Híreink

Rangos díjat nyert az UNICEF Magyarország

2019. december 20. 10:58

A Ferenczi György Alapítvány kuratóriuma 2019-ben Ferenczi-éremmel és emléklappal díjazta az UNICEF Magyarországot a világ különböző pontjain élő, valamint a magyar gyermekek jogainak érvényesítése és hátrányos helyzetű gyermekek hátrányainak csökkentése területén elért eredményeiért. Az UNICEF Magyarországon jelenleg tíz programot működtet a gyermekvédelem területén, ezek egyike a Kilátó Élményprogram, amely a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő gyerekek számára biztosít élménypedagógia módszerrel feldolgozott kulturális és sportélményeket.

A gyermekvédelemben innovatív kezdeményezéseivel kiemelkedő eredményeket elért Ferenczi Györgyről elnevezett kitüntetést az UNICEF Magyarország nevében Vajay Zsófia, a Kilátó Élményprogram projektmenedzsere vette át a Ferenczi György Szakmai Napon Debrecenben. A díjat hivatalosan „a világ legkülönbözőbb pontjain élő, szükséget szenvedő, sokszor a legelemibb életfeltételeket is nélkülöző gyermekek segítése érdekében évtizedek óta végzett munkáért, valamint a magyar gyermekek jogainak érvényesítése és hátrányos helyzetű gyermekek hátrányainak leküzdése terén kifejtett tevékenységért” ítélték oda.

A 2018 szeptemberében indult Kilátó Élményprogram célja, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek kulturális- és sportélmények segítségével ellenállóvá váljanak az élet kihívásaival szemben. Az elmúlt időszakban három vidéki és két budapesti gyermekotthonban zajlottak foglalkozások. Több mint 500 gyerek közel 70 különféle rendezvényen járt már, legyen szó múzeumról, moziról, komolyzenei és popkoncertről, színházi előadásról vagy sportversenyről, olyan eseményeket látogatnak meg, amelyek a gyerekek érdeklődésének, hátterének és fejlesztésének a lehető legjobban megfelelnek. A fiatalok voltak válogatott futballmérkőzésen, cirkuszban, interaktív játszóházban, tévéstúdióban, kipróbálhatták magukat egy rendkívüli parlamenti ülésen képviselőként, továbbá pékmesterként, színházi háttérmunkásként, áruházi munkatársként is. A gyerekeket pszichológusok, szociális szakemberek és drámapedagógusok kísérik az élmények feldolgozásában.


„A Ricky Martin koncert volt a legizgalmasabb. Találkozhattunk egy olyan világsztárral, aki még velünk is beszélgetett, és a koncert egyik számánál én is felmehettem a színpadra táncolni. Remélem szüleim látták ezt a neten, és biztos büszkék voltak rám.” – mondta a Kilátó Élményprogram egyik résztvevője.

Az otthonokban élő gyerekeket és gyermekekkel foglalkozó szakembereket közelebb hozta egymáshoz a Kilátó Élményprogramban való részvétel, az élménypedagógiai módszertannal dolgozó Élményakadémia mentorai új módszereket, játékokat mutattak be nekik.

A gyerekek a Budapest Parkban, az UNICEF Apák Napi rendezvényén végigtáncolták a négyórás koncertet. Az élménynap már délben, Kilátó-csoportok közös ebédjével indult a Hajógyári Szigeten, a délután a közös játékról szólt. Negyven gyerek közösen feszített ki egy hegymászókötelet, amin egy önként jelentkező fiú körbesétált, természetesen a mentoraik védőőrizetében. Ez jól példázta a Kilátó Élményprogram egyik fontos üzenetét: ha összefogunk, közösen olyan dolgokat is véghez vihetünk, amik első hallásra lehetetlennek tűnnek!

A Ferenczi György Alapítvány kuratóriuma idén az UNICEF Magyarország mellett díjazta még Rácz Andreát, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszékének tanszékvezető habilitált egyetemi docensét, valamint Puskás Vilmát, az EMMI Debreceni Javítóitézetének csoportvezető nevelőjét.

Az UNICEF hazai programjai: https://unicef.hu/unicef-magyarorszagon/

Nagyon köszönjük partnereinknek, hogy 2019-ben boldoggá tették a Kilátó Élményprogramban részt vevő gyerekeket!

A program kiemelt támogatói:

Auchan

Emberi Erőforrások Minisztériuma

E.ON

Magyar Olimpiai Bizottság

Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége

További együttműködő partnereink:

Airport Ranch
Broadway
Budapest Bábszínház
Budapest Eye
Budapest Park
Cinema City
Concert Europe
Confident Consulting
Decathlon
Dumaszínház
Hangszerpláza
Katona József Színház
Magyar Labdarúgó Szövetség
MÁV Zrt.
Millipop
Nemzeti Színház
Örkény Színház
Panficio di Basilico
Pesti Magyar Színház
Portum Lines
Thermal Hotel Visegrád
TulipánTündér Produkció
UIP Duna Film
Vasas SC
Weco-Travel
Zsidai Csoport

 

 Többet szeretnék tudni a Kilátó lményprogramról

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek