Híreink

Magyarország a gyerekek szemével – UNICEF és a GFK kutatása

2016. július 07. 09:14

Az UNICEF Magyar Bizottság és a GfK által közösen végzett feltáró kutatásban a 10-14 éves korosztályban személyes fókuszcsoportok, míg a 15-18 éves korosztályban online fókuszcsoportos beszélgetések zajlottak le. A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a gyerekeket érdekli, mi is zajlik a településükön és jól meg tudják fogalmazni, mi az, amit szeretnek és mik azok a dolgok, amelyeken javítani kellene.

A „gyerekbarát” szó hallatán a 10-18 éves magyar gyerekek leginkább olyan helyekre gondolnak, ahol jól érzik magukat, mint például sportpálya, park, bevásárlóközpont, játszótér. Ezzel ellentétesen általános az a vélemény, hogy a hivatalokban, közösségi terekben a gyerekekre nincsenek tekintettel és nem kapnak számukra megfelelő információt. Ezeken a helyeken meghatározó élmény az unalom és a várakozás számukra. Egy közintézmény jelent ez alól kivételt: a könyvtár, melynek kapcsán csak pozitív élményekről számoltak be a gyerekek.

„A gyermekek számára a legfontosabb, hogy biztonságban érezzék magukat azon a településen, ahol élnek, ezen túl pedig az életkoruknak megfelelő kikapcsolódási lehetőséget várják el egy gyerekbarát településtől.” – hangsúlyozta Dr. Kozák Ákos, a felmérést bonyolító GfK igazgatója.

A gyerekek körében az a jellemző, hogy a saját mikrokörnyezetükben van tapasztalatuk a véleménynyilvánításról. Az iskolában a véleménynyilvánítás elsődleges és szinte kizárólagos fóruma a diákönkormányzat, mely egyes helyeken formális, máshol aktív, közösségformáló intézmény. Az életkor növekedésével együtt nő a gyerekek tudatossága is a véleménynyilvánítás terén. A véleménynyilvánítás iránti igény inkább függ a családi és iskolai szocializációtól, de a középiskolás korosztályban a gyermek nemétől is. Ennek példája, hogy a döntéshozatali szituáció kapcsán a 15-18 évesek körében a fiúk inkább az interneten szerveznének mozgalmat az érdekeik érvényre juttatására, addig a lányok körében az utcára kivonuló, a döntéshozóknak személyesen véleményt nyilvánító tüntetés ötlete volt az, ami felmerült.

A 10-14 éves korosztályban a lányok egyértelműen aktívabbak voltak, mint a fiúk, mind a véleménynyilvánításban mind a kérdések megválaszolásában.

Készül az ország gyerekbarát térképe

Az UNICEF Magyar Bizottság a Gyerekbarát Település kampányhoz kapcsolódóan a kutatással egy időben elindította online kérdőívét a gyerekbarat.unicef.hu oldalon, ahol szeretnék megismerni az emberek véleményét is arról, nekik mi a fontos, mitől lesz gyerekbarát egy település.

ˇAzért indítottuk el az oldalt, hogy ezzel is segítsünk az önkormányzatokat, településeket, hogy lássák, milyen szempontokat tartanak fontosnak az ott élők, így segítve őket az UNICEF Gyerekbarát Település pályázathoz. A célunk az lenne, hogy országosan is kiderüljön, milyen igények merülhetnek fel és mire érdemes odafigyelni majd a jövőben.” – mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF nyár végéig várja a visszajelzéseket az oldalon, mely a Fastbridge kreatív ügynökség, a Pentacom fejlesztőcég és Gálos Viktor fotós pro bono munkáját dicséri.

Külön köszönet a képen látható gyerekeknek, akik a Földessy Margit Színjáték Dráma-Stúdió diákjai.

Az UNICEF Gyerekbarát Település programról

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány idén másodszorra hirdette meg az UNICEF Gyerekbarát Település pályázatát önkormányzatok számára. A pályázatot az alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával tavaly indította útjára. A Gyerekbarát Település címet évente három olyan település nyerheti el, ahol a gyermekek jogait kiemelt kérdésként kezelik. Tavaly Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda önkormányzata nyert.

A pályázatokat a gyermekbarattelepules@unicef.hu e-mail címre, legkésőbb 2016. július 24-éig lehet beküldeni. A nyertes pályázókat 2016. szeptember elején értesítjük majd elektronikus és postai úton is.

Az UNICEF Gyermekbarát Település program részletes pályázati feltételei az alábbi címen érhetőek el: https://unicef.hu/unicef-gyerekbarat-telepules/

 

 

Kapcsolódó dokumentumok: