzügyi beszámolóiról részletesebben a szervezet nemzetközi Éves jelentéseiben olvashat.

Az UNICEF politikailag független szervezet?

Az UNICEF politikailag független és nem politikai szervezet. Bár a bevételének nagy részét kormányzati és kormányközi támogatások adják, és a kormányzattal való együttműködések fontos szerepet kapnak a gyermekjogi érdekérvényesítő munkájában, az UNICEF a mindenkori kormányok befolyásától független, szakmai munkát végez.
Humanitárius munkája során megkülönböztetés-mentes alapon segítséget nyújt a szükséget szenvedő gyermekeknek, és mentes a vallási, faji vagy politikai hovatartozás alapján történő hátrányos megkülönböztetéstől.

Miből finanszírozza az UNICEF programjait és működését?

Az UNICEF teljes mértékben önkéntes adományokból tartja fenn magát. A legtöbb támogatás kormányzati hozzájárulásokból, kormányközi alapokból, a magánszektorból, magánszemélyektől és közösségi adománygyűjtésből érkezik.
A költséghatékonyság rendkívül fontos alapelve az UNICEF-nek. Az önkéntesek munkájának és a pro bono felajánlásoknak nagyon sokat köszönhetünk, hogy alacsonyan tartsuk a kiadásainkat. A vásárlások és beszerzések pontos szabályok szerint történnek, a legszükségesebb utazások finanszírozásához hasonlóan.
Részletes információt az alábbi linkekre kattintva találhat:

Mire fordítja az UNICEF a beérkező adományokat?

Az UNICEF minden év elején közzétesz egy jelentést arról, mely területekre és programokra, és pontosan mekkora finanszírozásra van szüksége. Ez alapján osztja szét humanitárius és fejlesztési programjai között a beérkezett adományokat.

Mennyit költ az UNICEF működési költségekre?

Az UNICEF arra törekszik, hogy olcsó, hatékony megoldásokat alkalmazzon, melyek drasztikusan javítanak a gyermekek életén. Részletes költségvetésért kérjük, olvassa el az UNICEF legfrissebb éves jelentését, vagy látogasson el az UNICEF átláthatóságról szóló angol nyelvű oldalára.