Híreink

Szupervízió – valódi segítség a gyerekekkel foglalkozó szakembereknek

2021. november 11. 16:37

Az UNICEF Magyarország 2020 tavaszán, a járványhelyzetre reagálva indította el szupervíziós programját, amelynek keretében ingyenes mentálhigiéniás szaktanácsadással segíti a rendkívüli munkát végző szakembereket, gyermekvédelmi szakembereket, gyermekjóléti alapellátásban dolgozókat és tanárokat is. A jelentkezők segítséget kapnak abban, hogy feldolgozzák az őket érő megnövekedett stresszt és eszközöket ahhoz, hogyan dolgozhatnak még hatékonyabban a gyerekekkel ebben a kritikus időszakban. A szakemberek ugyanis csak akkor tudnak segíteni a fiataloknak, ha ők maguk jól vannak.

2021 őszén kvalitatív és kvantitatív kutatást végeztünk a programban résztvevő szupervizorok és szupervizáltak körében, hogy felmérjük az észrevételeket, tapasztalatokat, tanulságokat, hiszen így kapunk igazán hiteles képet a szupervíziós program nélkülözhetetlenségéről, relevanciájáról. Tanulmányunkkal fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekekkel foglalkozó szakembereknek a munkahelyi lelki egészségvédelem, valamint a munkabírás, stresszkezelés, motiváció serkentése érdekében szükségük lehet a rendszeres szupervízióra, lelki támogatásra. A felmérés legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy:

  • a pedagógusok és gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók problémái nem csupán a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből adódnak, noha a szervezet erre a helyzetre reagálva indította el programját;
  • a szupervizáltak kiégéses tünetei erősödtek a digitális oktatással járó nehézségek és az egyre erősödő motiválatlanság által;
  • itthon sok szakember számára még nem eléggé ismert a szupervízió fogalma;
  • a szupervizáltak lényeginek tartják a mentális egészség fejlesztését, hiszen ezzel sok kiégéses és egyéb probléma kezelhető.

 Elolvasom a tanulmányt

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek