Híreink

Jemen: kórházban fekvő gyerekek élete forog veszélyben

2018. november 08. 08:42

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatójának nyilatkozata

A kis Yahya Hamoud Ali Al Huzef még csak 9 hónapos, de már rengeteget kellett küzdenie az életért. Az alultáplált kisgyermeket a jemeni fővárosban kezelik, amíg újra erőre nem kap.

A jemeni Hudajda kikötővárosban folyó intenzív harcok az Al Thawra kórház fenyegető közelségében zajlanak, emiatt 59 gyerek – köztük 25 intenzív osztályon ápolt kis beteg – élete került veszélybe.

Mind a kórház személyzete, mind a betegek súlyos bombázásokról és heves tűzharcokról számoltak be. Az Al Thawra-ba való bejutás és kijutás nincs biztosítva, miközben ez az intézmény a térség egyetlen működő kórháza.

„Megengedhetetlen, hogy az Al Thawra Kórház is harcok színterévé váljon. A 400 000 súlyos alultápláltságban szenvedő jemeni gyerek 40%-a Hudajdában és a környező kormányzóságokban él, és sokan közülük azért szorulnak kórházi ápolásra, mert állapotuk sürgős ellátást igényel” – közölte Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Egy orvos megméri a 12 éves Ali Mohammed Ahmed Jamal felkarját. A súlyos alultápláltságban szenvedő kisfiút Sanaa városában ápolják.

A harcok felerősödtek a városi kikötő körül is, ahová a humanitárius segélyek, az üzemanyag utánpótlás és a kereskedelmi áruk érkeznek. A halálesetek száma katasztrofális méreteket ölthet, amennyiben a kikötő megsérül, megsemmisül a harcokban, vagy ostrom alá kerül.

Az UNICEF terepen lévő csapatai életmentő készletekkel, gyógyszerekkel, tiszta vízzel látják el a lakosságot, valamint terápiás készételeket biztosítanak a súlyosan alultáplált gyerekek számára. A harcok tovább fokozódása azonban visszavetheti az UNICEF erőfeszítéseit.

Az orvosok vért vesznek a 13 éves Yousef Abdullah Bakhit Alitól, aki hónapok óta súlyos alultápláltságban szenved.

„Az UNICEF felszólítja a harcban álló feleket a tűzharc beszüntetésére a kórház közelében és annak környékén, valamint sürgeti a kórházhoz való szabad hozzáférés biztosítását a civil lakosok számára. Felszólítja a feleket továbbá arra is, hogy jogi kötelezettségeiket tiszteletben tartva szüntessék be a civil objektumok, többek között a kikötő elleni támadásokat” – jelentette ki Henrietta Fore.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek