Híreink

Kongói Demokratikus Köztársaság: új vakcina ad reményt az Ebola elleni harcban

2019. november 25. 13:26

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tizedik alkalommal pusztít az Ebola-vírus. A mostani járvány 2018 augusztusában ütötte fel a fejét Kongóban. A betegség megjelenése óta az UNICEF és partnerei, valamint a helyi hatóságok folyamatosan azon dolgoznak, hogy megállítsák a vírus terjedését.

Az UNICEF és más humanitárius szervezetek munkája által mostanra mintegy 1000 kongói épült fel az Ebola-vírusból. További bizakodásra ad okot, hogy nemrégiben egy olyan vakcina került kifejlesztésre, amely az eddigi eredmények alapján 97.5%-os hatékonysággal képes megelőzni a megbetegedést. Az oltás mostanra 226.000 embernek nyújtott védettséget az Ebolával szemben. Azoknál a betegeknél, akik a fertőzöttség korai szakaszában veszik igénybe az oltást, a felépülési arány akár 90%-ban is sikeres lehet.

Az Ebola egy rendkívül összetett módon terjedő betegség. A vírus a gyermekekre nézve különösen nagy veszélyt jelent, mivel nemcsak könnyebben betegszenek meg, hanem szüleik elvesztésével és az iskolák bezárásával jövőjük is veszélybe kerülhet. Kongóban az Ebola elleni harcot azonban számos olyan körülmény nehezetí, mint amilyen a szegényes higiénia, az instabil politikai helyzet, a  folyamatos fegyveres harcok és az oltással szembeni bizalmatlanság. Az UNICEF és partnerei számos helyi szervezettel, vallási és közösségi vezetővel, Ebola-túlélővel és média képviselővel működnek együtt, hogy minél szélesebb körben tájékoztasság a lakosságot a betegség tüneteiről, megelőzési módjairól és a rendelkezésre álló gyógymódokról. Az UNICEF bízik benne, hogy a pozitív eredmények hatására egyre többen veszik igénybe az oltásokat, amely már számos Ebola-központban elérhető a kongóiak számára.

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek