Híreink

Afganisztánban az öt évnél fiatalabb gyermekek fele akut alultápláltsággal küzd, az országban milliók éheznek

2021. október 07. 09:38

A lakosságot sújtó alultápláltság és az egyre rosszabb élelmiszerbiztonság miatti aggodalmának adott hangot Hervé Ludovic De Lys, az UNICEF afganisztáni képviselője és Mary-Ellen McGroarty, a Világélelmezési Program vezetője kétnapos, Heratban tett látogatásuk befejeztével. A megfelelő minőségű vízhez, élelmiszerekhez és az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiányában az afgán gyerekek és családjaik viselik a fegyveres konfliktus és a gazdasági válság tragikus következményeit.  

Afganisztánban jelenleg 14 millió ember néz szembe súlyos élelmezési bizonytalansággal. Becslések szerint az év végéig mintegy 3,2 millió öt év alatti gyermeknél alakul ki az akut alultápláltság, akik közül azonnali beavatkozás hiányában legalább 1 millió közvetlen életveszélyben van.

„A gyerekek egyre betegebbek, családjaik egyre kevésbé tudnak gondoskodni a szükséges ellátásról, a helyzetet súlyosbítja a gyorsan terjedő kanyaró és a hasmenéses megbetedések is” – mondta Hervé Ludovic De Lys, az UNICEF afganisztáni képviselője. „Találkoztam olyan édesanyával, akinek 18 hónapos lányát heveny alultápláltság miatt kezelik a kórházban, mert ő maga nem jut élelemhez és így nincs teje táplálni gyermekét” – tette hozzá De Lys.

A 18 hónapos Amina a Herati Kórház UNICEF által támogatott táplálkozási osztályán kap életmentő kezelést. Az édesanyja, Jahan Bibi hozta be a kislányt a kórházba, mert nem tudta tovább szoptatni gyermekét. ,,Lassan már semmin sincs otthon. Mindenünket eladjuk, csakhogy ételt vehessünk, és még így is alig eszem valamit. Gyenge vagyok és nincs elég tejem. A szívem megszakad, hogy nem táplálhatom a gyermekemet” – meséli szomorúan Anima édesanyja.

 Segítek

A Világélelmezési Program felmérései szerint Afganisztánban a háztartások 95 százaléka nem fogyaszt elegendő ételt és a felnőtt lakosság magától vonja meg a falatot, hogy gyermekeit táplálhassa. A tél közeledtével ráadásul egyre nehezebbé válnak a mindennapok.

Mary-Ellen McGroarty, a Világélelmezési Program afganisztáni képviselője az afgán lakosságot sújtó éhezés további súlyos következményeinek elkerülése érdekében a nemzetközi közösség hetekkel korábban megígért támogatásait sürgeti.

A vezetők látogatást tettek Herat városának élelmiszerelosztó központjában, ahol a szárazság és a munkahelyhiány miatt a puszta megélhetésért küzdő családokkal találkoztak, és ellátogattak egy, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült családoknak kijelölt menekülttáborba is. Az ideiglenes táborban az UNICEF és a Világélelmezési Program egészségügyi és élelmezési szolgáltatásokat nyújt nőknek és gyermekeknek. Ezeket a kapacitásokat most további 100 mobil egészségügyi és élelmezési csapattal bővítik.

2021 eleje óta a Világélelmezési Program összesen mintegy 8,7 millió embernek nyújtott életmentő élelmiszerellátást Afganisztánban, köztük 400.000 terhes és szoptató nőnek és 790,000 öt év alatti gyermeknek. Az UNICEF csak az elmúlt 8 hétben további 210.000 akut alultápláltsággal küzdő gyermeket látott el életmentő kezeléssel, 42.000 gyermeket terápiás étellel és 5200-at terápiás tejjel.

Helyszíni képriportunk itt található: https://unicef.hu/az-unicef-nem-hagyja-el-afganisztant-es-az-afgan-gyerekeket 

A másfél hónapos Zakia akut alultápláltságban szenved. Már túlságosan gyenge ahhoz, hogy szopni tudjon, ezért az UNICEF által támogatott kórházban édesanyja nazogasztrikus csövön keresztül adagolja számára a terápiás tejet.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek