Híreink

Véget kell vetni a gyermekgyilkosságoknak Mianmarban

2021. április 16. 09:20

Legkevesebb 46 gyermek esett áldozatául az újabb mianmari konfliktusnak, a fegyveresek iskolákat foglalnak el, az utcákon tomboló erőszak több millió gyereket traumatizált már, akik az elhúzódó erőszak miatt kimaradnak az életmenő oltásokból, negyedmillió gyerek még tiszta ivóvízhez sem jut. Az UNICEF 70 éve dolgozik a mianmari gyerekekért, a szervezet sürgeti a felelősségre vonást.

Ismét több tucat civil halt meg Mianmarban, amikor Bago városában lövések zúdultak a lakosságra. Február elseje óta legalább 600 ember veszítette életét a véres konfliktusban – köztük sok gyerek. Az azonosított áldozatok között van két 11 éves fiú, két 11 éves lány, két 13 éves fiú, két 13 éves lány, három 16 éves fiú, két 17 éves fiú, egy egyéves kislánynak pedig gumilövedékkel sebesítették meg a szemét. Hivatalosan 46 a gyermekáldozatok száma, a valós adat azonban ennél is magasabb lehet. A helyszíni információk szerint számos esetben a gyerekeket saját otthonuk falai között érte halálos lövés. Minimum 1000 gyermeket hurcoltak el a konfliktus kirobbanása óta és 60 iskolát foglaltak el a fegyveresek. Az utcákon tomboló erőszak több millió gyereket traumatizált.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala megállapította, hogy a katonaság sokszor nehéz fegyvereket, géppuskát, aknavetőket, valamint orvlövészeket vet be civilek ellen.

„Megdöbbentett a Mianmarban zajló válogatás nélküli gyilkolás, amely a gyerekeket sem kíméli. A fegyveres testületek nem gyakorolnak önmérsékletet és nem biztosítják a gyermekek biztonságát. Ahogy az ENSZ-főtitkár fogalmazott, a gyermekjogokat súlyosan sértő, szörnyű tettek elkövetőit felelősségre kell vonni” – jelentette ki Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezetője.

„Az erőszak azonnali következményei mellett a krízis hosszútávú hatásai is katasztrofálisak lehetnek az ország gyermekei számára” – tette hozzá Fore. A gyerekek alapvető ellátás nélkül maradtak az országban: közel 1 millió gyerek maradt ki az életmentő oltásokból, 40 ezer súlyosan alultáplált gyerek kezelése állt le, negyedmillió gyerek nem jut hozzá tiszta ivóvízhez.

A krízis február elsejei kitörése előtt a gyerekek 34%-a élt a szegénységi küszöb alatt, 33%-a pedig éppen csak felette. Az erőszak ismét a legvédtelenebbeket sújtja a leginkább, amelyet a pandémia még súlyosabbá tesz. Az UNICEF 70 éve dolgozik a mianmari gyerekekért, harcol a gyermekhalandóság, a nemi alapú erőszak és a kizsákmányolás ellen, jogi képviseletet biztosít gyerekeknek a hatósági abúzus minden formájával szemben és mentális egészségügyi ellátást biztosít a fiataloknak.

 


kiemelt kép: ©Reuters

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek