Híreink

Kelet-Ukrajna: 3,2 millió ember maradhat víz nélkül

2019. július 04. 13:54

Az újra fellángoló harcok miatt veszélybe került 3,2 millió ember – köztük félmillió gyerek – vízellátása és a közegészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférése Kelet-Ukrajnában – figyelmeztet legutóbbi jelentésében az UNICEF. A gyermekjogi szervezet szerint az infrastruktúra helyreállításán dolgozó munkások is folyamatos életveszélyben vannak a térségben.

Június utolsó hetében a fegyveres konfliktusok miatt öt különböző alkalommal is sérült a vízellátást és a közegészségügyet biztosító infrastruktúra az Ukrajna keleti felén található frontvonal mentén, ott ahol a kormány által felügyelt terület és a központi kormánytól függetlenül irányított térségek határa húzódik.

Június 29-én kora reggel aknarepeszek okoztak kárt a Horlivka környéki csővezeték rendszerben, amely három millió embert lát el vízzel a frontvonal mindkét oldalán. Aznap este a Vaszilivka melletti szivattyúállomáson éjszakai műszakban dolgozóknak a bunkerben kellett menedéket keresniük a bombázás miatt.

„Az UNICEF ismételten felszólítja a feleket a polgári infrastruktúra elleni támadások azonnali befejezésére, valamint a vízügyi munkások védelmére. Ezek a nők és férfiak az életüket kockáztatják, hogy a gyermekek és családok hozzáférjenek a tiszta ivóvízhez, amelyhez mindannyiunknak joga van” – mondta Laura Bill, az UNICEF ukrajnai képviseletének helyettes megbízottja.

Az év kezdete óta a harcok már 58 alkalommal zavarták meg, vagy állították le teljesen a vízellátást az érintett területen élő 3,2 millió ember számára. Eddig kilenc vízügyi munkás halt meg munkavégzés közben a konfliktus kezdete óta – köztük hárman idén.

„Amikor a vízszolgáltatás akadozik, vagy egyáltalán nem működik, akkor a családok rákényszerülnek, hogy szennyezett vizet használjanak, ami különösen veszélyes a mostani nyári időjárásban különösen veszélyes. Áprilisban elszaporodtak a gyomor-bélhurutos megbetegedések a vízellátás leállását követően. Ha nem vetnek véget a harcoknak, még több gyerek szenved majd” – tette hozzá az UNICEF munkatársa.

2019 első öt hónapjában az UNICEF és partnerei közel 930 ezer ember tiszta ivóvízhez jutását segítették a frontvonal mindkét oldalán. Vízszállítmányokat és víztisztító anyagokat biztosítottak, valamint elvégezték az amúgy is törékeny vízellátó rendszer létfontosságú javításait.

Az UNICEF lehetőségei korlátozottak, hiszen a kelet-ukrajnai gyerekek és családok közegészségügyi ellátását és vízellátását biztosító tevékenységek forrásai mindössze 30%-ban biztosítottak.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek