Híreink

Fiatalok vették át az irányítást, konferencia Budapesten, gyerekjogok a fókuszban

2019. november 20. 15:27

Ma, november 20-án ünnepli a világ a Gyermekjogi Egyezmény elfogadásának 30. évfordulóját. Az UNICEF Magyarország a gyermekek világnapján az ország több pontján eseményekkel és programokkal hívta fel a figyelmet a gyermekjogok, kiemelten pedig a gyermekek véleményének fontosságára

A világnapon gyerekek vették át a főszerepet számos ikonikus helyszínen. Az Országgyűlés felsőházi termében több mint száz diák vitázott az általuk kiválasztott környezetvédelmi témákról, a tanulók frakciókba tömörülve tapasztalhatták meg, milyen a törvényhozók munkája. A Köztársasági Elnöki Hivatal hátrányos helyzetű gyermekeket fogadott a Sándor-palotában. Gyerekek ismerkedtek a rendőrség kutyás- és lovas egységeinek munkájával, színészpalánták állhattak ki a Madách Színház színpadára, egy fiatal pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem katedráján tartott előadást a hallgatóknak a gyerekjogokról. Az UNICEF Fiatal Nagykövetei az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában folytattak megbeszélést az új ombudsmannal, számos vállalat, munkahelyi közösség, iskola és intézmény pedig megtartotta saját ünnepi „hatalomátvételét”.  

A Gyerekhang események célja és üzenete azóta változatlan, hogy az UNICEF Magyarország a Gyerekhang kampánnyal három éve csatlakozott a nemzetközi megmozduláshoz: halljuk meg és erősítsük fel a gyerekek hangját, figyeljünk a véleményükre és avassuk be őket az életüket érintő fontos döntésekbe – az ünnepnapon és a hétköznapokban egyaránt.

Az UNICEF Magyarország Gyermekek Világnapja című ingyenes rendezvényén a belvárosi Akvárium Klubban több száz érdeklődő hallgathatta meg neves szakértők, döntéshozók, az állami-, a verseny- és a civil szféra képviselőinek gyerekekkel kapcsolatos beszélgetéseit. Rengeteg olyan gyakorlati téma szerepelt a programban, amely joggal foglalkoztatja a szülőket, leendő szülőket és a gyermekek ügye iránt felelősséget érző felnőtteket. Szóba került többek között a munka és az anyaság kapcsolata, a válás hatása a gyerekekre, a szülők szerepe a digitális korban, az online bántalmazás, a gyermekkori traumák feldolgozása és a klímaváltozás gyerekeket érintő vonatkozásai.  

Az eseményen bemutatták a Gyermekjogi Koalíció ENSZ-nek benyújtott ötéves jelentését a gyerekjogok magyarországi érvényesüléséről, bemutatkozott Dr. Kozma Ákos ombudsman, átadták az UNICEF Gyermekbarát Település és az Év Szívünk Rajta díjakat. Előbbit idén Jászboldogháza és Tata nyerte el

A világnapot megelőző hetekben a közterületeken országszerte megjelentek azok a plakátok, amelyek a Gyermekjogi Egyezmény passzusaira hívják fel a figyelmet. Napközben a MÁV és a BKK járatain gyerekhangok olvasták be az Egyezmény paragrafusait és rengeteg híresség állt ki a gyerekjogok mellett a közösségi médián közzétett üzenetében.

November 20-án naplemente után kékbe borul számos ikonikus épület a fővárosban és más településeken is. A díszkivilágítás egyrészt a 30 éve elfogadott gyermekjogokra hívja fel a figyelmet, másrészt arra, hogy jelen pillanatban is 41 millió gyerek szorul azonnali segítségre a világban. Sok gyermek számára az ivóvíz és a megfelelő táplálék is elérhetetlen, miközben a fegyveres konfliktusok minden évben egyre több gyermekáldozatot követelnek.

A gyerekek jogainak felhívására Budapesten egy estére kékbe borul a Lánchíd, a Műcsarnok, a Művészetek Palotája, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete, a Duna Plaza, a Hotel Clark és a Sofitel Budapest Chain BridgeA Magyar Tudományos Akadémia homlokzata speciális fényfestést kap. 

Alsómocsoládon a Faluház, az Őszi Fény Idősek Otthona és a Konferencia központ, Biatorbágyon a Tópark Lakópark, Debrecenben a Nagyerdei Stadion és Nagyerdei Víztorony, Győrben a Jedlik Ányos Híd, Kaposváron a Csiky Gergely Színház, Orosházán a Főtér, a Polgármesteri Hivatal és a Diáktanya, Sopronban a Tűztorony, Szegeden az ART HOTEL SZEGED, Tiszafüreden a Tisza Balneum Hotel Tiszafüred, Zalaegerszegen a Városháza kap különleges világítást.

A Gyermekek Világnapja eseményt kiemelten támogatták: Alkotásutca, Akvárium Klub, Applion Computer Kft., Bookline, Deloitte Magyarország, E.ON Hungária Zrt., Holland Királyság Nagykövetsége, iCentre, Indotek Group, Játéksziget, Logiscool, Magyar Telekom, Nanushka, Richter Gedeon Nyrt., SumUp, Tisza Balneum Hotel Tiszafüred, UniCredit Bank.

A Gyermekjogi Egyezmény passzusairól itt talál bővebb felvilágosítást: https://unicef.hu/gyermekjogok/

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek