Híreink

32 gyerekkatonát engedtek szabadon

2019. július 25. 13:10

Fegyveres szervezetek harminckét gyermeket engedtek szabadon Dél-Szudánban. A 13-17 éves fiúk némelyikét már 2016-ban, a fegyveres konfliktusok újbóli fellángolásakor beszervezték a harcoló csapatokba, a gyerekek azóta a szüleikkel sem találkozhattak. A fiatalokat egy hivatalos ceremónia keretében adták át a családoknak, közösségeknek.

 

„Minden létező gyermekjogot sért a gyerekkatonák alkalmazása” – mondta Mohamed Ag Ayoya, az UNICEF dél-szudáni megbízottja. „Ezektől a gyerekektől elvették a gyerekkorukat és olyasmiket láttak, amelyeket egyetlen gyereknek sem lenne szabad megtapasztalnia. Ugyanakkor nem késő jövőt adni nekik és ez a jövő most kezdődik” – tette hozzá.

 

 

A szabadon bocsátásukat követően a gyerekek részt vesznek egy hároméves, UNICEF által támogatott reintegrációs programban. Első lépésként ételt, italt, higiéniai felszereléseket és alapellátást kaptak, majd olyan pszicho-szociális képzésben részesülnek, amely segíthet nekik abban, hogy feldolgozzák a velük történt eseményeket. Minden gyerekkel külön szociális munkás foglalkozik majd, hogy végigvezesse őket a programon. A közösségek szintén segítséget kapnak ahhoz, hogy visszafogadják a civil életbe a gyerekeket, akik több évet töltöttek a fegyveres szervezetek soraiban.

 

„A reintegráció hosszú és nehéz folyamat, azonban láttuk, hogy jó eredményeket érhetünk el vele” – mondta Ayoya. Az UNICEF 3143 gyerek „leszerelését” segítette elő a konfliktus kezdete, 2013 óta. A szervezet becslései szerint mintegy 19 ezer gyereket használnak a fegyveres csoportok Dél-Szudánban. Jelen pillanatban a program költségvetésének mindössze az ötöde áll rendelkezésre.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek