Híreink

A diákok 80 százaléka újra járhat iskolába az Ebolával fertőzött Kongóban

2018. október 15. 13:14

Egy hónappal az iskolakezdést követően már a diákok nyolcvan százaléka újra visszaülhetett az iskolapadba Beniben és Mabalakóban, a legutóbbi kongói Ebola-járvány két csomópontjában. Az érintett gyerekek több mint a fele lány.

“Minden gyereknek joga van az oktatáshoz, így az Ebolával fertőzött területeken élőknek is itt, Kongóban.” – mondta Dr. Gianfranco Rotigliano, az UNICEF Kongói Demokratikus Köztársaság képviselője. “Legfontosabb célunk biztosítani, hogy a fertőzött területeken élő gyerekek biztonságban érezzék magukat az iskolákban, megfelelő minőségű oktatásban részesüljenek, és a tanárok tanítsák meg őket arra, hogyan védhetik meg magukat az Ebolával szemben.

Az UNICEF szerint a legutóbbi Ebola-járvány több mint 1500 iskolát érint, amelyből 365 iskola van kifejezetten veszélyben.

“Amikor a gyerekek az iskolában megtanulják, hogyan lehet elkerülni az Ebola fertőzést, egyúttal azt is megtanulják, hogyan kell megelőzni a járvány terjedését a közösségeiken belül.” – mondta Dr. Rotigliano. “ Ezek a gyerekek otthon el tudják mesélni, milyen fontos a rendszeres kézmosás.”

Az UNICEF és partnerei mostanáig:

  • Higiéniás és egészségügyi eszközökkel látták el a kiemelt kockázat alatt álló 365 iskolát;
  • Több mint 3500 tanárt és iskolaigazgatót képeztek ki, hogy megismerjék és megismertessék a gyerekekkel az Ebola megelőzésének módszereit, hogy a diákok biztonságban érezhessék magukat az iskolában;
  • Ezáltal mintegy 69338 gyereket értek el az Ebola megelőzéséről szóló üzenetekkel;
  • 129 árván vagy nevelő nélkül maradt gyereknek nyújtottak pszichológiai segítséget, és támogatták a diákokat, hogy visszatérjenek az iskolába.

Mivel számos gyerek még most sem tud iskolába járni az Ebolával fertőzött területeken, az UNICEF és partnerei továbbra is folytatják az érzékenyítést és bátorítják a szülőket arra, hogy irassák be gyerekeiket, valamint biztosítja, hogy mindenki élhessen az oktatáshoz való jogával.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek