Híreink

Bizonytalan az iskolakezdés 4 millió gyerek számára Ukrajnában

2022. szeptember 02. 18:16

Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója három napot töltött a háború sújtotta országban – gyerekek, szülők és tanárok meséltek neki tapasztalataikról. 

Az ukrajnai háború árnyékot vet az idei tanévkezdésre – az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint 4 millió iskolás számára bizonytalan, hogy elkezdhetik -e a tanévet.

“Az új tanév elérkeztével reménnyel, bizakodással és jó élményekkel teli diákokkal kellene találkoznom, de ehelyett Ukrajnában a 4 millió iskoláskorú gyerek gyászos hangulatban néz szembe az ismeretlen, rendkívüli helyzettel” – mondta Russell.

“A gyerekek a háború borzalmas élményeivel térnek vissza az iskolákba – feltéve, ha az intézmények még nem pusztultak el a bombázásokban. Sokan félnek attól, hogy tanáraik, barátaik már nem lesznek ott velük, a szülők nem tudják, hogy biztonságban tudhatják -e gyerekeiket az iskolában.”

Ukrajna-szerte iskolák ezrei pusztultak el vagy sérültek meg a háborúban. Az intézmények alig 60 százalékában kezdődhet el újra az oktatás, a többit a kormány nem minősítette biztonságosnak. Az UNICEF ügyvezető igazgatója meglátogatott egy a bombázások során megsérült iskolát, ahol most mindössze háromszázan lehetnek egyszerre az épületben. Ez csupán 14 százaléka a háború előtti kapacitásnak.

Az UNICEF a kormánnyal szorosan együttműködik, hogy segítse a fiatalok visszatérését az iskolákba, vagy más alternatívákat biztosítson a tanulásra, ha az iskolák nem elég biztonságosak. Ezek lehetnek online vagy közösségi szervezésű megoldások a helyzet normalizálására. Több, mint 1,7 millió gyerek és gondozó részesült az UNICEF által támogatott mentális és pszichológiai segítségnyújtásban.

„Az iskoláknak erőforrásokra van szüksége, hogy a bombázásoktól megvédő, biztonságos menedékhelyeket tudjanak kialakítani. A diákokat és a tanárokat most a háború miatt előállt kihívásokra kell felkészíteni. Ezek a kihívások sajnos hátráltatják a diákokat a fejlődésben” – mondta Russell.

A helyzet javítása érdekében az UNICEF a következő lépéseket javasolja: az iskolák felújítása, tabletek, laptopok rendelkezésre bocsátása, illetve a háború veszélyeire felkészítő iránymutatások a tanároknak és a diákoknak.

„Az oktatás helyzete krízisben van Ukrajnában. Több mint két év világjárvány után a gyerekeknek már fél éve a háború által okozott fizikai és mentális sebeket kell elszenvedniük. Többet kell tennünk a rendkívül elkeserítő helyzet megoldásáért” – tette hozzá Russell.

A menekült gyerekek és családok is extrém kihívásoknak vannak kitéve. A becslések szerint július 31-ig bezárólag 650 ezerre tehető azoknak az országból elmenekült iskoláskorú gyerekeknek a száma, akik még nem tudtak a befogadóországok nemzeti oktatási rendszerébe bekerülni. Az UNICEF a menekült gyerekek csaknem felének biztosított már formális vagy nem formális oktatást és folyamatosan azon dolgozik a kormányokkal és a szülőkkel, hogy biztosítsa az Ukrajnát elhagyni kényszerülő gyerekek beiskolázását, akár csak online formában is.

Az UNICEF további 616 ezer rászoruló embernek nyújtott anyagi támogatást az országban. A támogatóink nagylelkűsége határtalan, de fel kell készíteni a menekült családokat a hideg téli időszakra.

„Béke nélkül a gyerekek és családjaik élete egyre nehezebb lesz a tél közeledtével” – mondta Catherine Russell. „Tudjuk, hogy a fagyközeli hőmérsékletek és a havazások hamar eljönnek. Ezért az UNICEF a kormánnyal és partnereivel azon dolgozik, hogy meleg ruhákat, cipőket, generátorokat és hősugárzókat küldjön a menekült családoknak.”

Catherine Russell ügyvezető igazgató az ukrán elnök feleségével, Olena Zelenskával is találkozott. Méltatta az országban élő emberek – tanárok, szülők, egészségügyi dolgozók – bátorságát és erejét, valamint beszéltek a kormány és az UNICEF közötti hosszútávú együttműködésről is. Továbbá fontos téma volt a humanitárius válasz felerősítése és a gyerekek jogainak tisztázása és biztosítása a nemzetközi humanitárius törvény alapján.

Ha teheted TE is segítsd a háború által sújtott gyerekekért végzett munkákat. Az UNICEF Magyarország támogatói oldala: https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.