Híreink

Gyermekek Világnapja: új verzióval jelentkezik az UNICEF Magyarország gyermekbántalmazás elleni applikációja

2020. november 20. 12:26

A HelpAPP-al a fiatalok megismerhetik az erőszakmentes megoldásokat és segítséget is hívhatnak

 

November 20-a a Gyermekek Világnapja, 31 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely a világ 196 országában garantálja a gyerekek alapvető jogait és máig a legszélesebb körben elfogadott nemzetközi emberi jogi dokumentum. 2020-ban a gyerekek biztonsághoz való joga különösen törékeny: évi egymilliárd gyereket ér bántalmazás a világon, a pandémia alatt pedig jelentősen nőhet a gyermekbántalmazási esetek száma.

Novemberben az UNICEF Magyarország az Ismerd fel és tegyél ellene kampánnyal hívja fel a figyelmet arra, hogy a gyerekek védelme a társadalom közös felelőssége. Országszerte láthatók a kampány plakátjai, a www.unicef.hu/bantalmazas oldalon pedig a feliratkozó érdeklődők ingyenes online mesterkurzus segítségével ismerkedhetnek meg a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kapnak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. Ezek hasznos tudnivalókkal szolgálnak mindenkinek, aki a megoldás része szeretne lenni és fontosnak érzi, hogy véletlenül se menjen el tétlenül egy bántalmazott gyermek mellett, ha módjában állhat megvédeni.

A világnapon 14 órától az UNICEF Magyarország Facebook oldalán tartalmas beszélgetéseket láthatnak az érdeklődők ismert szakértők közreműködésével. A kerekasztal beszélgetések olyan témákat járnak körbe, mint az öröklött rossz szülői minták megváltoztatása, az intézmények (iskolák, óvodák, gyermekvédelmi intézmények) falain belüli erőszak, valamint az online szexuális zaklatók elleni védekezés. A videók visszanézhetők.  Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/853056522163864

Az UNICEF Magyarország november 20-án bejelentette, hogy a gyermekekre leselkedő veszélyek növekedését észlelve továbbfejlesztette HelpAPP applikációját az iOS és az Android telefonokon. Ha a gyermeket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS koordinátáit, ezen túlmenően pedig a fiatal választ kaphat a bántalmazással kapcsolatos kérdéseire is. A felhasználó kiválaszthatja, hogy az erőszak az iskolában, otthon, vagy a párkapcsolatában történik vele – vagy valakivel, akinek segíteni szeretne – és megjelölheti a bántalmazás módját is, majd felteheti kérdéseit. A HelpAPP mobiltelefonos alkalmazás segít felismerni, elkerülni és kezelni az erőszakos helyzeteket. Az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, helyzetjelzés) az applikációval a gyermekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat és megismerhetik saját jogaikat is.

A HelpAPP elérhetősége: https://unicef.hu/ezt-tesszuk-itthon/segitunk/helpapp-ismerteto

„A HelpApp egy 21. századi segítség a 21. század digitális gyerekei számára. A kampány többi elemével is mind a megoldásra törekszünk, arra, hogy a nagyközönség felismerje, mindannyiunk felelőssége a gyermekbántalmazás elleni fellépés. Az UNICEF Magyarország programja eszközt és tudást ad az emberek kezébe, hogy a saját környezetükön belül tehessenek a gyermekekkel szembeni erőszak ellen” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.  

A világnap estéjén 9 városban két tucat ikonikus épület kap kék díszkivilágítást, így emlékeztetve a gyermekjogok fontosságára. Többek között kék fényben úszik majd a Müpa, a Duna Aréna és a Puskás Aréna, a Margitszigeti Víztorony, a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómja, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy-egy épülete, a Four Seasons Hotel Gresham Palace, valamint Debrecenben a Nagyerdei Víztorony, Nagyerdei Stadion, a tatai Fellner Jakab Kilátó, valamint a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó. A Szabadság-szobor kivilágítását az E.ON Hungária Csoport támogatta.  A MÁV és a Volánbusz forgalmasabb budapesti és szolnoki állomásain gyerekhangok szólnak az utasokhoz és ismertetik velük a gyerekek jogait.

A kampány megvalósításának főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt.

„Vezető hazai járműgyártóként a biztonságot nemcsak munkánk során, a közlekedésben vagy az általunk gyártott termékek esetében érezzük fontosnak. Szeretnénk felhívni a figyelmet a felelős magatartásra valamint gyermekeink biztonságának fontosságára az online és offline térben egyaránt. A Magyar Suzuki ezért döntött úgy, hogy támogatja az UNICEF Magyarország gyermekbántalmazás elleni kampányát” – mondta Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. vállalati kommunikációs és CSR csoportjának vezetője.

November 20-án hírességek és a gyerekek sorsa iránt elkötelezett emberek százai öltöztek kékbe és posztolták az UNICEF gyermekbántalmazás elleni üzeneteit. Az UNICEF Magyarország arra kér mindenkit, hogy november 20-án, amennyiben teheti, hívja a 136 66-os adományvonalat, vagy küldje el SMS-ben a Teszek ellene mondatot. Minden hívás 500 forinttal támogatja az UNICEF bántalmazás elleni munkáját.

A bántalmazásról számokban:

  • Az öt év alatti gyermekek 91%-a olyan országokban él, ahol az otthoni testi fenyítés nem jogellenes. Eddig csupán 60 ország fogadott el olyan jogszabályt, amely a testi fenyítés minden formáját megtiltja a családon belül.
  • A 2-4 éves gyerekek 75%-át a szülő vagy gondviselő rendszeresen fegyelmezi erőszakkal.
  • Minden 7 percben meghal egy serdülő erőszak következtében. Globálisan a serdülőkori halálesetek többsége emberölés következménye. Latin-Amerikában és a Karib-térségben a gyilkosság a leggyakoribb halálok, míg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában fegyveres konfliktusoknak és háborúknak esnek áldozatul a legtöbben.
  • 40 ezer gyerek vált gyilkosság áldozatává 2017-ben.
  • A diákok több mint egyharmada volt már iskolai erőszak áldozata a 13-15 éves korosztályban.
  • 10-ből 9 szexuális zaklatást elszenvedett serdülő lány esetében közeli ismerős volt az elkövető. Körülbelül 15 millió 15–19 éves serdülő esett szexuális erőszak áldozatául élete során.

 

Az UNICEF gyermekbántalmazás elleni munkájáról:

Az UNICEF elkötelezetten küzd a gyermekbántalmazás minden formája ellen. A nemzetközi szervezet segítségével az elmúlt évtizedben mintegy 25 millió gyermekházasságot sikerült megakadályozni, amely a családon belüli bántalmazásnak is gyakran táptalaja. Az UNICEF eddig több mint 3700 gyerekkatona szabadon bocsátását és társadalomba való visszatérését segítette Dél-Szudánban, valamint más afrikai országokban. Szociális munkások, pedagógusok és egyéb szakemberek tízezrei részesültek képzésben a bántalmazás jeleinek felismerésére és az esetek kezelésére. Az UNICEF kampányokkal és programokkal támogatja az erőszakmentes iskolai, gyermekotthoni környezet létrehozását, valamint a gyerekeket védő irányelvek kidolgozását és a testi fenyítés elleni jogi fellépést.

Az UNICEF Magyarország idehaza is számos programot működtet, amelyek többek között a bántalmazás megelőzését szolgálják. A szervezet jogi tanácsadást folytat és ingyenes szupervíziós lehetőséget, vagyis mentálhigiéniás tanácsadást biztosít a gyermekvédelemi szakellátás, és a gyermekjóléti alapellátás dolgozóinak. Az Ébresztőóra program segítségével sok gyermek ismerte meg saját jogait és azok határait az elmúlt években – az őket érintő veszélyekkel együtt. A Kilátó Élményprogram a bántalmazást elszenvedett, gyermekotthonokban nevelkedő hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt szervezett élményeket és ehhez kapcsolódó élménypedagógiai mentorálást, valamint trauma fókuszú támogatást. Az UNICEF Magyarország Gyerekhang kampánya a gyermekvélemények fontosságára, a #nemvagyegyedül kampány pedig a netes, gyakran kortársak által elkövetett zaklatás, a cyberbullying veszélyeire és az elérhető segítségre hívja fel a figyelmet.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek