Így segíthetsz

1%-kal az online bántalmazás ellen

Adója 1%-ával támogassa az UNICEF Magyarország munkáját az online bántalmazás ellen. 

Adószámunk: 18212718-2-42

A hétköznapi internethasználat hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Ma már a legtöbb felnőtt számára munkaeszköz az online tér, hiszen e-maileken keresztül kommunikálunk, interneten vásárolunk, ott rendeljük az ebédünket, e-naplóban követjük a gyerekeink iskolai előmenetelét, útvonalat tervezünk, nyaralást foglalunk, mozi- és színházjegyet veszünk, és természetesen a közösségi oldalakat is aktívan használjuk.

Nem várhatjuk el a gyerekektől sem, hogy ne legyenek jelen az internetes közösségi térben, hiszen a szórakozás és kikapcsolódás mellett a házi feladatokat, másnapi teendőket gyakran maga a pedagógus posztolja az online csoportba, és sok idő spórolható meg azzal is, ha egy-egy kiselőadásra online anyagok segítségével készülnek fel a diákok.

Az internetnek azonban ugyanúgy megvannak a maga szabályai, mint egy közösségi eseménynek vagy nyilvános rendezvénynek, és ezeket a szabályokat ugyanúgy meg kell tanulni gyerekkorban, mint azt, hogy hogyan viselkedünk az iskolában, a szülők munkahelyén, vagy vendégségben. Még a felnőttek is bizonytalanul mozognak a kommentelhető cikkek és posztok között, nem mindig tudják, hogy illik válaszolni, hogyan kell viszonyulni a másik emberhez.

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a másik komment túloldalán is egy valódi ember ül, valódi családdal, érzésekkel, emlékekkel és élményekkel. Az internet arctalan, kitalált névvel bármit, bárki leírhat, különösebb következmények nélkül, és az indulatok könnyen elszabadulnak. Ez a felnőttek számára is kihívás, a gyerekeket tehát még inkább meg tudja téveszteni, számukra még inkább elmosódnak a határok valóság és virtuális tér, igazság és képzelet között.

A gyerekekre új veszélyek is leselkednek az online térben, ma már nemcsak a rosszindulatú felnőtt felhasználóknak, hanem egymásnak is ki vannak téve. Az arctalanság mögé elbújva bármit leírnak egymásnak, sokkal durvább és sokkolóbb mondatokat, mint amiket valaha is kiejtenének a szájukon. A névtelen üzenetküldés lehetősége azt az érzést kelti, mintha nem is lennének felelősek azért, amit csinálnak, holott az internetes bántalmazás ugyanannyira fáj, mintha megrúgnák, megütnék, vagy szemtől szemben szidalmaznák a másikat. A magyar gyerekek csaknem 80 százaléka szerint az online zaklatás rosszabb, mint a fizikai vagy lelki erőszak. A témával kapcsolatban készített videóinkkal erre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Szülőként, felnőttként fontos megértenünk a gyerekek viselkedése és internethasználata mögött rejlő motivációkat. Az internetes zaklatás ma már része a mindennapoknak, de nem oldható meg azzal, ha a gyereket eltiltjuk az okostelefonja, vagy a közösségi oldalak használatától, mert így sérülhet a szülővel való bizalmi kapcsolata, élményei megosztása helyett titkolózni fog. Az is fontos, hogy a segítségnyújtás a gyerekkel együttműködve történjen; ne nyomozzunk utána az interneten, ne olvassunk bele a beszélgetéseibe az ő engedélye nélkül, hiszen a gyerekeknek is joguk van ahhoz, hogy tiszteletben tartsuk a magánéletüket. Ne avatkozzunk be anélkül, hogy megbeszélnénk vele a helyzetet és a következő lépéseket.

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány az idei évtől kiemelt figyelmet fordít a cyberbullying kezelésére és megelőzésére. Hisszük, hogy szükség van arra, hogy az erőszak ezen formájáról beszéljünk, hogy felhívjuk a figyelmet az online zaklatás jelenlétére, súlyosságára, és hogy segítsünk a gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak abban, hogy miképpen tudják kezelni vagy megelőzni az internetes bántalmazást. Idén erre szeretnénk fordítani a részünkre felajánlott adó 1% összeget.

Az idei évben számos szemléletformáló anyagot készítünk a gyerekeknek, még több információt osztunk meg a HelpAPP alkalmazáson keresztül. Tájékoztatókkal segítünk eligazodni a szülőknek az online térben, bemutatjuk, milyen oldalakat, alkalmazásokat használnak a gyerekek, és mi történik ott, továbbá segítünk abban, hogy milyen technikákkal, milyen kérdésekkel lehet beszélgetni a gyerekekkel az internethasználatról, úgy, hogy azzal a szülő és a gyermek közti bizalom megmaradjon és tovább épüljön. Segítünk a pedagógusoknak is, jó gyakorlatokat, óravázlatokat osztunk meg, amelyek segítségével osztályon belül tudják kezelni a konfliktusokat, és továbbra is rendelkezésre áll Ébresztő-óra programunk, speciális, online zaklatással kapcsolatos órával.

Kérjük, ne felejtse el, hogy adója 1%-ának felajánlásával továbbra is a hazai online bántalmazás elleni tevékenységünket segítheti!

Adószámunk: 18212718-2-42

Az adóbevallások elkészítésében szeretnénk segítséget nyújtani:

Amennyiben a NAV készíti el az adóbevallását:
Ha van ügyfélkapuja, a NAV eszja oldalán online is rendelkezhet az 1%-ról néhány kattintással május 22-ig. Ha nincs ügyfélkapuja, töltse ki az 16EGYSZA nyomtatványt és 2017. május 22-ig postázza el a lakhelye szerinti illetékes NAV-kirendeltségnek.

Ha munkáltatója készíti el és nyújtja be adóbevallását:
A 16EGYSZA nyilatkozatot legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban átadhatja a munkáltatójának, vagy 2017. május 22-ig papír alapon vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan juttathatja el a NAV-nak.

Ha magánszemélyként küldi be adóbevallását:
Elektronikusan rendelkezhet az 1653 számú adóbevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy az erre a célra kialakított 16EGYSZA jelű önálló nyomtatványon akár elektronikusan, akár postai úton, önállóan megküldheti a NAV-nak 2017. május 22-ig.

"</p

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek