Híreink

Öt csapat jutott a Rajtad áll a jövőd! program döntőjébe

2019. december 15. 12:02

Molnár Ferenc Caramel is meglátogatta fiatalokat

Újabb mérföldkőhöz érkezett az UNICEF Magyarország hátrányos helyzetű fiataloknak szóló Rajtad áll a jövőd! programja. Az első országos fordulóba jutott tíz csapatból ötöt választott ki a zsűri, ők 1000 dollárt és további szakmai segítséget kapnak terveik megvalósításához. A nemzetközi vetélkedőn 14-24 éves fiatalok vehetnek részt, a csapatok mind azonosítottak egy-egy életüket befolyásoló társadalmi problémát, amelyre egy több hónapon át tartó mentorált műhelymunka folyamatban igyekeznek kreatív, helyi megoldást találni.

A döntőbe öt csapat került be, a szajlai Szajla gyöngye célzott adománygyűjtéssel szeretné elősegíteni, hogy a megfelelő ruházat, tanszerek hiánya ne akadályozza meg tanulmányaik sikerességét. A Tatán iskolába járó lánycsapat, az NZV a speciális szükségletű, tanulási nehézségekkel küzdő diákoknak szeretne segítséget nyújtani egy mobil applikáció kifejlesztésével. A Budaörsi Tanoda – Romano Glaszo az előítéletek ellen kíván küzdeni a művészetek erejével és játékos tréningekkel. A tomori TomoRRow az álláskeresést szeretné megkönnyíteni e mélyszegénységgel sújtott térségben. A fóti gyermekváros mozgássérült lakói, a Kerekes és lábas a fogyatékkal élők felsőoktatási nehézségeire szeretne megoldást találni egy speciális online útvonaltervező és az egyetemi épületek akadálymentességéről szóló online tájékoztató készítésével.

A csapatok a következő hónapokban tovább dolgoznak terveiken szakértők és mentorok bevonásával, bemutathatják elképzeléseiket vállalatok képviselőinek, szakértőknek, valamint a nagyközönségnek is, majd a zsűri által legígéretesebbnek tartott elképzelés nemzetközi színtéren is megméretheti magát.

Molnár Ferenc Caramel személyében egy meglepetésvendég is köszöntötte a csapatokat. Az énekes beszélgetett a fiatalokkal és elmesélte nekik a saját útját, tapasztalatait, hiszen neki is számos nehézséggel kellett megbirkóznia pályája során. „Dolgozzatok keményen, mert a munkát senki sem végzi el helyettetek. Nem kell mások vállveregetésére várni, merítsetek erőt magatokból és a számotokra legfontosabb emberekből, a családotokból, barátaitokból” – tanácsolta a fiataloknak az ország egyik legsikeresebb énekese.

„A Rajtad áll a jövőd! egy különleges társadalmi kísérlet, amelyben végre nem a felnőttek mondják meg a fiataloknak, hogy mit tegyenek, hanem maguk az érintettek orvosolják a problémáikat, mi pedig minden lehetséges támogatást megadunk nekik, hogy sikerre vigyék terveiket” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

A program a támogatók köszönhetően jöhetett létre, stratégiai partnerként az OTP Bank, az Accenture Magyarország és a Videoton Holding Zrt, támogató partnerként az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., a General Delegation of Flanders in Vienna és a Celanese Magyarország, együttműködő partnerként az E.ON és a Kolibri Pictures  vesz részt a Rajtad áll a jövőd programjában.

Többet szeretnék tudni a Rajtad áll a jövőd! programról

A tavalyi versenyről:

A Rajtad áll a jövőd! program 2018-ban indult útjára a nemzetközi Youth Challenge verseny részeként. Az UNICEF Magyarország felhívására néhány héten belül félszáz csapat jelentkezett az ország minden tájáról, nagyvárosokból és apró falvakból egyaránt.

A tavaly döntőbe jutott hevesaranyosi Depriváció nyomán csapat tagjai megvalósították álmukat, közösségi mosodát nyitottak a településen. A program sikerét jól mutatja, hogy a fiatalok hamarosan újabb mosodát állíthatnak szolgálatba egy szomszédos településen. Sopronban az ősz folyamán nyílik meg az állami gondoskodásban élő gyerekek kezdeményezésére létrehozott közösségi tér, ebben a projektben a Lótuszok csapat szerzett komoly érdemeket. A budapesti Mozaik (Workility) nevű csapat mozgássérült emberek munkavállalását segítő mobil applikációt tervezett, a fiatalok jelenleg is tárgyalnak az app fejlesztéséről.

 

A Rajtad áll a jövőd! 2019 képgalériája:

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek