Híreink

Így szállítjuk az életmentő oltóanyagokat

2020. szeptember 30. 09:43

Az UNICEF munkatársai rénszarvasháton, biciklin és szamárkordén is eljuttatják a vakcinákat a gyerekekhez. A koronavírus miatt most nehezebb a dolguk

 

Hatvannyolc országban 80 millió egy éven aluli gyerek oltása került veszélybe miután az UNICEF több mint 30 immunizációs programját kényszerült felfüggeszteni a koronavírus okozta intézkedések és forráshiány miatt. A COVID-19 ellen nincs még vakcina, más halálos betegségek ellen azonban igen, ám ezek a jelenlegi helyzetben nehezebben és drágábban jutnak el a „címzettekhez”, a legvédtelenebb gyerekekhez. Az UNICEF együttműködő partnereivel a világ gyerekeinek felét oltja be, ezek a vakcinák évi 2,5 millió kiskorú életét mentik meg.

Tavaly 14 millió csecsemő maradt oltás nélkül, míg 6 millióan csak az oltások egy részét kapják meg. Idén ennél sokkal rosszabbak a kilátások. A globális COVID-19 járvány soha nem látott kihívások elé állította az alapvető védőoltások beszerzését és szállítását világszerte. Az UNICEF Magyarország idehaza is kampányt indított, hogy így támogassa forrásokkal az életmentő immunizációs munkát.

A vakcinák szállítását minden esetben helyi, a körülményeket jól ismerő munkatársak végzik. A koronavírus járvány alatt sok oltóközpont bezárt, a tömegközlekedés nem működik, az emberek félnek kimozdulni, a vakcinákat az egészségügyi dolgozók tényleg háztól házig viszik – bárhol is legyen az a ház. Az UNICEF munkatársainak gyakran saját épségüket kockáztatva, mocsáron, hegyeken és folyókon keresztül kell átkelniük, hogy teljesítsék küldetésüket.

A vakcinák szállítása speciális körülményeket igényel. Az oltóanyagokat szigorúan 2 és 8 Celsius fok között szükséges tárolni.

Mongóliában az egészségügyi dolgozók rénszarvasháton szállítanak kanyaró és rubeóla elleni védőoltásokat a távoli Khövsgöl ’Aimag’ tartományba. A tél közeledtével egyre nehezebben tudják megtenni a hosszú utat. Mivel sok család otthona autóval nem elérhető, sokat gyalogolnak, a folyókat pedig egy révész segítségével, kézzel irányított komppal szelik át.

 

Maliban a közbiztonság romlása és a motoros forgalom korlátozása miatt az oltási csapat szamárfogattal utazik, hogy eljussanak a Mopti régió távoli falvaiba. Moptiban minden negyedik háztartás több mint 15 km-re fekszik a legközelebbi egészségügyi központtól, és 18 000 emberenként csak egy szakképzett orvos elérhető.

 

Az UNICEF munkatársa kerékpárját megemelve keresztez egy mocsárt, hogy a védőoltásokat eljuttassa a Kongói Demokratikus Köztársaság legtávolabbi egészségügyi zónájába, Manonoba.

 

Roslinda Narawayan szülésznő és asszisztense egy vanuatui faluba igyekeznek. Három órát kell gyalogosan megtenniük, hogy elérjenek a távoli településre. Mivel az oltóanyagot nem tudják hűtőszekrényben tárolni, a vakcinákat érkezésük után rögtön be kell adni. Roslinda három napon keresztül próbált kapcsolatba kerülni a távoli egészségügyi központ nővérével, de a korlátozott kommunikációs hálózat miatt úgy döntött, így is útnak indul.

 

Az UNICEF munkatársai Ashwak Althabibi egyszobás házához érkeztek Jemenben. Mivel a házhoz utak nem vezetnek, autóval nem elérhető és így a köveket megmászva kellett elvinniük a szükséges oltást a gyermek számára.

 

A négyéves Rayana gyermekbénulás elleni oltásra vár India egyik távoli tartományában. Az UNICEF dolgozója kötélen mászva szeli át a heves folyót, hogy eljuttassa hozzá az életmentő vakcinát. 

Az UNICEF Magyarország is harcot folytat az immunizációs programok folytatása érdekében. Most bárki részt vehet ebben a küzdelemben, további infók itt: https://unicef.hu/immunizacio

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek