Híreink

Idai ciklon: Fa tetején szülte meg gyermekét egy anya

2019. április 05. 14:31

„Kétéves kisfiammal voltam, amikor hirtelen betört a víz a házba. Nem volt más választásom, mint hogy felmásszak egy mangófa tetejére. Elkezdődtek a fájdalmak és néhány órával később életet adtam Sarának. A születése után vele és a fiammal még két napig a fán maradtunk” – mondta az UNICEF-nek Amélia, egy egyedülálló mozambiki édesanya, aki teljesen egyedül hozta világra gyermekét. Amélia a gyerekekkel most egy táborban van, ahol a többi anya és szakképzett ápolók is segítenek neki. Dombe környékén a március 14-én lecsapott Idai ciklon hatalmas áradást okozott, a mentési munkák során 3000 túlélőt találtak, köztük Améláit és családját. A kis Sara – bár egészen drámai módon érkezett a világra – teljesen egészséges.

A viharos időjárás, az esőzések és földcsuszamlások óriási károkat okoztak, több mint 700-an vesztették életüket, több száz gyermek és felnőtt tűnt el, családok százezrei váltak földönfutóvá. A másfélmillió érintett közül egymillió gyermek. A szennyezett víz miatt kitört kolerajárvány már közel 90 halálos áldozatot okozott. Az UNICEF és a WHO közel 900 000 dózis kolera elleni oltóanyagot szállított a mozambiki Beira városába. Az immunizációs kampányt azonnal el kell indítani, különben a rohamosan terjedő betegség még több emberéletet követelhet.

A kolera elleni immunizáció mellett a vízkészletek helyreállítása, a higiéniai feltételek javítása kiemelten fontos a fertőző betegségek terjedésének megakadályozása érdekében, így a humanitárius csapatok elsődleges feladata eljuttatni a kannákat, szappanokat, víztisztító tablettákat, egészségügyi csomagokat a nehezen megközelíthető helyekre is. A tiszta ivóvíz mellett a megfelelő táplálék biztosítására is szükség van. A ciklon épp az aratási időszak előtt érkezett, így Mozambik éves termésének mintegy 50 százaléka megsemmisült a viharban.

Kérjük, állj Te is mellénk a vészhelyzeti segítségnyújtásban!

 Segítek

A képeken Amélia és Sara látható. Fotócredit: © UNICEF Mozambique/2019/Javier Rodriguez

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek