Egy generáció korlátok nélkül – Rajtad áll a jövőd! 2021

Középdöntő

Újabb mérföldkőhöz érkezett az UNICEF Magyarország fiataloknak szóló Rajtad áll a jövőd! programja. Az országos fordulóba jutott tíz csapatból ötöt választott ki a zsűri 2021. június 12-én, ők pénzügyi támogatást és további szakmai segítséget kapnak terveik megvalósításához. A továbbjutó csapatok fiataljai a végső döntőig egy több hónapon át tartó mentorált műhelymunka folyamatban igyekeznek kreatív, helyi megoldást találni.

A döntőbe a következő öt csapat került be:

Hibaelhárítók (Budapest III. kerület – Óbuda): A 16, 17 éves fiatalokból álló csapat a fiatalok mentális egészségével szeretne foglalkozni. A fiatalok érzékelték az iskolában és a korosztályi környezetükben, hogy a mentális egészséget és az ezzel kapcsolatos nehézségeket, problémákat sokan még mindig tabuként kezelik, nem kap elég figyelmet korosztályukban sem ez a téma. A COVID sokak számára nehéz volt, akik egyébként kiegyensúlyozottak, és akik korábban is nehézségekkel küzdöttek, azok számára még inkább előhozott problémákat, amikben sokszor érezték magukat egyedül. Sokan éltek meg elszigetelődést, kiközösítést a közösségből. Nehezen birkóztak meg az iskolából rájuk nehezedő nyomással, teljesítmény-elvárással. Ezekhez a témákhoz kapcsolódóan szeretnének egy podcastot indítani, ahol szakértők és érintettek egyáltalán megszólalnak, és kifejezetten a 14-21 évesekhez szólnak, az ő iskolai helyzeteiket, családi, baráti kapcsolataikat érintő kérdések kerülnek előtérbe. 

STRF (Orosháza): A 16-21 éves tagokból álló csapat a tisztességes bánásmód kérdésével foglalkozik, a bullying jelenségéről és hatásairól a problémát feldolgozó érzékenyítő flashmobokat és ehhez kapcsolódó beszélgetéseket szervezne iskolákba, közösségekbe, melyeken egyrészt fiatalok, másrészt a téma szakértői (pl: iskolapszichológusok, szociális segítők) beszélgetnének és a fiataloknak megmutatnák, milyen módon lehet a problémás helyzeteket megelőzni, vagy hova fordulhatnak segítségért, ha zaklatás éri őket. 

Csajos csapat (Nyíregyháza): A 17 évesekből álló csapat fogyatékkal élő fiatalok életminőségén és esélyein szeretne javítani ötletével. A településen szervezett helyi fesztivál keretében szeretnének olyan programot szervezni, aminek a célcsoportja a fogyatékkal élő fiatalok, és a program keretében sérült és egészséges fiatalok egymással való párbeszédét szeretnék elősegíteni, ezzel egyrészt érzékenyíteni az egészséges fiatalokat a fogyatékkal élők helyzetére, másrészt javítani a helyi fogyatékkal élő fiatalok életminőségét, esélyeit.  Az esemény után a tervek között szerepel, hogy egy online kampányban toborozzák a résztvevőket és hívják fel figyelmüket a témára – hogy ennek segítségével egy hatékonyabb támogatói közeget építsenek ki.

Green Team (Szekszárd): A 16-19 éves fiatalok a mentális és fizikai egészségének javításáért dolgoznak. Egy applikációt terveznek, mely segítene a fiataloknak a fizikai és mentális egészségük megőrzésében, hasznos ötleteket adna a közösségek erősítéséhez és a mindennapi életükben jelentkező konfliktusok kapcsán is.

Érzékenyítő projekt (Zalaegerszeg): A 15-16 éves fiatalok a zaklatás áldozataivá vált, óvodás korú gyerekeket szeretnék támogatni. Egy olyan applikáció/webes platform ötletén dolgoznak, mely az érintett gyerekek szüleinek bevonásával segítenek mesékkel és játékokkal abban, hogy könnyebben felismerjék azokat a helyzeteket, ahol ők áldozatokká vállhatnak és megtanulhassák, kihez forduljanak ilyen esetekben, illetve támogatnák őket a hasonló helyzetek kezelésében, feldolgozásában. Az applikáció/webes platform a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok számára is hasznos tanácsokat nyújtana. 

 Tovább a rajtad áll a jövőd! főoldalra

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek