A tények ismerete kulcsfontosságú a megfelelő felkészüléshez, saját magad és szeretteid védelméhez.

Ahogy a koronavírus járvány (COVID-19) terjed, azzal együtt a téves információk is ellepnek minket. Töltsd ki a kvízt, teszteld a tudásod és segíts megosztani a helyes ismereteket a barátaiddal is!

1.

Hogyan terjed a koronavírus járvány (COVID-19)?

Mindkettő. A vírus cseppfertőzéssel terjed, a fertőzött személlyel való közvetlen érintkezéssel (köhögés és tüsszentés útján), valamint a vírussal szennyezett felületek érintésével, amelyet a kezünkkel az arcunkra, szánkra, szemünkre vihetünk tovább.

2.

Mi a legjobb védekezési módszer a koronavírus ellen?

Mindegyik. És mindenkinek segítenie kell a betegség terjedésének korlátozásában úgy, hogy időben orvoshoz fordul, ha tünetei vannak (láz, köhögés, légszomj). Fontos addig otthon maradni, amíg a tünetek fennállnak, minimalizálni a nyilvános helyek látogatását, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Köhögni vagy tüsszenteni a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe kell, amit azonnal ki kell dobni a használat után majd azonnal kezet kell mosni.

3.

Kiket veszélyeztet a koronavírus?

Mindenkit. Bármilyen életkorú ember megfertőződhet a vírussal, így komoly óvintézkedéseket kell tenni. Például gyakran kezet kell mosni szappannal. Az idős emberek, illetve azok, akinek krónikus betegsége van (mint például asztma, cukorbetegség, szívbetegség) nagyobb eséllyel betegszenek meg, így az elkövetkező időszakban ajánlott nekik is kerülni a nyilvános helyeket.

4.

Milyen százalékban kell alkoholt tartalmaznia a kézfertőtlenítőknek és háztartási fertőtlenítőknek a koronavírus elpusztításához?

A kézfertőtlenítőknek és fertőtlenítőszereknek legalább 60% alkoholt kell tartalmazniuk ahhoz, hogy hatékonyak legyenek.

5.

Van-e vakcina vagy speciális gyógyszer a koronavírus betegség megelőzésére és kezelésére?

Egyelőre nincs még olyan oltás vagy speciális gyógyszer, amely megakadályozhatja a betegség kialakulását vagy gyógyíthatja azt. A tudósok azonban már dolgoznak rajta. Fontos azonban megjegyezni, hogy a koronavírus számos tünete jól kezelhető, így a korai fellépés elősegítheti a gyors gyógyulást.

6.

Meddig kell kezet mosni, hogy hatékony legyen a koronavírus ellen?

Legalább 20 másodpercig - körülbelül annyi idő, amennyi alatt el lehet énekelni kétszer a „Happy Birthday” című dalt. Gyakran kell kezet mosni szappannak és vízzel, főleg étkezés előtt, orrfújás, köhögés, tüsszentés után, valamint mosdóhasználat előtt és után.

7.

A koronavírus-betegség megegyezik az influenzával?

Nem. A koronavírus és az influenza különböző fertőző betegségek, amelyeket különböző vírusok is okoznak. Bár mindkettő hasonló módon, cseppfertőzéssel terjed és hasonló tünetekkel is járhat (láz, köhögés, légszomj), viszont más jellemzői eltérnek. Az influenza ellen van védőoltás.

8.

Terjed-e a koronavírus meleg és hideg hőmérsékleten is?

Igen. A vírus meleg és hideg helyeken is terjedhet. Az azonban még nem ismert, hogy a szezonális időjárási és hőmérsékleti változások befolyásolják-e a koronavírus terjedését. Néhány más vírus, például a megfázást és az influenzát okozó vírusok, jobban terjednek a hideg időjárású hónapokban, ám ezeket a vírusokat a melegebb hónapokban is ugyanúgy el lehet kapni. Azt azonban tudjuk, hogy a hideg idő önmagában nem pusztíthatja el a koronavírus betegséget és a forró fürdő használata sem akadályozza meg a vírus fertőzés kialakulását.

9.

Postai levelek, termékek és csomagok szennyeződhetnek-e a koronavírussal?

Igen. Olyan helyen, ahol a koronavírus már megjelent, fontos, hogy minden más által megérintett tárgy vagy felület kezelésekor megfelelő óvintézkedéseket végezzünk, mivel azokon lehet vírus. A csomagolás kinyitása előtt le kell tisztítani a felületét fertőtlenítőszerrel/ fertőtlenítő törlőkendőkkel, aztán a csomagolással együtt azokat is ki kell dobni. Ezután fontos, hogy megtisztítsuk a kezünket szappannal vagy kézfertőtlenítő használatával. Érdemes figyelemmel kísérni a helyi hatóságok tájékoztatásait a járvány terjedéséről.

Köszönjük, hogy kitöltötted a kvízt!

Kérjük, segíts nekünk a koronavírussal kapcsolatos téves információk leküzdésében.

Oszd meg ezt a kvízt családoddal, barátaiddal, hogy mindenki megbízható forrásból szerezze be az információkat.

Ha szívesen támogatnád a munkánkat, keresd fel tájékoztató oldalunkat:

Segítek