Híreink

UNICEF: Földi pokollá változott Etiópia Tigré tartománya

2021. március 09. 08:29

A következő napokban 200 ezer menekült érkezésére számítanak, többségük gyerek

November óta tombol a polgárháború Etiópia Tigré tartományában, a vérontás, az etnikai tisztogatások, fizikai és szexuális erőszak, valamint az ezek nyomában járó éhínség a gyerekeket és a nőket sújtja a legjobban. Az UNICEF világszerte kéri a támogatók segítségét, hogy képes legyen életeket menteni a földi pokollá változott térségben.

Novemberben katonai akcióval kezdődött az etiópiai Tigré tartomány lángba borítása, jelenleg két hadsereg és számos fegyveres alakulat harcol a térségben. Az erőszak nem kíméli a civileket, a konfliktus minden nap szedi áldozatait a gyerekek között és a helyzet humanitárius katasztrófával fenyeget.

A Tigrében maradt 2,3 millió gyermek jelenleg elérhetetlen a nemzetközi szervezetek számára: a terület életveszélyes, a segélyszállítmányok nem jutnak be a területre, az internetet is lekapcsolták. Az elmúlt hetekben mintegy 30 ezer ember menekült a szintén szegény Szudánba, köztük 12 ezer gyerek. Az ő életben tartásuk többek között az UNICEF és partnerei feladata. Az elkövetkező napokban az UNICEF becslései szerint további mintegy 200 ezer ember lépheti át a határt. Többségük sokkos állapotban van az átélt borzalmaktól, a gyerekek egy jelentős részét elválasztották a szüleitől, az éhhalál a 90-es évek után most újra százezreket fenyeget Etiópiában.

„Partnereinkkel azon dolgozunk, hogy minél előbb biztosítsuk számukra az alapvető ellátást, ivóvizet, élelmet, életmentő gyógyszereket. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a gyermekeket megvédjük a rájuk leselkedő veszélyektől, a gyerekkatonaságtól, a szexuális és a fizikai erőszaktól, és attól, hogy elszakítsák őket a családjuktól” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Az eredetileg 170 ezer főt számláló etiópiai Shire városába 52 ezer menekült érkezett a konfliktuszónából, ők táborokban kaptak helyet. A város vízszolgáltatása nem működik, ezért az UNICEF és a Nemzetközi Vöröskereszt tartálykocsikkal szállítja az ivóvizet.

  • Az UNICEF és partnerei eddig 655 tonna segélyszállítmányt juttattak el a térségbe, ezek nagy részét magas tápanyagtartalmú kekszek és egészségügyi eszközök tették ki.
  • Emellett eddig 465 ezer öt éven aluli gyereket vizsgáltak meg, közülük 2750 súlyosan alultáplált gyermeket életmentő terápiában részesítettek.
  • 137 ezer embert – köztük a menekülttáboroknak helyet adó települések lakóit – juttatták ivóvízhez és gyógyszerhez. Jelentős szerepet kap 5 db, egyenként 10 ezer literes víztartály, amelyet az UNICEF épített.
  • 5400 lány és nő kapott tisztasági csomagot.

Az UNICEF arra kér mindenkit, aki teheti, hogy támogassa az életmentő akciót Etiópiában és a szomszédos Szudánban.  A legkisebb adomány is reményt nyújthat az etióp gyerekek számára:

https://unicef.hu/etiop-valsag

Menekülés a szülészetről

Etiópia Tigré polgárháború menekült család

Az alig 3 hónapos ikrek békésen alszanak az ágyban a szudáni Kassala városában, egy menekülttáborban. Mebraq, a fiatal anya egy Etiópia és Szudán határán fekvő kórházban hozta világra gyermekeit, épp amikor az etióp Tigré régióban elmérgesedett a konfliktus és az ellenséges felek bombázni kezdték az intézményt. Az éjszaka közepén kapta fel koraszülött babáit, akikkel a szomszédos országba menekült.

Etióp családok tízezrei élnek teljes bizonytalanságban az ország északi határán. Nem tudják, visszatérhetnek-e valaha is otthonaikba, és hogy vajon lesz-e még hova visszatérni. A 2020 novemberében kirobbant és azóta polgárháborúvá súlyosbodott etióp konfliktus legfőbb áldozatai a gyermekek, akik nemcsak az alapvető szükségletek hiányától szenvednek, hanem az erőszak legkegyetlenebb formáitól is.

Kiszolgáltatottan egy etnikai konfliktus közepén

Etiópia Tigré polgárháború menekült lány

Egy etióp kislány vár segélycsomagra a szudáni Kassala menekülttáborban, ahová 2021 első napjaiban érkezett. Szüleivel a településüket ért fegyveres támadás elől menekültek el. A család mindenét hátrahagyva, egyik pillanatról a másikra kényszerült útra kelni. A kislány kéthetes kistestvére már a táborban született.

A lövedékek a gyerekeket sem kímélik

Etiópia Tigré polgárháború sebesült lány

Zala Etiópia északi részéről, a Tigré nevű tartományból származik, ahol az elmúlt hónapokban brutális összecsapások voltak a kormányerők és a helyi milíciák között. A lányt a faluját ért támadás során vállon lőtték. Két nő és két idősebb férfi menekülés közben életüket vesztették, Zala csupán a szerencsének köszönheti, hogy túlélte a támadást.

 

Pihenő a hosszú út után

Etiópia menekült lány alszik

Egy etióp kislány pihen a kimerítő út után egy határmenti menekülttáborban.

Etiópia Tigré tartományában 3 hónapja zajlanak fegyveres összecsapások, amelyeknek a civilek és azon belül is a gyermekek a legfőbb áldozatai. A szegénység mellett most a brutális erőszak is sújtja őket, amely elől a szintén rossz gazdasági helyzetben lévő Szudánba menekültek.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek