Híreink

Oázis az iskolaudvaron – Megvalósult a Rajtad áll a jövőd! programunk egyik idei győztes csapatának projektje

2023. május 12. 18:31

Diákok, tanárok, szülők és a város összefogásában a tavasz kezdetére elkészült a Székesfehérvári SZC I. István Technikum udvarán található pihenősarok.

Az évekig kopár udvart mostantól raklapbútorok, virágok és fák, valamint dekorációk díszítik. A kezdeményezés az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! projektjéből indult, majd az összefogásnak köszönhetően vált valósággá.  A diákok fizikai és mentális jólétét szolgáló kis oázis tervével jelentkezett az UNICEF Magyarország programjára az iskola öt diákjából álló Wild Art & Design nevű csapat, amely végül  300 ezer forintot nyert a projekt megvalósítására. 

A Rajtad áll a jövőd! programban részt vevő öt diák – Hucskó Csenge, Ballér Gábor, Horváth Nikoletta, Huzina Panna Zoé és Horváth Mátyás  – ötletei alapján létrejött az iskolaudvar-rehabilitáció, amelynek célja egy élhetőbb, zöldebb, vidámabb iskolaudvar kialakítása volt. Az elnyert összeg elég volt a projekt elindulásához, de a jó ügy mellé a szülők, valamint Székesfehérvár városa, és a Városgondnokság is csatlakozott, növényeket, földet és alapanyagokat biztosítottak a pihenősarokhoz.

A diákok áprilisban a projektnapok keretében kezdtek hozzá a munkához. Együtt csiszolták a raklapokat és szerelték össze a bútorokat, közösen festettek és mozgatták az alapanyagokat, aki pedig kimaradt a kinti munkából, a termekben készített minden évszaknak megfelelő díszeket. A tanulók szabályzatot is alkottak, mely Ki itt belépsz, hagyj fel minden stresszel! felirattal lóg a pihenősaroknál, és emlékezteti a diákokat, hogy a közös munka után a közösségi tér óvása, védelme is közös érdek.

Az UNICEF Magyarország részéről Szabó Sára, a Rajtad áll a jövőd! projektjének szakmai vezetője volt jelen a pihenősarok átadásán. Sára elmondta, hogy mennyire fontos üzenete van az ilyen akcióknak a közösség számára, hiszen a projekt célja, hogy akár Székesfehérváron és környékén, akár az ország más pontjain létrejöjjenek hasonló összefogások, amire jó példát mutattak most az I. István Technikum tanulói.

Forrás: szekesfehervar.hu Simon Erika

„Büszke vagyok a fiatalokra, akik kitaláltak egy fantasztikus ötletet, majd egy példás összefogás után itt lehetünk a megálmodott helyszínen.” – mondta az átadón Mészáros Attila alpolgármester. Kiemelte: a projektből is jól látszik, hogy amennyiben van akarat, szándék és együttműködési hajlandóság, úgy összefogással bármi megvalósulhat. Arra buzdította a fiatalokat, merjenek tenni, és ha hasonló ötletük van a város bármelyik intézménye, iskolája tekintetében, bátran kérjenek segítségét. Mészáros Attila megköszönte az UNICEF Magyarországnak a pályázati lehetőséget, valamint az összefogásban résztvevő valamennyi diák, tanár és szülő munkáját.

Rajtad áll a jövőd! című programunk 2018 óta fut Magyarországon azzal a céllal, hogy hátrányos helyzetű hazai fiataloknak tudjunk lehetőséget adni, hogy szakértők és mentorok segítségével maguk találjanak kreatív megoldásokat az őket érintő társadalmi problémákra. A legjobbak anyagi támogatást is kapnak a megvalósításhoz és egy nemzetközi fordulóban is megmérettethetik magukat. A 2022-es évtől kifejezetten szakképzési intézményekkel működünk együtt. Tavaly a Velux Alapítvány támogatásával új 5 éves ciklus indult. Célunk, hogy ez idő alatt országos szinten megadjuk a lehetőséget a fiataloknak saját tanulási környezetük fejlesztésére, a társadalmi felelősségvállalás erősítésére, helyi diák közösségük megszervezésére és ahhoz, hogy aktívan részt vegyenek az őket érintő problémák feltárásában, a megoldások kidolgozásában.

A Rajtad áll a jövőd! idei döntőjéről itt számoltunk be.

A hír forrása a szekesfehervar.hu oldalon olvasható.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek