Híreink

Felelősen a kora gyermekkorért! – A Penny Market és az UNICEF Magyarország közös, társadalmi felelősségvállalási akciója

2019. december 16. 11:56

Az UNICEF Magyarország a Penny Market támogatásával hirdeti meg új programját, amelynek keretében közvetlenül a korai fejlesztésben résztvevő szervezetek, végső soron pedig a gyerekek és családjuk számára nyújt támogatást.

Az UNICEF Magyarország a Penny Market támogatásával segíti a rászoruló gyermekek korai fejlesztéséért végzett szakmai munkát. A kiskereskedelmi vállalat támogatása lehetővé teszi egy olyan új magyar program indítását, amely a gyermekek kulcsfontosságú első éveire fókuszál. A program során a területen aktív civil szervezetek pályázhatnak anyagi támogatásért, a cél pedig az, hogy a jövőben minél több érintett család és gyermek vehesse igénybe a korai fejlesztéshez köthető szolgáltatásokat.

A kisgyermek egészséges fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségű a korai időszak. Kutatási eredmények szerint az első hat évben olyan, akár adott életkorban még apróbbnak tűnő fejlődési, idegrendszeri, mozgásszervi vagy viselkedési rendellenességek felismerésére és hatékony terápiájára adódik lehetőség, amelyek, ha kezeletlenül maradnak, negatívan befolyásolhatják a gyermek teljes későbbi életét. Ha túl későn derül fény a problémákra vagy a család nem kapja meg időben a megfelelő segítséget, akkor ezek a kezdeti nehézségek, lemaradások egyre nagyobb mértékben éreztethetik hatásukat az iskolában, a munkaerőpiacon, a családi életben és társadalmi szinten egyaránt. A tudomány jelenlegi álláspontja az, hogy – bár szellemi képességeinket egy életen át építjük, bővítjük – agyunk és idegrendszerünk fejlesztésére első, kezdeti szakaszában nyílik szinte korlátlan lehetőségünk.

Magyarországon a 2011-es adatok szerint nyolcezer hat éves kor alatti gyerek részesül valamilyen intézményi fejlesztésben. Egy 2009-s kutatás szerint a gyerekek több mint egy harmada nem kap ellátást (Kereki, 2009) és az arányok még 2017-ben sem kielégítőek, az óvodáskorú gyerekek két százaléka kap fejlesztést a szükséges hét helyett. A cél az, hogy minél többen juthassanak hozzá ezen szolgáltatásokhoz, hiszen a családokra gyakran komoly anyagi és logisztikai terhet ró a megfelelő fejlesztés megtalálása, a gyermek utaztatása és a táplálkozási szükségletek és igények kielégítése.

 

Kérdések és válaszok a korai fejlesztésről

 

“Elkötelezettek vagyunk a környezetünkben élők iránt, és ahogyan üzleteinkben is, úgy a minket körülvevő közösség kihívásaiban is igyekszünk jelentős részt vállalni. Pont ezért érezzük magunkénak egy olyan ügy támogatását, mely professzionális segítséget nyújt a korai fejlesztést igénylő gyermekeknek és családjaiknak. Hálásak vagyunk az UNICEF Magyarországnak a közös munkáért, és a program életrehívásáért.”  –   mondta Florian Jens Naegele a Penny Market Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A pályázat nyitva áll minden korai fejlesztésben érintett Magyarországon bejegyzett civil szervezet** előtt. A program működtetésével kapcsolatos szervezési és adminisztratív feladatokat az UNICEF Magyarország látja el. A szervezet kommunikációs kampányt is indít, amely felhívja a figyelmet a korai felismerés és fejlesztés fontosságára.

„Aki a korai fejlesztésbe invesztál, az a gyerekek jövőjébe fektet be és ezáltal mindannyiunk számára jobb világot épít. Sok gyerek jut el a megfelelő intézményekbe, mert Magyarországon világviszonylatban is remek szakemberek vannak, de fontos, hogy minél több szó essen a témáról, minél több érintett család keressen és kaphasson szakszerű segítséget és minél hamarabb elkezdhessék a gyermekek fejlesztését. Köszönjük a Penny Marketnek, hogy támogatja ezt a fontos munkát” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

** A pályázaton kizárólag Magyarországon bejegyzett közhasznú nonprofit szervezetek vehetnek részt. Előnyt élveznek a konvergencia régióban bejegyzett szervezetek. Az UNICEF fenntartja a jogot a változtatás lehetősége mellett.

Pályázati kiírás időpontja: 2020. január 10.

 

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek