Koronavírus

Mi történik?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust. Jelenleg 198 országban közel 478 000 új koronavírus (COVID-19) esetről számoltak be. A járvány elindított egy téves információhullámot is a vírusról, ezzel megnehezítve a megelőzésre tett erőfeszítéseket. Az Egészségügyi Világszervezet kritikus feladatnak tekinti az álhírek elleni küzdelmet.

Az UNICEF a WHO-val és más szervezetekkel, hatóságokkal szoros együttműködésben globálisan azon dolgozik, hogy legyőzze a betegséget és megelőzze annak terjedését. Szervezetünk egészségügyi felszerelést és gyógyszereket juttat el azokra a területekre, amelyek a legvédtelenebbek a koronavírus terjedésével szemben, hogy segítsen megvédeni a veszélyben lévő családokat és gyerekeket a világ legkiszolgáltatottabb országaiban.

 SEGÍTEM AZ UNICEF MUNKÁJÁT

Az UNICEF céljai

A vírus terjedésének megakadályozása az orvosi ellátás mobilizálásával, közösségekkel folytatott konzultációval és megelőző kampányok indításával.

Az UNICEF Magyarország új blogot indított, hogy a járványügyi vészhelyzet alatt szakértők ajánlásaival kívánja segíteni azokat, akik tanácsokra szorulnak ebben a különleges időszakban, vagy érdeklődnek a gyerekeket érintő kérdések iránt.

Érdekel

Kérdések és válaszok a koronavírusról

A 2019-es új koronavírus (2019-nCoV) egy új vírus, amely ugyanabba a családba tartozik mint a Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma (SARS) és a közönséges vírusos megfázás néhány típusa.

A vírus közvetlen kapcsolattal, cseppfertőzéssel terjed, például köhögéssel, tüsszentéssel, vagy a fertőzött felületek érintésével. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi ideig él túl a vírus a felületeken, de az biztos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek is elpusztítják.

A tünetek között szerepel a láz, a köhögés és a légszomj, súlyos esetekben a betegség tüdőgyulladást okozhat, valamint – nagyon ritkán – halálhoz is vezethet.

A maszk viselése mások védelme érdekében akkor javasolt, amennyiben légzési tünetek alakultak ki, köhög, vagy tüsszög a beteg. Ha nincsenek ilyen tünetei, akkor nincs szükség a maszk viselésére. Amennyiben maszkot visel, használja megfelelően.

A maszk viselése önmagában nem elegendő a fertőzések megállításához, szükség van arra is, hogy gyakran kezet mossunk, eltakarjuk a szájunkat köhögés vagy tüsszentés esetén és elkerüljünk minden érintkezést influenza tüneteit mutató betegekkel.

Ez egy új vírus, ezért nincs elég információ arról, hogy miként érinti a gyermekeket vagy a terhes nőket. Tudjuk, hogy bármilyen életkorú emberek megfertőződhetnek a vírussal, de eddig nem számoltak be az új koronavírussal kapcsolatban gyermekek haláláról. A vírus ritka esetekben halálos, ez idáig elsősorban olyan emberek körében fordult elő, akiknek már korábban meglévő egészségügyi problémáik voltak vagy időskorúak voltak.

Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és amint új információk állnak rendelkezésre, frissítjük az oldalt.

Minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, ha Ön vagy gyermeke belázasodik, köhög illetve nehéz légzést tapasztal. Mondja el orvosának, ha Ön vagy Önnel kapcsolatban álló járt olyan országban a közelmúltban, ahol jelentettek koronavírus megbetegedéseket és légúti panaszai megbetegedésre utaló panaszai vannak.

Minden anya, aki koronavírussal fertőzött területen él és felismeri magán a betegség tüneteit (láz, köhögés vagy légzési nehézség) minél hamarabb forduljon orvoshoz, és kövesse annak utasításait. A szoptatás folytatása alapvetően javasolt, tekintettel annak jótékony hatására és figyelembe véve azt, hogy a légzőszervi vírusok terjedésében az anyatej nem játszik szerepet. Ennek ellenére nem árt megtenni bizonyos óvintézkedéseket, mert az anya és a csecsemő közti közvetlen érintkezés, a közelség folytán a cseppfertőzés lehetősége, valamint az esetlegesen szennyezett felületek miatt nagyobb esély van a betegség terjedésére. A gyermek táplálásakor viseljen maszkot, előtte és utána mosson kezet, és tisztítsa meg vagy fertőtlenítse a környező felületeket. Ha egy anya túl beteg, akkor arra kell ösztönözni, hogy fejjen le anyatejet, és egy tiszta üveg vagy kiskanál segítségével táplálja gyermekét – mindezt a fentebb írt lépések elvégzése után.

Jelenleg még nincs elég bizonyíték annak megállapítására, hogy a terhesség ideje alatt a baba megfertőződhet. A terhes nőknek továbbra is meg kell tenniük a megfelelő óvintézkedéseket annak érdekében, hogy megvédjék magukat a vírustól, és még idejében orvoshoz kell fordulniuk, ha tüneteket, például lázat, köhögést vagy légzési nehézséget tapasztalnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. január 30-án nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a koronavírus gyors olaszországi terjedése után február 23-án azt nyilatkozta, hogy a kockázat alacsonytól mérsékeltig terjed. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében.

1. Folyó víz alatt nedvesítsük meg a kezünket.

2. A nedves kezeket szappanozzuk meg.

3. Legalább 20 másodpercig súroljuk a kezünk felületét – beleértve a kézfejet, az ujjakat és a körmök alatti területet is.

4. Alaposan öblítsük le a kezünket folyó vízzel.

5. Töröljük tisztára kezünket tiszta törölközővel vagy egyszer használatos törlőkendővel.

A gyakori és alapos kézmosás evés előtt, orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után különösen fontos a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Hogyan beszéljek a gyermekemmel a koronavírusról?

A gyerekek is sokat hallanak a koronavírusról, a betegségről szóló hírek uralják a médiát és a közösségi médiát. Érdemes beszélgetni velük a témáról. Íme néhány tipp az UNICEF-től, hogy miként tegyük.

  1. Hallgassuk meg őket. Valóban szeretne a gyermek erről a témáról beszélni? Teremtsünk olyan légkört, amelyben nyugodtan felteheti a kérdéseit és hagyjuk meg neki a kezdeményezést.
  2. Ragaszkodjunk a tényekhez. Fontos, hogy legyünk őszinték a gyermekekhez. Magyarországon jelen pillanatban alacsony a megbetegedés kockázata, főleg a halálos megbetegedés kockázata.
  3. Beszéljünk a lehetőségekről. Fontos, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek ők a megbetegedés ellen, például takarják el a szájukat köhögés és tüsszentés esetén, valamint gyakran mossanak kezet meleg vízzel és szappannal.
  4. Legyünk tudatosak.  A gyerekek fogékonyak átvenni a felnőttek véleményét, reakcióit, így fontos, hogy mindig maradjunk nyugodtak és higgadtak, valamintkövessük a híreket, a megfelelő helyről informálódjunk az eseményekkel kapcsolatban.
  5. Kövessük a tanácsokat. Figyeljünk a hatóságok útmutatásaira.

Mit tesz az UNICEF, hogy segítsen?

Mivel az esetek világszerte tovább növekednek, az UNICEF azon dolgozik, hogy megvédje az érintett gyermekeket és családokat.

Higiéniás eszközöket, védőruházatot, alapvető gyógyszereket juttat el a vírus által leginkább veszélyeztetett közösségenek, hogy megállítsa a betegség terjedését és segítsen a megelőzésben.

Néhány példa arra, hogy mit ér a segítség:

  • 100 db egyszer használatos gumikesztyű 995 Ft
  • 100 db víztisztító tabletta 1000 Ft
  • 15 db szappan 1490 Ft
  • 5 üveg fertőtlenítőszer 2500 Ft
  • 1 ötfős család számára alapvető higiéniás eszközök 4950 Ft

 SEGÍTEM AZ UNICEF MUNKÁJÁT

“Ez egy versenyfutás az idővel” – mondta Henrietta Fore, az Unicef ügyvezető igazgatója. “A közvetlen hangsúly az emberről emberre fertőzés csökkentésére irányul, de fontos, hogy segítsük a gyermekeket azokon a területeken, ahol a megbetegedések miatt sérül az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférésük.”

Így reagálunk:

Egészségügyi ellátás: Az egészségügyi dolgozók számára 13 tonna szükséges eszközt, beleértve védőöltözetet, maszkokat, védőszemüveget és kesztyűket, valamint közel 5000 mintavétel-készletet és 5916 hőmérőt szállítottunk. Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán térségében védelmet nyújtunk az egészségügyi dolgozóknak; higiéniai felszerelést több ezer iskola, közegészségügyi intézmény és más nyilvános helyek számára.

Megelőző kampányok: Tekintettel a vírus kiszámíthatatlan természetére és a folyamatos terjedésre, az Unicef szorosan együttműködik a kormányzati hatóságokkal és az Egészségügyi Világszervezettel a közösségek oktatása, megelőző kampányok indítása és a téves információk kezelése érdekében.

Támogassa az új koronavírus által érintett gyermekeket és családokat.

Segítsen nekünk az új vírus terjedésének megakadályozásában, és adományozzon most.

A legkisebb segítséggel is életeket menthet!

Adománya higiéniás eszközöket, védőruházatot és alapvető gyógyszereket jelent

SEGÍTEM AZ UNICEF MUNKÁJÁT