Híreink

7 millió embert fenyeget az éhínség Dél-Szudánban

2019. március 25. 15:52

A Világélelmezési Program (World Food Program, WFP), az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), valamint az UNICEF közös nyilatkozatban kongatták meg a vészharangot a Dél-Szudánt fenyegető humanitárius katasztrófa miatt.

A három ENSZ szervezet és a dél-szudáni kormány „Integrált Élelmiszer-biztonsági Fázis Minősítés” címen megjelent beszámolójából kiderül: a májusában kezdődő aszályos időszak tetőpontján mintegy 7 millió dél-szudáni élelmiszer-biztonsága kerülhet veszélybe, és várhatóan 860 000 alultáplált nő és 5 év alatti gyermek lesz súlyosan alultáplált ez év tavaszára. Ez 13%-os növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, és magában foglal 30 000 dél-szudánit, akik jelenleg is máról holnapra élnek.

Ebben az évben Dél-Szudán gabona szükségleteinek mindössze 52%-át tudja megtermelni, ez 9%-os csökkenést jelent 2018-hoz viszonyítva. A termés megmaradását nagy részben befolyásolja a megfelelő időjárás és  a csapadékmennyiség. A termelést megnehezíti az aszályos időszak elhúzódása, a növénybetegségek, a kártevők által terjesztetett fertőzések, valamint az esős évszak áradásai. A 2013 óta tartó fegyveres konfliktusok és a lakosság elvándorlása szintén hátráltatják a mezőgazdasági munkákat.

Az UNICEF és partnerei a konfliktusok megjelenése óta folyamatosan jelen vannak Dél-Szudánban, és átfogó programokkal segítik a dél-szudáni családokat. Az Integrált Gyors Reagálású Mechanizmus keretében például helikopter segítségével próbálják elérni az elszigetelt helyeken élő dél-szudániakat, hogy számukra életmentő segítséget nyújtsanak. Andrea Suley, az UNICEF helyi képviselője szerint „a béketörekvéseknek köszönhetően könnyebb eljutni az emberekhez, és jelentős javulást értünk el a súlyosan alultáplált gyermekek gyógyításában is, amelynek köszönhetően a hozzánk eljutott gyermekek több mint 80%-át sikeresen kezeltük.”

Az UNICEF 2019-ben több mint kétmillió szudáni gyermeknek és édesanyjának teremti meg a minőségi táplálkozás feltételeit: mikrotápanyagokban gazdag ételkészítményeket, egészségügyi és WASH – szolgáltatásokat, valamint csecsemő ellátással és higiéniai gyakorlatokkal kapcsolatos tanácsadást biztosítunk az akut alultápláltság megelőzése érdekében. Pozitív fejlemény, hogy az ellátásra szoruló gyerekek kiszűrése felgyorsul ebben az évben, így még több alultápláltságban szenvedő gyermek juthat időben terápiás ételkészítményekhez.

Az ENSZ a családok önellátó képességét is igyekszik javítani. A FAO szudáni képviselője, Pierre Vauthier elmondása szerint prioritást élvez a családok megsegítése a termelékenység fenntartásában és javításában,  valamint cél a termelő-állattartó közösségek támogatása abban, hogy megélhetésüket hosszú távon meg tudják őrizni. A FAO 800 000 gazdálkodó, halászó, állattartó családod lát el zöldség és gyümölcs magokkal, kézi termelőeszközökkel és halászati felszerelésekkel ezen célok támogatására. A termelő felszerelések segítségével egy család több mint hat hónapra elegendő gabonát tud megtermelni a jövőben. A FAO emellett a pásztorkodó közösségek állatállományát állategészségügyi szolgáltatásokkal és vakcinákkal is ellátja.

Az UNICEF és az ENSZ elkötelezettek az iránt, hogy minden rászorulóhoz eljussanak. A rendelkezésre álló források azonban nem teszik lehetővé, hogy a lakosság egészét támogatni tudják. Andrea Suley elmondása alapján az UNICEF táplálkozást segítő programja például 88%-os finanszírozási hiánnyal működik. Ha a finanszírozás nem biztosított, a gyerekek, akiket időben meg tudnánk gyógyítani, nem maradnak életben.

Az UNICEF-nek és partnereinek intenzívebb támogatásra van szükségük, mivel a jelenlegi támogatási szint mellett 50 000 ember kerülhet a létbizonytalanság állapotába ez év tavaszára.  A száraz időszakban a helyzet várhatóan tovább súlyosbodik, és becsléseink szerint mintegy 7 millió dél-szudáni élelmiszer-biztonsága kerülhet veszélybe.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek