Ukrajna

Az újra kirobbanó harcok miatt veszélybe került 3,2 millió ember – köztük félmillió gyermek – vízellátása és a közegészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférése Kelet-Ukrajnában. Az infrastruktúra helyreállításán dolgozó munkások is folyamatos életveszélynek vannak kitéve.

Az UNICEF ismételten felszólítja a feleket a polgári infrastruktúra elleni támadások azonnali beszüntetésére, valamint a vízügyi munkások védelmére. Ezek a nők és férfiak az életüket kockáztatják, hogy a gyermekek és családok hozzáférjenek a tiszta ivóvízhez, amelyhez mindannyiunknak joga van” – mondta Laura Bill, az UNICEF ukrajnai képviseletének helyettes megbízottja.

„Amikor a vízszolgáltatás akadozik vagy egyáltalán nem működik, akkor a családok rákényszerülnek, hogy szennyezett vizet használjanak, ami különösen veszélyes a mostani nyári időben. A vízellátás leállását követően áprilisban elszaporodtak a gyomor-bélhurutos megbetegedések. Ha nem vetnek véget a harcoknak, még több gyerek szenved majd” – tette hozzá az UNICEF munkatársa.

Hét év konfliktus után Kelet-Ukrajnában a gyermekek és a nők helyzete még mindig rendkívül veszélyeztetett. A konfliktus okozta súlyos károk hatással vannak a polgárokra: a fegyveres összetűzések következtében megrongált otthonok és közlétesítmények, valamint az egyéb szolgáltatások hiánya mind a mentális és fizikális jóllétét veszélyezteti a térség gyermekeinek. A COVID-19 pandémia még több és súlyos kihívás elé állította az egyébként is gyenge egészségügyi ellátás rendszerét.

2021-ben az UNICEF védelmet biztosít a gyermekek jogai, védelme, egészsége, oktatása és pszichoszociális támogatása érdekében. Emellett a víz és a higiéniai eszközök szolgáltatásában is részt vállal, amellyel 820 000 ember szükségletein segíthet. A segítségnyújtás a konfliktusok miatt keletkezett károk és a COVID-19 pandémia hatásaira helyezi a hangsúlyt.

Ehhez az UNICEF-nek 14,7 millió dollára van szüksége, hogy az alapvető védőoltásokat, ellátást, higiéniai eszközöket, egészségügyi ellátást, oktatást, pszichoszociális kezeléseket és védelmet tudjon biztosítani a gyermekeknek és családjainak.

 

 

 

 A konfliktus kirobbanása óta

  • Több mint 700 oktatási intézmény és 130 kórház sérült meg a bombázások következtében.
  • A fegyverszünet gyakori megszegése következtében gyakoriak az áram- és fűtéskimaradások, akadozik a vízellátás. A donyecki és luhanszki területeken 3,4 millió ember vízellátása csak részben megoldott.
  • A helyi tanárok és a szociális munkások egyre nehezebben tudnak pszichoszociális támogatást nyújtani 100 000 kisfiúnak és kislánynak.
  • Az egészségügyi hálózat sok helyen sérült, másutt teljesen megsemmisült. Az egészségügyi ellátás szűkössége vagy teljes hiánya összeadódva az alacsony oltási aránnyal súlyos járványok elterjedéséhez vezethet. A konfliktustól leginkább sújtott donyecki régióban a legmagasabb a HIV fertőzöttek száma egész Európában.
  • Azokon a területeken, melyek nem a kormány irányítása alatt állnak kifejezetten nehéz a humanitráius segélyezés. Bár a gránátok többnyire a frontvonalak mentén koncentrálódnak, továbbra is hatalmas veszélynek vannak kitéve a donyecki és luhanszki gyerekek.

Az UNICEF azon dolgozik, hogy az ukrán gyerekek jobb körülmények között élhessenek. Az UNICEF együttműködik a helyi civil szervezetekkel és a közüzemi társaságokkal annak érdekében, hogy a konfliktus sújtotta területeken élőket segítse.

 

 gyerekek beszámolói a frontvonalról

Az UNICEF 2017-ben Ukrajnában:

  • Már 962 000 ember számára biztosított tiszta ivóvizet a lerombolt infrastruktúra és vízhálózat helyreállításával.
  • Megközelítőleg 160 000 ember, köztük 30 000 gyermek részesült készpénzre váltható utalványokban.
  • Az aknákkal összefüggő kockázatokról szóló oktatáson már 700 000 gyermek és családjaik vettek részt.
  • Már 87 iskolát állítottak és óvodát helyre. A frontvonal 5 kilométeres körzetében oktatási eszközöket osztott szét. A felsoroltak eredményeképp az UNICEF 138 000 iskolás tanulását segítette elő.
  • Az UNICEF továbbra is a legnagyobb antiretrovirális gyógyszer ellátó Ukrajnában. Több mint 11 000 ember számára biztosít életmentő orvosságot a konfliktus sújtotta területeken.

 

Friss híreink a témában

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek