Híreink

Oktatást minden gyereknek!

2018. szeptember 03. 10:23

Szeptember közeledtével minden gyermek és szülője készül a tanévkezdésre, beszerzik a  tanszereket, a könyveket és az iskolatáskát, a diákok pedig izgatottan várják, hogy új ismeretekkel gazdagodjanak, ami elvezeti majd őket ahhoz, hogy megvalósíthassák álmaikat.

Sajnos a világon ma több mint 260 millió gyermek nem járhat iskolába, ebből 27 millióan azért, mert háborús konfliktus zajlik az országukban.

Az alapvető oktatáshoz való hozzáférésre nem lehet kiváltságként tekinteni, hiszen ez minden gyereknek egyformán joga. Az UNICEF abban hisz, hogy a gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen. Minden iskolaérett gyermeknek, éljen bárhol, bármilyen nehéz körülmények között, meg kell adnunk a lehetőséget arra, hogy a képességeihez mérten a lehető legtöbbet hozhassa ki magából. Ez nemcsak az ő saját jövője miatt fontos, hanem a társadalom, az ország és egyre globálisabb világunk érdeke is. Egyes felmérések szerint, ha minden egyes gyermek elvégezhetné a középiskolát, akkor a világ szegényeinek száma megfeleződne. Vannak gyerekek, akik a fegyverropogás miatt nem mehetnek iskolába, mások természeti katasztrófa okán várnak arra, hogy az oktatási létesítményeiket helyreállítsák, és vannak olyanok is, akiket politikai, etnikai, vagy nemi alapon diszkriminálnak. Egyes országokban elterjedt a gyerekkatonaság vagy a gyerekházasság, számos fejlődő országban pedig a mélyszegénység a fő oka annak, hogy a gyermeket kiveszik az iskolából, vagy be sem íratják őket.

 Segítek

Suraya, azon tanárok egyike, aki diákjaival együtt kiáll amellett, amiben hisz, és amit mi sem győzünk eleget hangoztatni: bárhol is legyen egy gyerek, ha van kitől, ha van hol és van miből tanulnia, akkor elérheti az álmait. Lehet belőle tanár, aki generációknak adhatja át a tudását, orvos, aki életeket menthet, mérnök, aki újjáépítheti majd az országát. Minden gyerekben megvan ez a lehetőség, mi hiszünk bennük!

Félelmet nem ismerő tanárok és tudásra szomjazó diákok nélkül nem sikerülhetne 

Suraya évek óta tanárként dolgozik az afgán hegyvidéki városkában, Shahrak e Mahajereeben. A megszokottól azonban lényegesen eltérő formában, az otthonában tanít fiatalokat írni és olvasni, önkéntesen, küldetéstudatból. Jelenleg 27 diák jár a fiatal nő lakásán kialakított osztályterembe, mind lány. Az ő életük már attól gyökeresen megváltozott, hogy megismerkedhettek a betűk és a számok világával. Legtöbbjük fiatalon házasodott, és ha nincs Suraya, esélyük sem lett volna a tanulásra, mert Afganisztán egy távoli pontján élnek és a családjuk sem támogatja ebben őket. „Amikor megpróbáltam meggyőzni a helyieket, hogy segítsenek egy iskola felállításában, senki sem mozdult. Így kénytelen voltam magam cselekedni” – mondja Suraya. Az oktatás kritikus jelentőséggel bír, és nemcsak Afganisztánban, ahol a lakosság 60%-a nő. A tudás kiutat jelenthet a háborúból, és lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy ha a konfliktus véget ér, újraépíthessenek mindent, amit elvettek tőlük.

 Segítek

Az UNICEF tanszerekkel, iskolatáskákkal és iskolai felszerelésekkel segíti a lakásiskolát.

Afganisztánban továbbra is súlyos biztonsági kockázat áll fenn, ami a szegénységgel és a nők elleni diszkriminációval együtt komoly hátrányokat jelent a gyermekek számára. Vannak azonban olyan apák is, akik kifejezetten szeretnék, ha lányaik tanultabbak lennének náluk. „Amikor hazatértünk, apukám barátja mesélt Suraya iskolájáról, én pedig már másnap eljöttem ide tanulni. Bár reggelente másfél órát gyalogolok a faluból idáig, egyáltalán nem bánom. Amikor látom a tanárnőt, úgy érzem, hogy ha nagy leszek, olyan szeretnék lenni, mint ő” – meséli a 10 éves Zahra, aki korábban hosszú hónapokat töltött egy pakisztáni menekülttáborban. Barátnője hasonló lelkesedésről tesz tanúbizonyságot: Madena most lenne ötödikes, de évekig kimaradt az iskolából, miután megtámadták a településüket és családjával menekülni kényszerültek. „Mondtam a szüleimnek, hogy amint lehet, folytatni szeretném az iskolát. Még nem tudom, hogy mérnök lesz belőlem vagy orvos, de segíteni fogok az embereken.”

Az oktatás a legerősebb a fegyver, amellyel megváltoztathatjuk a világot

Az UNICEF tavaly több mint 1 milliárd dollárt, átszámítva közel 285 milliárd Ft-ot költött oktatásra világszerte, mindezt 155 országban, 700 szakértő bevonásával. Tanfelszereléseket és iskolatáskákat juttatott el gyerekek millióinak, olyan helyekre, amelyeket háborús konfliktus, természeti katasztrófa vagy más humanitárius válság fenyeget. Egy-egy szükséghelyzetben a szervezetünk mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a traumát átélt gyerekek biztonságos, gyerekbarát helyeken kapjanak védelmet és szükség szerint pszichoszociális támogatást. Az UNICEF világszintű munkájának köszönhetően ma 100 millióval több gyerek jár iskolába, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ez idő alatt több százezer osztálytermet láttunk el tanszerekkel, több tízezer tanárt képeztünk ki, és 60 országban folyamatosan dolgozunk azon, hogy a lánygyermekek egyenlő hozzáférést kapjanak az oktatáshoz.

 Segítek

Támogatásoddal most Te is segíthetsz, hogy minél több gyermeket részesíthessünk oktatásban!

2 000 Ft – 5 iskolai alap tanszercsomagot jelent (füzet, ceruza, radír, vonalzó és órarend)

3 000 Ft – 1 osztály számára palatáblát, krétát és szivacsot biztosít

5 000 Ft – 3 kisdiák iskolatáskáját fedezi

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek