Híreink

Létfontosságú segélyszállítmány Dél-Szudánba

2014. október 14. 15:08

A helikopterekkel elszállított és a magasból ledobott segélyszállítmányokkal az UNICEF és a WFP az etióp határ közelében lévő, Jonglei állambeli Akobo városának mintegy harmincezer nagy szükségben lévő lakosán tud a mostantól kezdve segíteni. A két szervezet korábban vészhelyzeti elosztó állomásokat állított fel, ahol a rászorulók élelmezése, egészségügyi ellátása, oktatása és védelme mellett a megfelelő higiéniai eszközök biztosításáról is gondoskodnak.
070-685

Az akobói művelet az első olyan küldetés, amely a két szervezet közös stratégiájának keretében valósul meg. A tervek szerint a következő hónapban további tizennégy hasonló műveletre kerül sor, melyek során Jonglei, Felső-Nílus és Unity államok elszigetelt és konfliktus-sújtotta területein mintegy 250 ezer emberhez juttatnak el segélyszállítmányokat. Várhatóan további ügynökségek is bekapcsolódnak majd a programba.

„A Dél-Szudánban élő gyermekek és családok nagyon nehéz helyzetben vannak. Aggasztó méreteket ölt közöttük az alultápláltság, és a fertőző betegségek is egyre gyakoribbak – mondta Jonathan Veitch, az UNICEF dél-szudáni képviselője. – Mivel közeledik az esős évszak, minden lehetőséget meg kell ragadnunk arra, hogy minél gyorsabban segélyszállítmányokat és személyzetet juttassunk el a legnehezebben elérhető területekre. Csak így előzhetünk meg egy humanitárius katasztrófát.”

A WFP a hónap elején kezdte meg műveletsorozatát, melynek keretében élelmiszer-szállítmányokat juttat el Dél-Szudán olyan térségeibe, amelyek a biztonság hiánya és egyéb akadályok miatt eddig megközelíthetetlenek voltak. A csomagokat repülőgépekről dobják le.

„A dél-szudáni konfliktus miatt már emberek milliói éheznek, rajtuk igyekszünk segíteni összehangolt segélyakciónkkal, de nagyon aggódunk amiatt, hogy a helyzet tovább romolhat – mondta Chris Nikoi, a WFP országos igazgatója. – Gyorsan kell cselekednünk, mielőtt az esős évszak tovább súlyosbítaná a válságot. A mobil csapatok alkalmazása gyors és rugalmas reagálást tesz lehetővé, ami nagyon fontos annak érdekében, hogy a rendkívül nehéz körülmények ellenére a lehető legtöbb embernek tudjunk segítséget nyújtani.”

Az elmúlt hetekben a WFP mobil egységei öt helyszínre szállítottak légi úton élelmiszersegélyt az otthonukat elhagyni kényszerült menekültek és a konfliktus által sújtott közösségek számára. Most, a két szervezet segélycsoportjainak közös akciójában a WFP létfontosságú élelmiszereket és speciális tápszereket juttat el a rászoruló gyerekeknek, miközben az UNICEF vizet és higiéniai csomagokat oszt szét a családok között, és tápszereket biztosít az alultáplált gyermekek számára. Az ENSZ Gyermekalapítványának munkatársai gyermekbénulás és kanyaró ellen oltják be a gyerekeket, emellett játékokat osztogatnak, oktatási programokat szerveznek, valamint nyilvántartásba veszik és támogatják a szüleiktől elszakított gyermekeket.

A konfliktus kezdete óta mintegy száz nap telt el, és mivel a segélyszervezetek nagyon nehezen tudják megközelíteni az érintett területeket, ráadásul az esős évszak is közeledik, a gyermekek rendkívüli mértékben ki vannak téve a betegségek és az alultápláltság veszélyének. A Dél-Szudánban kibontakozó konfliktus miatt sok családnak kellett elhagynia otthonát, elharapózott a fosztogatás, a piacok megszűntek, a rendszeres segélyszállítmányok leálltak, és több mint 3,7 millió embert fenyeget az éhezés és a fertőző betegségek kockázata. Az országon belül mintegy 700 ezer ember menekült el otthonából, köztük 379 ezer gyermek.

Mióta december közepén kirobbant a konfliktus, a WFP közel 500 ezer rászorulónak juttatott el létfontosságú élelmiszert, az UNICEF pedig mintegy 250 ezer ember számára biztosított vizet, higiéniai csomagokat, valamint védőoltást, oktatást és gyermekvédelmi szolgáltatásokat Dél-Szudán területén.074-338

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek