Híreink

Sürgős segítségnyújtásra van szükség Jemenben

2019. március 28. 15:53

Az UNICEF ügyvezető igazgatója, Henrietta Fore, további támogatást sürget a jemeni családok megsegítésére. Fore egy adománygyűjtő konferencián számolt be arról, hogy az UNICEF-nek további erőforrásokra van szüksége ahhoz, hogy teljesíteni tudja a 2019-es Jemeni Humanitárius Cselekvési Tervben megfogalmazott célokat, hogy még több jemeni gyermeknek tudjon segíteni. “A fegyveres konfliktusok sajnos tovább folytatódnak az országban, és a gyermekeknek szüksége van arra, hogy a helyszínen legyünk és segítsük őket minden egyes nap”- mondta Fore.

“Jemen jelenleg a világ legsúlyosabb humanitárius krízisének színhelye, ahol a gyermekek különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Mintegy 11.3 millió ember – amelynek 80%-a gyermek – szorul folyamatos humanitárius segélyre. 1.8 millió jemeni kiskorú szenved alultápláltságban, közülük 360 000 súlyosan alultáplált és 5 évesnél fiatalabb. Megközelítőleg 2 millió iskolás korú gyermek marad ki az oktatásból, és 8.1 millió ember nem fér hozzá biztonságos ivóvízhez, valamint a közegészségügyi rendszerekhez. Sok gyermek válik erőszak áldozatává, vagy kényszerül gyerekkatonaságra, munkára vagy korai házasságra ” – tette hozzá Henrietta Fore.

Jemenben a fegyveres összecsapások következtében a gazdasági intézményrendszer szinte teljesen összeomlott. A nemzetgazdaság hanyatlása miatt a jövedelemhez és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetősége a korábbi tizedére csökkent. A lakosság 80%-a, vagyis 24 millió ember igényel folyamatos támogatást. A helyi lakosok nem tudják biztosítani saját maguk és családjaik részére az alapvető élelmiszereket, a gyógyszereket, a tiszta ivóvizet. Százezreket fenyeget az éhínség, és sok ezer jemeni számára a humanitárius segély jelenti az egyetlen túlélési esélyt. Az UNICEF és más ENSZ segélyszervezetek havonta mintegy 8 millió embert tudnak közvetlen humanitárius támogatásban részesíteni.

Az UNICEF mindent megtesz azért, hogy a háború gyötrelmeivel küszködő családokat segítse, a fegyveres konfliktusok elhúzódásával azonban a rászorulók száma folyamatosan növekszik. Ahhoz, hogy még több családnak tudjunk segítséget nyújtani, további erőforrásokra van szükségünk. Henrietta Fore ezért a támogatások mértékének növelését kérte a háború által sújtott jemeni családok megsegítéséhez. Nyilatkozatában hangsúlyozta: a jemenieknek egészségügyi ellátásra, kolera és kanyaró elleni védőoltásokra, a súlyosan alultáplált gyermekek gyógyításához  terápiás ételkészítményekre és gyógyszerekre van elsődlegesen szüksége. Az elszegényedett családok megsegítését sürgősségi pénzszolgáltatások, valamint utazási hozzájárulás által lehet megvalósítani, amelynek köszönhetően a szülők orvoshoz tudják vinni beteg gyermekeiket.

A konferencia keretében António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, felhívta a figyelmet arra is, hogy a háború miatt a gyermekekre és nőkre óriási nyomás nehezedik. “Nem a jemeni gyermekek kezdték a háborút, mégis ők fizetik a legmagasabb árat. (..) Mint minden humanitárius helyzetben, a lány gyermekek és a nők krízist élnek át a krízisen belül. Fokozottabban ki vannak téve a szexuális és nemi alapú erőszaknak és a gyermekházasságnak. A jemeni lányok több mint kétharmada megy férjhez 18 éves kora előtt. Ez az arány 50%-kal több, mint a konfliktus kirobbanása előtt.”

Mark Lowcock, az ENSZ Humanitárius Programjának vezetője hozzátette: “Jemenben a lányok és nők szenvednek a leginkább, ugyanakkor a megoldás kulcsai is ők lehetnek. (..) Ebben az évben a Humanitárius Cselekvési Terv keretében többek között azon dolgozunk, hogy az asszonyokat és gyermekeket a megoldások részévé tegyük” – számolt be a humanitárius szakember, aki egyúttal arra is kérte az adományozókat, hogy támogassák az UNICEF kezdeményezését.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek