Híreink

Gyerekek veszik át a hatalmat november 20-án

2019. november 14. 13:22

Ismét kék fényben úszik majd a Lánchíd

November 20-án az UNICEF színében, kék fényben fürdik majd a Lánchíd, a Művészetek Palotája, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint számos egyéb ikonikus épület a fővárosban, valamint Debrecenben, Győrben, Zalaegerszegen és más városokban is. Egy napra gyerekek „veszik át a hatalmat a felnőttektől”: diákok vitáznak majd az Országgyűlés felsőházi üléstermében, tárgyalnak az ombudsman irodájában, előadást tartanak az egyetemi katedrán, ismerkednek a rendőri munkával, szerepelnek a Madách Színház színpadán. Mindeközben a felnőttek az UNICEF Magyarország Gyermekek Világnapja című egész napos ingyenes rendezvényén rengeteget tanulhatnak a gyerekekről a belvárosi Akvárium Klubban.

November 20-án ünnepli a világ a Gyermekjogi Egyezmény elfogadásának 30. évfordulóját. Az Egyezmény azonos jogokat biztosít minden gyermek számára Ugandától Kanadáig, Kínától Franciaországig. Az UNICEF Magyarország harmadik alkalommal kapcsolódik Gyerekhang kampányával a gyermekjogi világnapon a nemzetközi eseménysorozathoz. A nagy napon a gyerekek kipróbálhatják a felnőtt szerepeket a törvényhozás, a közigazgatás, a kultúra, az oktatás és a gazdaság területén, különleges ajtók nyílnak ki előttük és hallathatják a hangjukat.

A gyerekjogokról országszerte plakátok tájékoztatják a nagyközönséget, 20-án pedig a BKK és a MÁV járatain is elhangzanak az Egyezmény főbb passzusai – gyerekszájból, gyereknyelven. Az ünnepi kampány központi eseménye az egész napos Gyermekek Világnapja rendezvény lesz, ahol a gyermekeket érintő fontos témákról beszélgetnek majd neves szakértők a belvárosi Akvárium Klubban. Szóba kerül sok más mellett a munka és az anyaság kapcsolata, a pozitív szülőség, a válás gyerekeket érintő nehézségei, a gyermekkori traumák kezelése, vagy szülőség a digitális korban. Az UNICEF Magyarország szeretettel várja a szülőket, leendő szülőket, gyermekvédelmi szakembereket és mindenkit, aki érdeklődik a gyermekek jogai, helyzete iránt.

 

Az UNICEF Magyarország arra biztat minden vállalatot, vállalkozást, munkahelyi közösséget és intézményt, hogy a Gyermekek Világnapján – vagy az azt megelőző, követő hetekben – csatlakozzon a megmozduláshoz és tartsa meg saját Gyerekhang programját. Hívják meg a kollégáik gyermekeit, vagy iskolások egy csoportját, engedjenek betekintést felnőtt világuk színfalai mögé és lehetőség szerint szimbolikusan „engedjék át nekik néhány órára az irányítást”. További információ itt:  https://unicef.hu/gyerekhang_cegeknek/.

Magánszemélyek is támogathatják a legkiszolgáltatottabb gyerekeket – akár kreatív közösségi gyűjtések szervezésével is. Ajánlja fel a születésnapját, rendezzen ismerősei körében garázs-, vagy gardróbvásárt, teljesítsen egy kihívást, szervezzen közös irodai reggelit vagy épp főzzön barátainak és mentsen ezzel gyerekéleteket! Tudjon meg többet arról, hogy miként lehet az UNICEF jótékony adománygyűjtő követe: https://unicef.hu/te-is-tehetsz-30/

November 20-a számos lehetőséget tartogat az iskolák számára is, hogy játékosan bevonják a gyerekeket a döntési folyamatokba. Az UNICEF Magyarország honlapján az intézmények hasznos útmutatót és ötleteket kaphatnak az aktivitásokra: https://unicef.hu/iskolai-aktivitas-gyerekhang

A gyermekjogok érvényesüléséért még sok a tennivaló: jelen pillanatban is 41 millió gyermek szorul azonnali segítségre a világban, sok millióan nem élhetnek az Egyezményben elvileg biztosított olyan alapjogaikkal sem, mint például a biztonságos környezet vagy a tiszta ivóvízhez és megfelelő táplálékhoz való hozzáférés. Az UNICEF közel 38 millió gyermek számára próbál idén ivóvizet biztosítani, 10 millió gyereket olt be kanyaró ellen, valamint életmentő segítséget nyújt 4,2 millió veszélyesen alultáplált gyereknek.

A gyermekjogokról itt tájékozódhat bővebben: https://unicef.hu/gyermekjogok/

Kék díszkivilágítást kapnak:

Budapest: Lánchíd, Művészetek Palotája, Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Duna Plaza, Hotel Clark, Sofitel Budapest Chain Bridge

Alsómocsolád: Faluház, idősek otthona, konferenciaközpont

Biatorbágy: Tópark Lakópark

Debrecen: Nagyerdei Stadion

Győr: Jedlik Ányos Híd

Orosháza: Polgármesteri Hivatal, Főtér

Zalaegerszeg: Városháza

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek