Híreink

Égetően fontos társadalmi kérdésekre keresik a választ az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! programjában résztvevő fiatalok

2022. július 18. 15:34

Oktatás, környezetvédelem, gyerekjogok, a COVID-járvány és mentális egészség összefüggései – csupán néhány azok közül az izgalmas, mindannyiunk életére fontos befolyást gyakorló témák közül, amelyekkel az idei program résztvevői foglalkoznak majd. A cél az, hogy bevonjuk a fiatalokat saját jövőjük alakításába, és felhívjuk a döntéshozók figyelmét: fontos, hogy odafigyeljenek a fiatalabb generáció ötleteire, véleményére.

Budapest, 2022. május 27. – Az UNICEF Magyarország 2022-ben is elindítja Rajtad áll a jövőd! nevű programját. A program idén a 14-22 éves, szakképzési intézményekben tanuló diákokat célozza meg, akiknek olyan, társadalmi szempontból kiemelkedően fontos problémakörökhöz kapcsolódóan kell majd helyi megoldási ötleteket javasolniuk, mint a klímaváltozás és a környezetvédelem, a gyerekjogok kérdése vagy a COVID-járvány lelki-mentális egészségre gyakorolt hatásai. Utóbbi már csak azért is a kiemelt témák között szerepel, mert az UNICEF friss kutatása szerint a pandémia hosszútávú negatív hatással járhat a gyerekek és fiatal felnőttek lelki egészségére nézve.

A Rajtad áll a jövőd! program szakemberek és mentorok bevonásával folyó műhelymunkája során az elmúlt években számos olyan értékes ötlet és kezdeményezés született, amelyek valódi megoldást jelenthetnek egy-egy sokakat érintő társadalmi problémára, köztük:

  • A Kerekes és lábas csapat 2019-ben nemzetközi döntőbe jutott ötlete, a „Guruló térkép” nevű – ma már fejlesztés alatt álló – applikáció, amely a sérült és egészséges emberek közlekedését egyaránt segítheti. Az ötletgazdák – ketten közülük maguk is kerekesszékesek – célja, hogy olyan alkalmazást hozzanak létre, amellyel első körben a mozgáskorlátozott egyetemistákat, főiskolásokat segítenék iskolájuk megközelítésében és az azon belüli közlekedésben, második körben pedig a városi közlekedésre is kiterjesztenék, és így a kismamák, a nehezen mozgó idősek vagy a kerékpárosok is használhatnák.
  • Az NZV csapata, akik a „DisHelps” projekt keretében egy olyan online közösségi teret építenek, amely a tanulási nehézségekkel – diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával, ADHD-val – küzdő diákoknak, szüleiknek és tanáraiknak nyújt fontos segítséget. A program során létrehoztak egy olyan mobil applikációs felületet, amely interaktív oktatási, fejlesztési lehetőségeket kínál a felhasználóknak; a felület tartalmi bővítése mellett azt is tervezik, hogy mintaórákkal és workshopokkal személyesen is segíthessék az érdeklődő csoportokat, iskolákat.

Idén Debrecen, Kecskemét, Kaposvár, Székesfehérvár, valamint Budapest VIII. és X. kerületi szakképzési intézményeiből jelentkezhetnek fiatalokból álló csapatok.

A Rajtad áll a jövőd! program 2018-ban az „Egy generáció korlátok nélkül” (Generation Unlimited) nevű, kormányok, multilaterális szervezetek, magánvállalkozások és civil szervezetek nemzetközi összefogásával létrejött kezdeményezés keretében született meg. Célja, hogy a fiatalok világszerte olyan oktatásban részesülhessenek, amely hozzájárul ahhoz, hogy kidolgozhassák és megvalósíthassák saját, társadalmi szempontból hasznos ötleteiket, és így olyan tudásra, tapasztalatokra tegyenek szert, amelyeket később a munka világában is hasznosíthatnak. A program az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik legfontosabb célkitűzését szolgálja: hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek és a fiatalok is hallathassák a hangjukat az őket érintő legfontosabb kérdésekben, és aktívan bekapcsolódhassanak a fontos társadalmi-politikai folyamatok alakításába.

A Rajtad áll a jövőd program! most a THE VELUX FOUNDATIONS-nek köszönhetően fordulóponthoz érkezett: az alapítvány a következő öt évben anyagi hozzájárulásával támogatja a kezdeményezés megvalósulását, így segítve, hogy az UNICEF Magyarország évről-évre új, szakképzési intézményekben tanuló fiataloknak nyújthasson hasznos képzést, tudást és támogatást társadalmilag hasznos ötleteik, elképzeléseik megvalósításához. A programot immár negyedik éve stratégiai partnerként az ACCENTURE MAGYARORSZÁG is támogatja; a cég nem csupán anyagi hozzájárulással segíti az UNICEF Magyarország munkáját, hanem munkatársai szakmai mentorként is részt vesznek a pályázó fiatalok ötleteinek, elképzeléseinek megvalósításában.  „Az ACCENTURE azt vallja, hogy a siker titka az emberek tehetségének, egyéni képességeinek fejlesztése, melyekkel a gazdaság aktív részeseivé válhatnak. Ezért is áll közel hozzánk a RAJTAD ÁLL A JÖVŐD program” – hangsúlyozta Bihary Barbara, az ACCENTURE társadalmi felelősségvállalási programok vezetője.

Az UNICEF Magyarország támogatói oldala: https://unicef.hu/legy-te-is-rendszeres-tamogatonk

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek