Híreink

Lánygyerekek világnapja: 130 millió lány marad ki az oktatásból, évente 12 milliót gyerekként adnak férjhez

2022. október 11. 10:00

2022-ben már 10. éve, hogy Október 11-én van a lánygyermekek nemzetközi napja amelynek alkalmából az UNICEF és partnerei igyekeznek a világ figyelmét a lánygyerekek ügyére irányítani. A világ számos pontján még mindig hátrányból indulnak az életben azok a gyerekek, akik lánynak születtek. Gyerekházasság, nemi alapú erőszak, oktatási egyenlőtlenség, önbizalomproblémák – többek között ezekkel a nehézségekkel kell szembesülniük a lányoknak nap mint nap. Helyzetüket a világjárvány és a háborús konfliktusok is nehezítik. Az elmúlt 25 évben számos területen javult a lányok helyzete, de tennivaló még van bőven, erről számolnak be az UNICEF statisztikái is:

  • Minden évben továbbra is 12 millió lányt adnak 18 éves kora előtt férjhez, véget vetve ezzel a gyermekkoruknak. A pandémia miatt ez a szám további 10 millióval nőhet. Azok a lányok, akik gyerekként házasodnak, nagyobb eséllyel fejezik be idő előtt a tanulmányaikat, mint társaik.

 

  • Globálisan 130 millió 6-17 év közötti lány egyáltalán nem jár iskolába.

 

  • Világszerte négyből egy 15-19 év közötti lány egyáltalán nem dolgozik és nem is tanul. Összehasonlításként, ez az arány a fiúknál tízből egy.

 

  • Mintegy 15 millió 15-19 év közötti nő volt már nemi erőszak áldozata az élete során.

 

  • Globálisan a 10-19 évesek körében az új HIV fertőzések áldozatai 74%-ban lányok.

 

  • Az 1,1 milliárd 18 évesnél fiatalabb lány él a világon. A hátrányos nemi megkülönböztetés sokuk életének minden területére hatással van, ez határozza meg mikor és kivel házasodhatnak, részesülnek-e oktatásban, hozzáférnek-e a az egészségügyi szolgáltatásokhoz, vállalhatnak-e munkát.

 

A lányok kilátásai lassan, de biztosan javulnak. Az UNICEF a világ minden táján kormányokkal, partner szervezetekkel és gazdasági szereplők bevonásával küzd a leánygyermekek esélyeinek növelése érdekében. Csökkent a fiatalon édesanyává váló lányok száma is, míg 1995-ben 1000 15-19 év közötti lányra 65 szülés jutott, mára ez a szám 43-ra mérséklődött. 1998 és 2017 között az iskolából kimaradó lányok száma 37,5 százalékkal csökkent. Jelentős eredményeket sikerült elérni az írástudatlanság felszámolásában is:  1995 és 2016 között 42%-al lett kevesebb a 15-24 év közötti írástudatlan nő.

Segítsd TE is a gyerekekért folytatott munkánkat! Ha teheted, legyél rendszeres adományozó!

Légy Te is rendszeres támogató!

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek