Így segíthetsz

Adó 1% a gyerekekért

Segítenél a gyerekeken? Támogasd az UNICEF Magyarország munkáját az adó 1%-oddal.

Az UNICEF 45 éve dolgozik Magyarországon a gyerekek jóllétéért, egészségéért, a gyermekjogok érvényesüléséért. A világ vezető gyermekjogi szervezeteként mindig ott segítünk, ahol erre a legnagyobb szükség mutatkozik. Az adó 1%-os adományokból befolyt támogatást kizárólag magyar programjaink fenntartására és fejlesztésére fordítjuk. Hazai programjaink a magyar támogatóknak köszönhetően valósulhatnak meg.

Adószámunk: 18212718-2-42

 

Miért küzdünk idehaza?

 • a gyerekek jogainak érvényesüléséért
 • a hátrányos helyzetű gyerekek kiteljesedéséért
 • a gyermekbántalmazás -és a gyerekkereskedelem ellen
 • a gyerekek véleményének hangsúlyozásáért
 • a gyerekek jóllétéért

 

A hazai rászoruló gyerekek és fiatalok lehetőségeiért

A 2018 szeptemberében indult Kilátó Élményprogram célja, hogy hátrányos helyzetű gyerekek kulturális- és sportélmények segítségével lelkileg megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben. Állami intézményekben élő, kislétszámú gyermekcsoportok vesznek részt tudatosan kiválasztott, rendszeresen szervezett programokon. Legyen szó múzeumról, színházi előadásról, koncertről, vagy sportversenyről, olyan eseményeket látogatnak meg, amelyek a gyerekek érdeklődésének, hátterének és fejlesztésének a lehető legjobban megfelelnek. A gyerekeket pszichológusok, szociális szakemberek és drámapedagógusok segítik az élmények feldolgozásában. A tudás, az élmény és a személyes tapasztalat minden helyzetben segít, a nehéz körülmények közül érkező gyermekek számára pedig különösen fontos, hogy megismerjék a tágabb világot, lássák a saját lehetőségeiket, képességeiket és motivációt kapjanak a későbbi produktív, teljes élethez.

Adód 1%-a segíthet a rászoruló gyerekek lelki megerősödésében.

 

A gyermekek jogaiért

Mi, az UNICEF-nél hiszünk abban, hogy a felelősségvállalás és a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad. Ébresztő-óra nevű iskolai program célja, hogy növelje hazánkban a gyermekjogok ismertségét. Az UNICEF által kiképzett előadók eddig több mint 17000 diáknak tartottak már interaktív előadásokat ​gyermekjogokról,​ ​a gyermekekkel szembeni erőszakkal kapcsolatban, és megismertették velük, milyen a gyermekek helyzete a világban. A jogok ismerete elősegíti, hogy a gyerekek felelős és tudatos emberekké váljanak, akik nemcsak hamarabb ismerik fel az erőszakot és jogaik megsértését, de előrelátóbban és hatékonyabban védhetik meg magukat ellene.

Segíts adód 1%-ával, hogy minél több gyerek ismerje meg jogait Magyarországon!

 

A gyerekek és fiatal felnőttek kiteljesedéséért

Kirekesztés, szegénység, szennyezett, fertőző környezet, céltalanság, iskolázottság hiánya. Ezekkel a problémákkal néznek szembe mindennapjaik során az immár második alkalommal meghirdetett Rajtad áll a jövőd! programban részt vevő hátrányos helyzetű magyar gyerekek és fiatalok. Ismét tíz csapat kapott szakmai és anyagi támogatást, hogy megpróbálják a legjobb megoldásokat megtalálni az őket leginkább érintő problémákra. A kiválasztott két projekt nemzetközi szinten is megmérettetheti magát a 20 ezer dolláros fődíjért és szakmai támogatásért. A különleges vetélkedő 2020-ban is folytatódik.

Megérdemlik a segítséget. Adód 1 %-ával te is tehetsz értük!

 

A gyerekek véleményének hangsúlyozásáért

Figyeljünk a gyermekekre! Hallgassuk meg a véleményüket, adjunk nekik elég információt a világról, vonjuk be őket az életüket érintő döntésekbe – ezek a fő üzenetei az UNICEF Gyerekhang kampányának. November 20-án, a Gyermekjogok Világnapján az üzleti életben, a kultúra, a média, a szórakoztatóipar és a sport különböző helyszínein fordított napot tartanak, ahol a gyerekek belekóstolhatnak a felnőtt szerepekbe és elmondhatják, mit gondolnak az adott közegről, milyen jövőről álmodnak.

Adjunk hangot a gyerekeknek! Támogasd adód 1 %-ával az UNICEF Magyarország munkáját!

 

A gyerekrészvételért

Az UNICEF Magyarország folytatja a Fiatal Nagyköveti Tanács működtetését. 2015 óta minden évben meghirdetjük a pályázatot, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény szellemében biztosítsuk a gyermekek részvételét a szervezet munkájában. A Fiatal Nagykövetek közösségben dolgozva segítik az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkáját, képviselik a gyerekjogi programokban a gyerekek érdekeit, „hangját”, valamint részt vesznek az UNICEF programjainak népszerűsítésében a közösségi oldalakon és saját településükön egyaránt.

Segítsd munkánkat adód 1 %-ával, hogy a gyerekek minél színvonalasabb programokban vehessenek részt!

 

A gyermekek felnőttkori egészségéért

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének. Sokan azonban nem tudnak kihez fordulni gyermekgondozással kapcsolatos kérdésekben. Ezért indítottunk ingyenes online mesterkurzust kisgyermekes szülőknek, amelyben elismert szakértőket szólaltatunk meg a világ minden tájáról a kisgyermekkor és a gyermeknevelés kapcsán. Amellett, hogy szakértőink gyakorlati tanácsokkal látják el a szülőket, érdekes és hasznos ismereteket is megosztanak velük, különös tekintettel a születést követő 1000 napra. Ez az időszak ugyanis kritikus a gyermekek értelmi, érzelmi, társas, és testi fejlődése szempontjából, az ebben a periódusban szerzett tapasztalatok és élmények akár a csecsemő egész felnőtt életére hatással lehetnek. Részletek: https://unicef.hu/mesterkurzus-kisgyermekes-szuloknek/

Támogasd adód 1 %-ával az UNICEF Magyarország munkáját, hogy a gyermekek életre szóló előnyökhöz juthassanak.

 

1 nap, 1000 válasz gyerekekről felnőtteknek

2019-ben először rendeztünk Gyermekek Világnapja címmel egy egész napos ingyenes eseményt november 20-án az Akvárium Klubban. Beszélgetések, neves szakértők, a gyerekek ügye mellett elkötelezett sztárok, játszósarok, expo és közösségi programok vártak minden érdeklődőt. Olyan fontos témák kerültek többek között terítékre, mint az anyaság és a munka kapcsolata, a gyermekkori traumák, a pozitív szülőség, a környezetvédelem, a gyermekjogok és az élménypedagógiai módszerek. A látogatók szakértőktől tudhatták meg, miként védekezhetnek a gyerekeket érintő online bántalmazás ellen, hogyan érintheti a válás a gyerekeket, mire való az állatterápia és mi a jó gyerekkönyvek titka.

Ha adód 1 %-ával az UNICEF Magyarország munkáját támogatod, még több gyakorlati tanáccsal tudjuk ellátni a szülőket, és még nagyobb segítséget tudunk nyújtani a gyermekekkel foglalkozó szakembereknek. 

 

Harc a gyerekkereskedelem ellen

Az UNICEF Magyarország 2018-tól kiemelten foglalkozik a gyermekkereskedelem problémájával és a veszélyeztetett magyar gyerekek védelmével. Emberkereskedelem áldozata bárki lehet, ám kutatásokból tudjuk, hogy bizonyos társadalmi csoportok  – nők, gyermekeketnikai kisebbségek tagjaifogyatékkal élőkúton lévő (migráns) gyermekekkülönböző abúzusok túlélői – sérülékenyebbek az áldozattá válás szempontjából. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek különösen veszélyeztetettek, az engedélyezett eltávozások és a szökések alkalmával a prostituálódás veszélye fokozott. A probléma kezelése a szakemberek képzésével kezdődik, így 2019. januárjában a gyerekkereskedelem felismerését, az áldozatok védelmét bemutató választható tantárgyat hirdettünk az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociális munka szakos hallgatói számára. Kezdeményezésünk célja a gyermekkereskedelem megelőzése, a veszélyeztetett gyermekekkel, illetve az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek célzott felkészítése és a szemléletformálás. Hiszünk abban, hogy a küzdelem fontos része a jogok tudatosítása is, gyermekkortól kezdve.

Küzdjünk a gyerekkereskedelem ellen, segítse munkánkat adója 1 %-ával.

 

Beszélgetéssorozat a fejlődő világ problémáiról

Az UNICEF Magyarország és a Magvető Café közös sorozata a fejlődő világ lakosságát sújtó különböző problémákat mutatja be, melyek leküzdése az UNICEF világszerte vállalt missziója.  A Mi közünk hozzájuk beszélgetéssorozatban szakértők, újságírók, önkéntesek számolnak be helyszíni tapasztalataikról, élményeikről és lehetséges megoldásokról.

Segítsd munkánkat adód 1 %-ával, hogy közelebb hozhassunk a magyar emberekhez a fejlődő világ problémáit!

 

 

A Gyerekbarát Településekért

Az UNICEF Gyerekbarát Település olyan helyi irányítási rendszer, modell és jógyakorlat kialakítását tűzi ki célul, amely a Magyarországon 1991 óta hatályos ENSZ Gyermekjogi egyezményen alapulva, kötelezettséget vállal a gyermekek kiemelt és fokozott védelmére és a gyermekek jogainak tiszteletben tartására. Bármely településnek segítséget nyújt, hogy vezetése, környezete, vállalkozásokkal való kapcsolatai és szolgáltatásai „gyermekbarátabbakká” válhassanak, hogy majd hálózatot alkotva, a körülöttük lévő településeknek is át tudja adni a tudást és a vonatkozó jógyakorlatot.

Az UNICEF Magyarországon

 

Ne felejtsd el, hogy adód 1%-ának felajánlásával a gyerekekért folytatott munkánkat támogatod!

Adószámunk: 18212718-2-42

 

 

Hogyan tudod felajánlani adód 1%-át?

Az 1+1%-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2019-es személyi jövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet 2020. május 20-ig.

Amennyiben a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikus úton nyújthatja be:

 • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy
 • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 19EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíros formában postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:

 • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
 • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
 • a 19EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
 • amennyiben a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2020. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Abban az esetben, ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását. További részletek: http://nav.gov.hu/szja/szja 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek