Híreink

Kirívóan magas az alultápláltság a Száhel-övezetben

2018. december 04. 15:54

Több mint 1,3 millió öt éven aluli gyermek esetében van szükség a súlyos akut alultápláltság kezelésére az afrikai Száhel-övezet 6 országában. A 2018-as évben mérték az eddigi legrosszabb eredményeket, amely tavalyhoz képest 50%-kos növekedést jelent. A problémában leginkább érintett országok a következők: Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia, Niger és Szenegál.

Miután 2018 elején az UNICEF hivatalosan is bejelentette, hogy 1,6 millió gyerek nem jut rendszeresen megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez, az EU-val együttműködésben azonnali életmentő terápiás élelmiszerkészleteket és gyógyszereket szállítottak a térségbe.

„A Száhel-övezetben a súlyos alultápláltság miatt komoly veszélyben vannak a gyermekek. Mi az UNICEF-nél arra törekszünk, hogy minél nagyobb mennyiségben szállíthassunk terápiás élelmiszereket és gyógyszereket a gyerekeknek, hogy megerősíthessük és felgyógyíthassuk őket. Emellett kiemelten fontosak tartjuk a megelőző intézkedéseket és a betegség első jeleinek korai felismerését, hogy egyetlen gyereknek se legyen túl késő. Bár a törekvéseink biztató eredményeket hoztak eddig, a munkánk folytatásához további forrásokra van szükségünk” – mondta Marie-Pierre Poirier, az UNICEF nyugat és közép-afrikai regionális igazgatója.

Az élelmiszerhiánynak számos oka van, többek között a szárazság okozta terményromlás, a szegénység valamint a népességnövekedés.

Száhelben ráadásul a száraz évszakban, amikor egyébként is kevés a termés, nemcsak az éhínség jelent veszélyt, hanem a malária, valamint a hasmenéses betegségek is növelik az áldozatok számát. Az elmúlt évtized során 2018-ban volt a legmagasabb az akut alultápláltságban szenvedők száma, mindez a kevés eső, a magas élelmiszer árak, a katonai konfliktusok, valamint a elszegényedő népesség okán.

“Az alultáplált gyerekek sokkal inkább ki vannak téve a malária és a víz útján terjedő betegségeknek, hiszen az egyébként is gyenge szervezetük alig tudja felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak a betegségek terjedésének megelőzését, amelyet a higiénia növelésével, valamint az optimális csecsemő és gyermektáplálás támogatásával érhetünk el”- tette hozzá Ms. Poirier.

A vészhelyzeti segítségnyújtás során az UNICEF együttműködik a Száhel-övezet országainak kormányaival, hogy megelőzzék a problémákat és meghonosítsák a jó gyakorlatokat.

Hosszú távú megoldási javaslatok:

  • Elősegíteni az alultápláltság jeleinek korai felismerését, amelyet az anyák és gondozók tanításával érhetünk el. Fontos, hogy  a család otthon is nyomon kövesse a gyermek felkarjának körméretét, amely megmutatja, hogy az érintett a betegség melyik fázisában van.
  • A szezonális antimalária kampány során az öt éven aluliakat alultápláltság ellen is szűrni kell, ami növeli a helyi egészségügyi jelenlét hatékonyságát, valamint elősegíti a két probléma együttes megoldását.
  • Kórházi tartózkodásuk alatt érzelmi és fizikai támogatást biztosítanak az alultáplált gyermekeknek, hogy gyorsabban gyógyulhassanak.
  • Szükség lenne arra, hogy a súlyos alultápláltság kezelése a nemzeti közegészségügyi stratégia és költségvetés része lehessen.

Bár már rengeteg gyereket tudott az UNICEF életmentő terápiás kezelésben részesíteni, a finanszírozás 65%-a hiányzik ahhoz, hogy mind a vészhelyzeti, mind a prevenciós programokat végre tudja hajtani.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek