Híreink

A jemeni koraszülöttek az életbenmaradásért küzdenek

2019. november 25. 16:23

Jemenben a négy éve tartó fegyveres konfliktusok hatására a gazdaság az összeomlás szélére került, a családok többsége pedig teljesen elszegényedett. A kilátástalan helyzet elsődleges áldozatai azok az ártatlan gyermekek – közülük is az újszülöttek – akik már születésük pillanatától a túlélésért küzdenek.

Jemenben a háborúval járó folyamatos stressz óriási nyomásként nehezedik a várandós asszonyokra. A kismamák közül sokan nem jutnak megfelelő táplálékhoz, ezért alultápláltak és vérszegények. A várandósságot kísérő elégtelen táplálkozás és a bombázásokkal járó trauma következtében sok nő idő előtt hozza világra gyermekét. A koraszülött babák fejletlenségük és kis súlyuk okán azonban végtelenül törékenyek és alacsony a túlélési esélyük. Egy UNICEF által szeptemberben publikált ENSZ jelentésből (2019 Report on Levels and Trends in Child Mortality) kiderül: 37 koraszülöttből 1 nem éri meg az egy hónapos kort.

A jemeni gyermekek már születésük pillanatától az életükért küzdenek, a túléléshez szükséges segítség azonban nem mindenki számára elérhető, mivel a háború során számos egészségügyi létesítmény veszett oda, és a még működő kórházakra is óriási nyomás nehezedik. Az egyik intézmény, ahol a koraszülöttek jelenleg életmentő segítséget kaphatnak a Sanában található Al Sabeen Nőgyógyászati Kórház, ahol az egészségügyi dolgozók fáradtságot nem kímélve küzdenek azért, hogy minden kisbabát megmentsenek. Munkájukat a gyerekek iránt végzett szeretetből végzik, ugyanis közülük többen három éve nem kaptak fizetést.

Az UNICEF aktívan támogatja az Al Sabeeen Kórházat, hogy tovább folytathassa működését. Szerveztünk partnerei segítségével gondoskodik az intézmény áramellátásáról, és együttműködik az intézményben dolgozó szakemberekkel. „Az UNICEF biztosítja az áramot, és gondoskodik a gyógyszerekről, valamint annak utánpótlásáról” – számol be Dr. Suaad Al-Hetari, aki Jemenben elsőként vezette be az úgynevezett kenguru módszert. A doktornő maga is az UNICEF-nek dolgozik, és továbbra annak a módszernek elterjesztésén fáradozik, amelynek segítségével – reményei szerint – növelni lehet a koraszülött jemeni gyermekek túlélési esélyeit.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek